Majas barn græd i timevis - nu vil hun gøre op med 'skraldespandsdiagnose'

Maja Sülau har både psykiske og fysiske mén efter hendes barn havde kolik, og hun ikke følte sig taget seriøst af lægerne. Nu vil hun hjælpe andre.

Udgivet Opdateret
Maja dokumenterede nogle af de følelser, hun oplevede under sønnens kolikforløb.

Hjerteskærende gråd, der går gennem marv og ben. Time efter time. Nat efter nat. I hvad der føles som uendelige timer har Maja Sülau hoppet og vugget sin søn.

Nerverne er flossede, og tårerne står konstant på spring. Han har kolik, siger lægerne, så der er ikke andet at gøre end at vente.

- Jeg følte mig ekstremt alene og magtesløs, samtidig med at min mavefornemmelse sagde, at der var noget galt. Men jeg er meget autoritetstro, siger hun til TV2 Østjylland.

Efter 14 dage som forældre kiggede parret på hinanden og sagde: Var det bare det? Men de blev klogere.

I dag er hendes søn tre år, og familien har ved deres andet barn oplevet et helt andet forløb. Men det har ikke givet hende mindre lyst til at hjælpe de tusindvis af forældre, hvis børn hvert år får konstateret kolik.

Derfor er hun en af medstillerne af borgerforslaget 'Forbedret håndtering af spædbarnskolik og udvidet støtte til berørte familier'.

Selv fik Maja og familien først hjælp, da sønnen 11 måneder gammel blev indlagt.

Frygtede nætterne

Forældreskabet begyndte ellers lyseblåt for Maja og kæresten, Anders, der bor i Hørning uden for Aarhus. De første 14 dage havde de en tilpas baby med et godt sovehjerte. Men så vendte det 180 grader.

Jeg brugte barnevognen til at slæbe mine ting, ikke til at have mit barn i
Maja Sülau

Han ville aldrig sove, og når han gjorde, vågnede han ulykkelig efter 25-35 minutter. Gråden kunne vare tre til fire timer ad gangen. Maja frygtede især nætterne.

- Jeg havde ikke lyst til at lægge mig til at sove, for jeg vidste, at han ville vågne om lidt igen, siger hun.

- Man bliver sindssyg. På et tidspunkt sagde jeg til Anders, at han ikke måtte tage på arbejde, for jeg kunne ikke mere.

Kolik

  • Spædbarnskolik er hyppige, ofte langvarige skrigeture hos spædbørn, der er raske og har en normal vægtstigning.

  • Det begynder som regel, når barnet er to uger gammelt, og stopper, når barnet er tre-fire måneder hos over 90 procent (tre-månederskolik).

  • Spædbarnskolik er stoppet hos stort set alle, når barnet er fem måneder.

  • Årsagen er ukendt, og der er ingen effektiv behandling.

  • Skrigeturene holder efterhånden op og giver ikke nogen følger hos barnet.

Den ulykkelige gråd fortsatte i bilen og barnevognen. Kun i bæreselen eller slyngevuggen kunne han finde trøst, og efterhånden kom de sjældent ud.

- Jeg kom kun i min mødregruppe, fordi de boede på samme gade, og jeg kunne tage min slyngevugge med. Jeg brugte barnevognen til at slæbe mine ting, ikke til at have mit barn i, siger Maja.

Under kolikforløbet kunne Maja slet ikke forestille sig, at de en dag skulle have flere børn.

Fordi deres dreng tog på, som han skulle, følte hun ikke, de blev taget alvorligt af lægerne. Selv havde de prøvet alt, fortæller hun.

- Det rammer mig helt vildt, når folk spørger, hvorfor vi ikke bare har prøvet det ene eller det andet. Hvis det var så let, havde vi selvfølgelig gjort det, siger Maja.

I ren overlevelse måtte hun nogle gange tage ørepropper i, når hun sad og hoppede, selvom det føltes meget modstridende, var det ren overlevelse.

Da sygeplejersken så dem, græd de

Da sønnen var 11 måneder gammel blev han indlagt med lungebetændelse, og her spurgte en sygeplejerske, der havde observeret dem, om hans søvn "altid var sådan?".

Sønnen sov 30 minutter ad gangen. Maja havde ofte ikke lyst til at gå i seng, fordi hun vidste, at hun skulle op igen kort efter.

Hertil kunne forældreparret svare, at den normalt var meget værre, når han ikke var afkræftet efter et sygdomsforløb. Det fik sygeplejersken til at lave et notat til lægen, hvor hun skrev: "Den her familie skal have hjælp".

- Mig og Anders stod og græd, da hun sagde det. Endelig følte vi os ægte set af en, der havde autoritet og mulighed for at hjælpe os. Vi blev helt enormt lettet. Bare den anerkendelse af at blive taget seriøst, og at det er ikke var noget, vi fandt på, siger Maja.

Deres kamp sluttede ikke der, men da sønnen faldt en vægtkurve efter lungebetændelsen, fik de en henvisning til en børnelæge. Den mulighed greb de og fik samtidig mod til at banke hårdt i bordet.

Maja sover den dag i dag stadig med ørepropper, fordi hendes nervesystem stadig reagerer på de mindste lyde om natten.

For dem hjalp det at få kigget på sønnens tungebånd og ører og at få et middel mod refluks. Derudover endte de med at skifte læge. Maja mener ikke, at løsningen nødvendigvis er den samme for andre, og det er heller ikke hendes mål med forslaget.

Hun håber, som der også står i forslaget, at der bliver gjort "en grundigere indsats for at identificere og håndtere årsagerne bag" de vedvarende skrigeture, fremfor at der kun bliver givet et kolik-stempel.

- For mig er det en skraldespandsdiagnose. En label, man får med hjem, fordi de ikke ved, hvad man skal gøre. Der er en årsag til, at de her børn græder, siger hun.

Fysisk og psykisk mærket

Selvom Maja og Anders' søn i dag har det godt, er de mærket af den lange periode med gråd, der stadig kan være en trigger.

Hele forløbet resulterede for Maja i en efterfødselsreaktion, og fysisk mærker parret stadig timerne med vuggen og hoppen på yogabolden.

Man ville aldrig kunne forberede sig på, hvordan det er at have et barn med kolik, fortæller Maja.

Derfor var hun heller ikke i tvivl, da forslagsstilleren Emilie Vindstrup Olesen kontaktede hende.

- Lige siden, vi var igennem det, har jeg tænkt over, hvordan jeg kan være med til at gøre en forskel og sætte fokus på det, siger Maja. 

Bag forslaget står i alt ni kvinder, der alle har haft eller været i kontakt med børn med kolik. I hemmelighed har flere af dem, mens det stod på, drømt om at blive syge eller komme til skade. Ikke alvorligt, men nok til en indlæggelse. Uden baby og gråd.

Borgerforslaget

De ni kvinder har et håb om, at borgerforslaget kan give et øget fokus på viden om årsager og behandlingsmetoder og udvidet støtten til de kolikramte familier.

De foreslår følgende tiltag:

  • Investering i forskning på området for at identificere årsager til kolik og udvikle mere effektive behandlingsmetoder.

  • Iværksættelse af oplysningskampagner rettet mod både forældre, sundhedspersonale og offentligheden generelt for at øge forståelsen for kolik og mulige håndteringsmetoder.

  • Udvidet adgang til professionel rådgivning og støtte fra sundhedsfagligt personale for at sikre, at forældre får den nødvendige hjælp igennem forløbet.

  • Forlængelse af barselsperioden for medforældre, så begge forældre har mulighed for at være til stede og aktivt deltage i håndteringen af kolikforløbet.

  • Etablering af særlige forældregrupper for forældre til kolikramte børn, hvor de kan dele erfaringer og støtte hinanden.

Læs borgerforslaget her.

For som de skriver i forslaget, kan det have "store konsekvenser", hvis tilstanden ikke tages alvorligt. Underskiftsindsamlingen har i skrivende stund over 3000 underskrifter. Får forslaget 50.000 kan det blive fremsat som et beslutningsforslag i Folketinget.

- Det kommer ikke til at ændre noget for os, men forhåbentlig for nogle andre derude, siger Maja.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her