Endelig lykkes det: Knudepunkt tager første spadestik i andet hug
Så lykkes det at få spaden i jorden til Mols' samlingspunkt i Knebel. Starten har været udskudt, fordi byggeriet er blevet dyrere end først antaget.
Først lød signalskuddet, og så gik en ordentlig flok elever og lille håndfuld politikere i gang med at grave på livet løs.
- Der er præmie til den, der graver det dybeste hul, lød det fra højttalerne, mens politikerne faldt fra, og børnene gravede videre.
Det er også især børnene på Mols, som får gavn af Mols nye samlingspunkt - indtil i dag kaldet Knudepunktet, men ved det første spadestik blev det nye navn også afsløret: Molsværket.
- Projektet skal have en ny start. Det knudrede skal væk, og i stedet skal vi sætte et værk, en bygning og en tilstand af fællesskab, sagde Grith Mortensen, formand for 'Mols i Udvikling'.
Bump på vejen
Mols´ nye samlingssted skulle for længst havde stået færdig.
For to år siden var der navnekonkurrence, men siden har to udbudsrunder og en omgang coronaforsinkelser skubbet til planerne.
Hvad er Molsværket?
Molsværket er en sammenlægning af Molsskolen, Knebels idrætshal, et nyt madhus, et nyt børnehus og sognegården i Knebel. Rent fysisk skal nye bygninger binde skolen og idrætsfaciliteterne sammen, og så flytter vuggestue, dagpleje og børnehave også ind.
Indtil nu er der skaffet 62 millioner kroner til byggeriet og processen. Syddjurs Kommune har givet 22,5 millioner kroner, og så har store fonde som Lokale og Anlægsfonden, Realdania, A.P. Møller Fonden, Nordea-fonden doneret store beløb. Folk har også kunnet købe folkeaktier.
- Det er en længe ventet festdag, som vi har set frem til i mange år, siger Kasper Østvig Nissen, næstformand i Mols i Udvikling og fortsætter:
- Der har været licitationsballade, og byggepriserne er steget voldsomt efterfølgende, og det har vi brugt efteråret til at få på plads.
Byggeriet skulle have stået færdigt allerede i sommer, men først nu kom spaderne altså i jorden.
Rykker tingene sammen
Knebel på Mols har ikke et decideret forsamlingshus i dag, men det får de nu.
Sognegården blev solgt for efterhånden et par år siden, og så flytter børnehaven ud af gamle lokaler og ind i Molsværket.
Samtidig bliver der tilføjet nye idrætsfaciliteter, og alt sammen bliver samlet under samme klynge. En kæmpe fordel, mener politikeren Riber Hog Anthonsen (V), som også gravede med i dag.
- Jeg er ikke i tvivl om, at det betyder rigtig meget at have et fælles samlingspunkt, som også er moderne, og det bliver unikt, at der kommer et stort køkken, hvor alle kan komme og lave mad, siger han.
For ti år siden kunne folk på Mols måske frygte, at de kunne stå uden en lokal folkeskole på et tidspunkt.
Men med dagens spadestik er de tanker forhåbentligt begravet, mener Riber Hog Anthonsen.
- Vi tager hatten af, og nu er vi heldigvis fri for at tale om skolestruktur i denne valgkamp, der er i gang, og det her er en understøttelse af de skoler, vi har lokalt, siger han.
De er med i Molsværket
Følgende foreninger og institutioner er med i Molsværket: Borgerforeningen Mols/Mols i Udvikling, Børnehuset Mols, Ejendomsfonden Knudepunktet Mols, IF Mols med inde- og udendørsidræt, Kulturskolen, Lyngparken (plejecenter), Menighedsrådene/Syddjurs Provsti, Molshallen, Mols Mountainbike Klub, Molsskolen, Nationalpark Mols Bjerge, Naturbørnehaven Mols Bjerge, Syddjurs Dagpleje, Syddjurs Ungdomsskole, Syddjurs Biblioteker, Strikkeklubben og Syddjurs Kommune