Mere personale skal gavne psykiatrien fremover

Regeringen og Danske Regioner er enige om udmøntning af 600 millioner kroner. De skal sikre bedre normeringer.

Det er især mere personale, som skal prioriteres i styrkelsen af psykiatrien.

Det er regeringen og Danske Regioner blevet enige om i en aftale om udmøntningen af 600 millioner kroner til bedre forhold i psykiatrien.

Pengene blev afsat på finansloven for 2020. Den blev indgået mellem S-regeringen, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Der er helt konkret afsat 510 millioner årligt til styrket kapacitet og bedre normeringer. Altså flere pladser og mere personale.

Heraf er der lagt op til, at 150 millioner kroner årligt i 2020-2023 skal gå til at forbedre de fysiske rammer omkring patienterne.

Desuden skal yderligere 90 millioner kroner årligt løfte retspsykiatrien.

Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), siger i en skriftlig kommentar:

- Titusindvis af danskere lider desværre af psykisk sygdom, og vi skylder både dem og deres pårørende at give en god og tryg behandling, når de har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet.

quote Titusindvis af danskere lider desværre af psykisk sygdom, og vi skylder både dem og deres pårørende at give en god og tryg behandling, når de har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet

Stephanie Lose (V), Danske Regioners formand

For Enhedslisten var et løft af psykiatrien et hovedkrav i forbindelse med finanslovsforhandlingerne sidste år. Derfor glæder aftalen Peder Hvelplund, der er partiets psykiatriordfører.

- Vi sikrer med udmøntningen af de 600 millioner kroner som varige midler et historisk, men også særdeles tiltrængt, løft til nogle af vores allermest sårbare borgere.

- Med aftalen sikrer vi ikke bare flere pladser, men også bedre pladser. Med mere tværfaglighed og flere ansatte bliver der mere tid til aktiviteter, samtale og terapi, siger Hvelplund.

VIDEO: Den 28. august blev den 25-årige Jonatan Heide Becker fundet druknet i strandkanten ved Helgenæs. Kort forinden var han blevet udskrevet fra Psykiatrisk Hospital i Risskov og overladt til sig selv, selv om han ikke var rask. Men Jonatans død var ikke en ulykke eller et selvmord. Det var først og fremmest et svigt.

Der er også tilfredshed hos SF's psykiatriordfører, Trine Torp.

- Nu løfter vi kvaliteten i psykiatrien med mere personale, tværfagligt arbejde, bedre behandling og fokus på at bruge mindre tvang.

- Det er vigtigt for SF, at pengene ikke bare bliver brugt på kapacitet, men også på kvalitet, siger Trine Torp i en skriftlig kommentar.

quote Det er helt afgørende, at vi kommer med et markant løft.

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

Hun henviser til, at man i forbindelse med finansloven for 2020 blev enig om at udarbejde en tiårsplan for psykiatrien med fokus på blandt andet forebyggelse.

- Det er helt afgørende, at vi kommer med et markant løft, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i den forbindelse på et pressemøde om aftalen.

FAKTA: Sådan forbedres psykiatrien

/ritzau/

Smukfest

play Ordfører kalder kritik urimelig: Smukfest holder fast

Simon Grimstrup

play Mulig ny verdensrekord: Løb i mere end ti timer op og ned ad Silkeborg-bakke

Unknown

Brand tæt ved nyrenoveret kulturhus

Skærmbillede 2021-05-15 kl. 11.30.13

Trist majvejr fortsætter så langt øjet rækker

_DSC0162

Gellerup-demonstration endte uden sigtelser

IMG_0209

play VIDEO: Kom med på jagt efter forsvundet anker

Dagens mest læste