Kim blev mobbet på jobbet - nu hjælper han andre
Kim Steffensen blev råbt og skreget af, ignoreret og talt grimt om på sit arbejde. Det gjorde ham bange, nervøs og bragte ham ud af balance. Nu hjælper han andre.
Kollegerne var sure på ham, men ingen ville sige hvorfor. Han var en idiot. En båtnakke. Uegnet.
I de fem år Kim Steffensen arbejdede på sin tidligere arbejdsplads, var der næsten ingen grænser for, hvad han måtte lægge øre til af grimt sprog om sig selv.
- Jeg blev mobbet på jobbet. Jeg blev tiltalt på en rigtig dum måde og blev råbt og skreget af, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det var ren terror.
Vil hjælpe
Det tog Kim flere år at komme ovenpå efter han forlod arbejdspladsen, hvor han blev mobbet og nu er han nået så langt, at han er klar til at hjælpe andre, der står i en lignende situation.
- Vi vil starte en selvhjælpsgruppe for voksne mobbeofre i Silkeborg, siger Kim Steffensen.
- Vi er ikke terapeuter og heller ikke specialister, men vi er gode til at lytte til folk, der har det svært på arbejdet, fordi vi selv har prøvet det.
Hver 13. har prøvet det
Ifølge Det Nationale Forsknings- og analysecenter for Velfærd Vive er Kim Steffensen bestemt ikke alene om at have oplevet mobning på arbejdspladsen.
Forskningscenteret gennemførte i 2021 en spørgeskemaundersøgelse, der viste at 7,8 procent af lønmodtagerne har været udsat for det. Det svarer til en ud af 13.
Undersøgelsens konklusioner er lavet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, som næsten 8000 lønmodtagere har svaret på.
Flertallet af de voksne mobbeofre blev efter eget udsagn mobbet af en kollega, mens omkring en tredjedel blev mobbet af en leder.
Forbudt kontakt
I Kim Steffensens tilfælde var det netop hans chef, der gik forrest i mobningen.
- Hvis jeg var i et lokale, hvor han også var, kunne han finde på at lade som om, jeg ikke var der og sige ud i den blå luft: Hvor er den idiot? Hvor er båtnakken? Hvor er Kim?, husker Kim Steffensen.
- Chefen barberede stille og roligt alt, hvad der var spændende og godt ud af min stilling. Vi arbejdede med handikappede og jeg havde en del kontakt til de pårørende, men det forbød chefen mig på et tidspunkt. Jeg har simpelthen ikke egnet til det, sagde han.
På samme måde forbød chefen ifølge Kim Steffensen ham, også at dele ud af sin viden til kollegerne, hvis han havde været på kursus og lært nyt.
- Ingen gad alligevel at høre på mig, så stor en idiot jeg var, husker Kim, han fik at vide.
Blev bange og nervøs
For Kim Steffensen betød den vedvarende mobning i første omgang, at han ændrede sig fra at være glad og umiddelbar til at blive bange, nervøs, irriteret, vred og ude af balance.
- Jeg havde mest lyst til at pakke mit tøj og forlade stedet, husker han.
Men Kim Steffensen blev selvom mobningen fortsatte. Efterhånden blev han stresset til en grad, hvor han glemte, hvad han var i gang med for til sidst at blive sygemeldt og stå uden for arbejdsmarkedet i et år.
- Det år gjorde, at jeg fik sat tingene i perspektiv og fandt ud af, hvad jeg skulle bekymre mig om og hvad jeg ikke skulle bekymre mig om, siger Kim Steffensen.