Familievenlig eller grønt mareridt: Færgerute deler vandene

Plan for ny hurtigfærge splitter samsinger.

Kan Samsø Kommune tillade sig at sejle samsingerne til og fra Aarhus i en dieseldrevet katamaranfærge?

Ja, mener borgmesteren. Nej, mener formanden for bosætningsudvalget. Sejladsen mellem ø og hovedland er i det hele taget et emne, der driver en kile ned mellem samsingerne. 

Torsdag præsenterede borgmester Marcel Meijer (S) en plan for en ny hurtigfærge - og to tilbud fra værfter, der gerne vil bygge en færge til at sejle en rute mellem Sælvig og Aarhus.

- Jeg tror, der er et kæmpe potentiale i forbindelsen til Aarhus, og det er bydende nødvendigt for vores fremtid, at vi kobler os på Aarhus, der er i rivende udvikling, siger Marcel Meijer til TV2 ØSTJYLLAND.

Pendler Lærke Skree håber, at ny færdigrute bliver en realitet. 'Det vil betyde, at jeg kan nå hjem og være en del af familielivet derhjemme', siger hun.
Pendler Lærke Skree håber, at ny færdigrute bliver en realitet. 'Det vil betyde, at jeg kan nå hjem og være en del af familielivet derhjemme', siger hun.

Kan ikke være det bekendt

Færgen, der indgår i borgmesterens planer, er en dieseldrevet katamaranfærge. Det kommer til at koste mellem 30 og 40 millioner kroner at bygge færgen. Ifølge borgmesteren vil det hverken belaste økonomien eller kernevelfærden. 

Det med diesel falder langt fra i god jord hos de konservatives Per Urban Olsen, der er formand for bosætningsudvalget.

- Vi har i mange år arbejdet hen imod et fossilfrit samfund. Nu gør vi det stik modsatte. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Vi har markedsført os som det gode eksempel i mange år, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Per Urban Olsen har heller ikke den store fidus til borgmesterens økonomiske plan, som han kalder et 'meget usikkert eventyr med nogle meget høje, opskruede trafiktal'.

VIDEO: Per Urban Olsen (K) har ikke meget til overs for de økonomiske planer for ny hurtigfærge. Han vil hellere satse på ruten fra Sælvig til Hou.

Håbefuld pendler

Per Urban Olsen vil hellere arbejde for at gøre den eksisterende rute fra Sælvig til Hou bedre rute og billigere.

Det vil Lærke Skree ikke. Hun er digital designer og en af de mange samsinger, der hver dag tager tur-retur til Aarhus for at arbejde.

quote Min bekymring er, at det kommer til at koste os en masse penge og ødelægge den eksisterende forbindelse.

John Nielsen, samsing

Lærke Skree bruger to timer på at komme på arbejde. Når hun skal hjem, bruger hun to timer mere.

- Den nye hurtigfærge er en rigtig god idé for mig som pendler. Det vil betyde, at jeg kan nå hjem og være en del af familielivet derhjemme, og det ville jo bare være super, siger Lærke Skree til TV2 ØSTJYLLAND.

Andre samsinger er knapt så begejstrede.

- Min bekymring er, at det kommer til at koste os en masse penge og ødelægge den eksisterende forbindelse, siger John Nielsen. 

Idéen er, at en ny færge skal drives af det samme selskab, der i dag driver ruten fra Hou. Et selskab, der er ejet af kommunen.