Ældres vasketøj kommer tilbage med røde pletter

Godt to år efter, at Syddjurs Kommune valgte en ny vaskeløsning, bliver der ved med at komme røde pletter på de ældres vasketøj. Uværdigt, lyder det fra flere pårørende.

Udgivet Opdateret

Der er stor utilfredshed med den vaskeløsning, Syddjurs Kommune lige nu tilbyder ældre på deres plejecentre.

- Jeg synes, det er ydmygende over for vores gamle mennesker, siger Merete Bødker Olsen, hvis svigerfar indtil november boede på plejecentret Rosengården i Hornslet. 

Selvom hendes svigerfar døde i slutningen af sidste år, har hun beholdt noget af hans gamle tøj. For tankerne om de konstante røde pletter på tøjet, kan hun ikke slippe.

Tøjet stammer både fra Marianne Bødker Olsens svigerfar og fra en anden beboer på Rosengården. Det er samlet ind i slutningen af 2021 og igen i midten af marts 2022.

- Jeg synes, at dem, som har stemt for ordningen, selv skulle prøve at trække i sådan noget tøj, siger hun. 

De røde pletter er misfarvning efter urin. Selvom tøjet er vasket rent, forsvinder pletterne ikke.

- Man kan ikke bede folk, som har været pæne og rene og gået i nystrøget tøj hele deres liv, om pludselig skal gå i krøllet og plettet tøj, siger Erik Munkholt Sørensen, hvis svigerfar på 94 år bor på Rosengården. 

Udvalgsformand: - Det skal blive bedre

De røde pletter er på ingen måde tilfredsstillende, mener Venstres Christoffer Pedersen, som er formand for sundheds- og ældreudvalget i Syddjurs Kommune. 

- Ældre skal ikke gå rundt i tøj med de her pletter. Det er ikke godt nok, siger han og fortsætter:

- Men meldingen fra plejecentrene er, at det skulle være noget bedre nu. Og så er der stor forskel på problemets omfang fra plejecenter til plejecenter.

Christoffer Pedersen har siddet to perioder i Syddjurs Byråd for Venstre. Han er nyvalgt formand for sundheds- og ældreudvalget. / Foto: Syddjurs Kommune

Han understreger, at en undersøgelse af problemets omfang og eventuelle løsninger er sat i gang. 

- Jeg er da utålmodig. Både vi og det tidligere social-, sundheds- og ældreudvalg har påtalt problemet og bedt om en løsning. Hvis jeg havde vidst det her, da vi stemte om løsningen, havde jeg nok ikke stemt for, siger Christoffer Pedersen. 

Vaskeordning skulle spare 175.000 kroner

De røde pletter er kommet, efter at en ny vaskeordning blev indført i midten af 2020 på alle fem plejecentre i Syddjurs Kommune. 

På det tidspunkt var kommunen økonomisk presset, og det blev vurderet, at den nye ordning kunne spare kommunen 175.000 kroner årligt. 

Vi bliver nødt til at sige, at han ser pæn ud, for vi vil ikke gøre ham ked af det.
Erik Munkholt Sørensen, pårørende til beboer på plejecentret Rosengården

Som pårørende Erik Munkholt Sørensen oplever det lige nu, er virkeligheden en helt anden. 

- Jeg er 100 procent sikker på, at hvis man efterkalkulerer det, så er det en underskudsforretning, siger han.

Rosengården har stadig vaskeri i kælderen. Her vasker de blandt andet beboernes dyner. De er ikke en del af den centrale vaskeordning.

Ifølge Syddjurs Kommune er besparelsen dog opnået ved, at man har overført færre penge til plejeboligernes budgetramme. 

Samtidig var tanken, at de faglærte sosu-hjælpere og sosu-assistenter skulle få mere tid til de ældre. 

Det argument køber Erik Munkholt Sørensen dog ikke for Rosengården. 

- Jeg kender ikke situationen de andre steder, men her var det en ufaglært i samarbejde med frivillige, som stod for vaskeriet før, siger han. 

Tissetøj ligger i poser i flere dage

I dag får beboerne på Rosengården vasket tøj hver tirsdag. Hvis en ældre borger har haft et uheld en onsdag aften, så skal vedkommendes tøj vaskes op af personalet. 

Herefter skal det ligge i en pose, indtil det bliver hentet ugen efter. 

 - Hvordan pokker kan man tilbyde at vaske tøj for plejehjem, når vaskekemikalierne ikke forenes med kropsvæsker? var Erik Munkholt Sørensens første tanke, da han så pletterne.

Så meget plettet tøj var der

For at undersøge omfanget af problemet satte Syddjurs Kommune deres ansatte til at indsamle rødplettet tøj over en periode på to uger. De fandt røde pletter på både underbukser, nattrøjer, natkjoler, undertrøjer, bukser og T-shirts.

Rosengården: 137 stk. tøj
Lyngparken: 22 stk. tøj
Lillerupparken: 91 stk. tøj
Søhusparken: 128. stk. tøj

I alt blev der fundet 268 stykker tøj med røde pletter. ELIS erstatter tøjet og samlet bliver der udbetalt 28.170 kroner for tøjet. Der er ikke blevet konstateret røde pletter på tøj fra plejecentret Freyas Vænge i Kolind.

Kilde: Syddjurs Kommune

Senere har undersøgelser ved Teknologisk Institut vist, at pletterne opstår, når tøjet ligger i en pose og venter på at blive vasket. Men det ændrer ikke noget for Erik Munkholt Sørensen.

- Jeg forstår ikke, at man kan hyre en virksomhed, som ikke kan få vasket tøjet rent, uanset hvor i processen problemet opstår, siger han.

Vaskeriet ELIS ønsker ikke at blive interviewet om sagen, men skriver i en mail til TV2 ØSTJYLLAND: 

- Hos Elis er vores kernekompetence at vaske tekstiler, faktisk tonsvis hver uge; Så også denne udfordring forventer vi i fællesskab med kommunen og med faglig sparring fra Teknologisk Institut at løse.

Uværdigt for svigerfar

Erik Munkholt Sørensens svigerfar er næsten blind, og derfor kan han ikke selv se, om hans tøj har pletter på. 

Alligevel betyder det meget for ham at se ordentlig ud, forklarer hans svigersøn.

Erik Munkholt Sørensen har som pårørende formand både set problemerne hos sin svigerfar og hos flere andre beboere på Rosengården.

- Han spørger tit, om han ser ordentlig ud, og om han er ren, siger Erik Munkholt Sørensen.

Hvad svarer du ham så?

- Vi bliver nødt til at sige, at han ser pæn ud, for vi vil ikke gøre ham ked af det. 

Men hvad tænker du, når du ser det plettede tøj?

- Det er da totalt uværdigt. Jeg tror ikke, at der er nogen, som vil gå i det.

Stemte for - fortryder i dag

Laila Sortland fra Nye Borgerlige stemte for ordningen i den sidste byrådsperiode. 

Udover besparelsen, var formålet også, at de faglærte medarbejdere skulle bruge mindre tid på at ordne vasketøj:

- Det var også for at frigive hænder fra personalet til at være sammen med den enkelte ældre, siger hun.

Laila Sortland sidder i dag i byrådet for Nye Borgerlige. I den forrige byrådsperiode sad hun i social- og ældreudvalget.

Hun har fulgt sagen, og med hendes kendskab til de mange problemer og bureaukrati, så støtter hun ikke længere ordningen.

- Og man kan tydeligt se, at det her ikke er noget, vi vil stå model til, siger Laila Sortland (NB). 

Kan ikke bryde kontrakten

Oprindeligt havde Syddjurs Kommune også valgt en central vaskeløsning for borgere, som får hjemmehjælp i eget hjem.

Her var målet at spare penge, men også at frigive tid for de hårdt pressede hjemmehjælpere. 

Her viste det sig dog, at det blev meget mere besværligt for hjemmehjælperne, fordi de stadig skulle bruge tid på at hjælpe, hvis en ældre havde tisset i sengen om natten. 

Social- og ældreudvalget har diskuteret mange mulige løsninger på plejecentrene - også om man kunne fravælge aftalen med ELIS. 

Lige nu er vurderingen dog fra administrationen, at der med de røde pletter ikke er tale om væsentlig mislighold af kontrakten, forklarer Venstres Christoffer Pedersen.

- Derfor kan vi ikke bryde kontrakten, uden at det koster penge. Jeg er glad for, at vi hører, at det går bedre på plejecentrene, og at vaskeriet ELIS undersøger, hvordan problemet kan løses, siger han. 

Erik Munkholt Sørensen og hans familie er begyndt at vaske noget af svigerfarens tøj. Lige nu har Syddjurs Kommune kun kontrakt på en standardvask med ELIS. Hvis man skal have vasket en uldtrøje eller noget andet, koster det 25 kroner per tøjdel.

For pårørendeformand på Rosengården Erik Munkholt Sørensen er det svært at forstå, hvordan gentagne problemer med røde pletter ikke kan betragtes som væsentlig brud på kontrakten.

- Der står i kontrakten, at den kan brydes uden varsel, hvis der er gentagne leveringer af mangelfuld ydelse. Og det mener jeg altså, at de røde pletter er, siger Erik Munkholt Sørensen. 

Kontrakten med ELIS løber frem til midten af 2024.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her