Kommune har brugt 50 millioner for meget: Kan ramme handicappede og specialskolebørn

I Syddjurs Kommune har de brugt for mange penge. Budgettet er overskredet med 50 millioner kroner, og det skaber bekymring hos borgere i kommunen.

01:59

VIDEO: Syddjurs Kommune har brugt for mange penge, og det kan få konsekvenser for handicappede, ældre og skolebørn i kommunen. Se indslaget her. Video: TV2 ØSTJYLLAND. Foto: Colourbox

50 millioner kroner. Det er det beløb, som Syddjurs Kommune har overskredet deres budget med i det første halve år af 2019.

Pengene, som kommunen i virkeligheden ikke har, er blandt andet blevet brugt på social- og familieområdet. Nu skal pengene findes, og det bekymrer byens borgere.

Heriblandt Vinni Kjærgaard Jørgensen fra Hornslet. Hun har nemlig en 14-årig søn, som har infantil Autisme.

Læs også Folkeskolelærere: - Vi skal skubbe til elevernes opfattelse af, hvad de kan blive

Han går på specialskolen Pindstrupskolen, og Vinni Kjærgaard Jørgensen frygter nu, at besparelserne i Syddjurs Kommune kommer til at ramme hendes familie og særligt hendes søn.

- Jeg mener ikke, at der kan spares mere på det her område. Vi har bedt politikerne om at få flere penge til Pindstrup, fordi vi har seriøse pladsproblemer, siger Vinni Kjærgaard Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Kommer til at ramme bredt

Borgmester Ole Bollesen (S) fortæller, at pengene skal findes et sted. Ifølge borgmesteren kommer besparelserne til at ramme bredt. 

Læs også Livsfarlig medicin stjålet fra dyrlæges taske

- Vi kan ikke nøjes med kun at tage på de områder, der er overskredet. Vi er nødt til at kigge hele paletten rundt. Hvad er det for nogle opgaver, der 'kan opgaver', og hvilke er 'skal opgaver', siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Vinni Kjærgaard Jørgensen søn går på en specialskole, og hun frygter, at sparekniven i Syddjurs Kommune vil få konsekvenser for netop denne skole og dermed hendes søn.

Frygter specialskolen forsvinder

Udover at Vinni Kjærgaard Jørgensens barn går på Pindstrupskolen, er hun også formand for skolebestyrelsen, og hun har svært ved at se, hvor der kan skæres.

På Pindstrupskolen er der over år nemlig allerede blevet skåret på ressourcerne. 

Læs også Smæk for skillingen: Historisk drama vækkes til live, hvor det fandt sted

- Hvis der skal spares mere, tænker jeg ikke, at det er en specialskole mere, for så er det så besparet, for så er sidste del af specialen der ikke mere. Så bliver der for få voksne til børnene, og det duer ikke til de her børn, siger Vinni Kjærgaard Jørgensen.

Vi kan ikke være bekendt, at han skal ud og være førtidspensionist, bare fordi vi i Danmark har opgivet at undervise vores handicappede børn.

Vinni Kjærgaard Jørgensen

Hun håber derfor inderligt, at besparelserne går uden om Pindstrupskolen, så hendes søn kan fortsætte sin drøm om at blive ingeniør.

-  Vi kan ikke være bekendt, at han skal ud og være førtidspensionist, bare fordi vi i Danmark har opgivet at undervise vores handicappede børn.

Pindstrupskolen er en skole til børn med speciale behov.

Enkeltsager der koster

Ifølge formand for socialområdet Jan Fischer (S) er det dyre enkeltsager, der har fået budgettet til at skride.

- Lige nu har vi eksempelvis en enkelt sag, der koster kommunen 8 millioner kroner bare for en borger, og det er desværre derfra, underskuddet er kommet. Det kan vi ikke forberede eller forudse, siger Jan Fischer til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Vild samling: Lasse har samlet på Wegner-møbler, siden han var 13 år

Selvom handicapområdet i forvejen er presset i Syddjurs Kommune, kan Jan Fischer ikke garantere, at der ikke igen bliver sparet på handicapområdet.

- Det kommer til at gå udover serviceområdet i kommunen, hvis vi ikke finder pengene. Men vi vil gøre, hvad vi kan for at få det her til at gå op, siger han.

Det kommer til at gå udover serviceområdet i kommunen, hvis vi ikke finder pengene. Men vi vil gøre, hvad vi kan for at få det her til at gå op.

Jan Fischer, formand for socialområdet

Men ifølge borgmesteren kan det ikke undgås, at der skal også skal skæres på handicapområdet. 

- Jeg tror, at handicapområdet skal bære sin del af det. Der kan også være nogle områder der, som er 'kan opgaver'.  

Jan Fischer, der er formand for udvalget for Sundhed, Ældre- og Socialudvalget i Syddjurs Kommune, håber, at regeringen kan hjælpe kommunen.

Han mener dog, at budgettet her muligvis er sat for stramt. 

- Det kan sagtens være, at det er for stramt. Det skal vi kigge på i det kommende budget, siger borgmester i Syddjurs Kommune Ole Bollesen (S).

Læs også Træmanden i Mørke er blevet far

Jan Fischer oplyser også, at kommunen håber på, at de kan få hjælp fra regeringen med at løse problemet, så det ikke bliver nødvendigt at tage den helt store sparekniv frem.

Syddjurs Kommune forventer at have besluttet, hvor der spares i 2019, i løbet af september.