Kommune afsløret: Pressede medarbejdere må bryde loven igen og igen

Sagsbehandlere i Syddjurs Kommune er så pressede af deres arbejdsvilkår, at de bryder loven igen og igen i alvorlige sager om udsatte børn. Det kan TV2 Østjylland afsløre.

Udgivet Opdateret
Line Berg har oplevet Syddjurs' familieafdelings lovbrud i hendes egen sagsbehandling, hvor hun ikke høres, og hvor tidsfrister ikke overholdes.

Medarbejdere på familieområdet i Syddjurs Kommune løber så stærkt, at de begår fejl og ikke kan overholde loven i en lang række alvorlige sager om blandt andet anbringelser af børn. 

Det svarer de ansatte selv i en tilsynsrapport fra Arbejdstilsynet. Det kan TV2 Østjylland afsløre på baggrund af en aktindsigt. 

- Det er dybt bekymrende læsning. Helt konkret kan det betyde, at der er begået fejl, og der er sket anbringelser, som ikke skulle være sket. 

Ved du noget om sagen?

Kontakt journalist Jesper Ottosen på jeot@tv2oj.dk

Tip os

Så klar er meldingen fra bistandsadvokat Martin Olsgaard, der har speciale i tvangsfjernelser. Han har ført flere børnesager for klienter i Syddjurs Kommune, og han oplever ofte fejl. 

- Det er så mange fejl, der bliver begået i Syddjurs Kommune angående sagsbehandling, siger han.

Børn har krav på hjælp 

Det samme fortæller medarbejdere i Familierådgivningscentret i Syddjurs Kommune. I rapporten fra Arbejdstilsynet siger de, at lovmæssige tidsfrister bliver overskredet i mange sager i alle fire teams i centret. 

I specialrådgiverteamet har man overskredet tidsfristen i 17-18 af 25 aktive børnefaglige undersøgelser. 

Vi ser med stor alvor på den rapport og de konklusioner, der er i den
Mette Schou, familiechef, Syddjurs Kommune

- Det er meget alvorligt, at der er så mange fristoverskridelser i så alvorlige sager. Det er et klart billede af, at det faktisk sker rigtig tit, siger Caroline Adolphsen, ekspert i socialret og lektor på Juridisk Institut på Aarhus Universitet. 

- De her frister er lavet for, at de børn, der har brug for hjælp, får den hjælp, de har krav på til tiden, siger hun. 

Lovbrud på stribe

De ansatte fortæller i tilsynsrapporten, at de overskrider en lang række lovpligtige tidsfrister.

  • De ansatte i specialrådgiverteamet har ud af 25 aktive børnefaglige undersøgelser (§ 50), overskridelser på den lovmæssige frist på 17-18 af dem. Man må kun anbringe børn udenfor hjemmet hvis der er foretaget en børnefaglig undersøgelse, men ved flere anbringelsessager har de ikke lavet denne undersøgelse.

  • De ansatte i børneteamet har 36 overskridelser på den lovmæssige frist på børnefaglige undersøgelser (§ 50).

  • De ansatte i børneteamet har 51 overskredne opfølgninger (§ 70).

  • De ansatte i ungeteamet har ud af 32 aktive børnefaglige undersøgelser 18 overskredne lovmæssige frister. Derudover er der et mørketal, idet nogle børnefaglige undersøgelser ikke er oprettet.

  • De ansatte i ungeteamet har 52 overskredne opfølgninger (§ 70). De ansatte anslår, at halvdelen er overholdt indenfor den lovmæssige frist, men ikke administrativt behandlet og journaliseret.

  • De ansatte oplever psykisk vold fra vrede forældre grundet lang ventetid og gentagne fejl på grund af travlhed (fx bliver de råbt af eller kaldt skældsord).

Kilde: Arbejdstilsynet

'Meget alvorligt'

I nogle tilfælde bliver børn sågar anbragt udenfor hjemmet, selvom man ikke har nået at lave en lovpligtig børnefaglig undersøgelse i sagen, fortæller de ansatte i tilsynsrapporten. 

Det er et meget alvorligt brud på lovgivningen, siger Caroline Adolphsen.

- Det er kun i meget sjældne akutte tilfælde, at man kan lave en anbringelse uden en undersøgelse, og det er slet ikke kommunen, der kan afgøre det, siger hun og fortsætter: 

- Man kan slet ikke vide, om et barn skal anbringes, før man har lavet undersøgelsen. Så det er meget alvorligt, siger hun til TV2 Østjylland.

TV2 Østjyllands journalist Jesper Ottosen konfronterer familiechef Mette Schou. Læs hele interviewet i bunden.

Kommunen overholder heller ikke loven i de sager, hvor børn er blevet fjernet fra deres forældre. Efter senest tre måneder skal der foretages en undersøgelse af, hvordan barnet har det, og om familien har udviklet sig. Når det ikke sker, risikerer børnene at være adskilt fra forældrene i længere tid, end de behøver. 

- Det betyder, at vi ikke kan sikre, at de børn vi har iværksat indsatser overfor, får den rette hjælp, og vi får ikke undersøgt, om nogle af familierne er kommet på rette kurs, så børnene kan komme hjem, siger Caroline Adolphsen.

Sagen vækker også kritik hos foreningen for De Anbragtes Vilkår. 

- Det er menneskelige skæbner, familieskæbner og det handler i sidste ende om, at de her børn kommer godt af veje videre i livet, eller om de har fået så mange slag over nallerne af samarbejdet med systemet, at de tager afstand til det, siger formand David Pedersen og fortsætter:  

- Det fortæller noget om en myndighed, der er presset, men som kommer til at gå udover børnene i sidste ende. Vi skal sikre de rette ressourcer, så børnene ikke ender med at blive taberne i det her.

Fakta: Børnefaglig undersøgelse

Hvis kommunen vurderer, at et barn eller en ung trænger til særlig støtte, skal kommunen gennemføre en børnefaglig undersøgelse.

Baggrunden for en børnefaglig undersøgelse kan for eksempel være en henvendelse fra familien eller barnet eller den unge selv. Kommunen kan også have modtaget en underretning om, at et barn eller en ung kan have brug for støtte.

Der skal normalt være udarbejdet en børnefaglig undersøgelse, inden der kan sættes en foranstaltning om særlig støtte i gang. Der kan dog, når særlige forhold taler for det, iværksættes foreløbig eller akut støtte, sideløbende med at undersøgelsen foretages.

En børnefaglig undersøgelse skal anlægge en helhedsbetragtning og skal omfatte barnets eller den unges:

  • Udvikling og adfærd

  • Familieforhold

  • Skoleforhold

  • Sundhedsforhold

  • Fritidsforhold og venskaber

  • Andre relevante forhold

Presset af store sagsbunker 

De mange fejl og lovbrud sker på grund af et stort arbejdspres. Blandt andet har de ansatte fået en stigning i sager, der skal sendes i børn- og ungeudvalget med 80 procent i 2022. Det er børn- og ungeudvalget, der træffer beslutning om anbringelser af børn. 

Syddjurs Kommune kalder sagen alvorlig. De vil nu forsøge at finde løsninger sammen med medarbejdere, ledere og byrådet. Det siger konstitueret familiechef, Mette Schou. 

- Vi ser med stor alvor på den rapport og de konklusioner, der er i den. Vi er i et tæt samarbejde med medarbejdere, ledelse og politikere om de forhold, der er i den, siger hun til TV2 Østjylland.

Læs hele interviewet med Mette Schou her

Mette Schou pointerer, at det er i få sager, børn bliver anbragt uden en børnefaglig undersøgelse. 

- Vi har kigget ned i tallene, og heldigvis er det i få tilfælde, der ikke er lavet en børnefaglig undersøgelse, siger hun og uddyber: 

- Der kan være rigtig mange årsager til, at det sker. Det kan være ting i familierådgivningscentret, i familierne eller i samarbejdspartnere som skoler og dagtilbud, siger familiechefen. 

Hun er sikker på, at der ikke er blevet fjernet børn fra forældre, som ikke skulle have været anbragt. 

- Det er ikke en beslutning, en person tager alene. Der er både ledere, chefer og andre fagpersoner involveret, når vi træffer sådan en beslutning. Så jeg er ikke bekymret for, at grundlaget ikke er på plads, selvom der i få tilfælde ikke er lavet en børnefaglig undersøgelse, siger hun. 

Familiechefen mener heller ikke, at der er sket fejl i sager, hvor kommunen ikke har fulgt op på de børn, der er blevet anbragt, indenfor den lovmæssige frist på tre måneder.

- Det er et område, vi har fokus på, og et område hvor vi kan udvikle os. Heldigvis er det ikke kun rådgiveren på Familierådgivningscentret, der har kontakt med barnet. Det bliver også fulgt i skole og dagtilbud, når det er anbragt, så vi har nogen omkring os, som kan give besked, hvis det er ved at køre udover en kant, siger hun.

Mette Schou anerkender, at nogle forældre kan have mistet tilliden til Syddjurs Kommune i forbindelse med de mange fejl og overskredne frister.

-  Det kan jeg sagtens forstå. Vi har heldigvis nogle medarbejdere, der gerne vil det her, og som vil familierne det bedste. Så jeg er ikke så bekymret for, at vi ikke finder en god vej.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her