PTSD-sagen: Her er Rasmus' afgørelse
Efter syv år er Rasmus Dalgaard fri af jobcentrets hænder.
Endelig, fristes man til at sige. Det er i hvert fald den følelse, Rasmus Dalgaard står tilbage med, efter at han tirsdag eftermiddag var til et afgørende møde med Jobcenter Randers.
For efter et syv år langt forløb er han nu fri af jobcentrets hænder.
- Det er surrealistisk. Det har været så lang en kamp, så hård en kamp i så mange år, og så pludselig få at vide, det er slut nu. Det er ikke helt gået op for mig endnu, siger Rasmus Dalgaard til TV2 ØSTJYLLAND, umiddelbart efter han havde fået afgørelsen.
Kommunens rehabiliteringsteam er nemlig kommet frem til, at det ikke giver mening at forsøge at udvikle Rasmus Dalgaards arbejdsevne, og derfor har kommunen tilkendt ham en førtidspension.
- Det skal jeg lige hjem at tænke over, men det er rart at vide, at det er et overstået kapitel. Nu har jeg mulighed for at se fremad, siger Rasmus Dalgaard.
Udviklede PTSD
Rasmus Dalgaard har i flere år håbet på at kunne ende i et fleksjob. Men efter at han tidligere på året fik konstateret PTSD og kronisk udbrændthed, har pilen for ham og hans familie i højere grad peget mod netop førtidspension.
De nye diagnoser er ifølge psykiateren en direkte konsekvens af det lange jobcenterforløb.
SAGEN KORT
I 2015 bliver Rasmus Søndermølle Dalgaard sygemeldt fra sin læreplads som smed med stress og depression.
Rasmus bliver i 2017 og 2018 udredt for svære søvnproblemer. Samtidig finder man ud af, at han lider af Asperger og ADD.
Fra August 2016 frem til 2021 bliver Rasmus sendt ud i forskellige virksomhedspraktikker. Først hos Tradium, siden hos Randers Jagt og Fiskeri, Netto og DesignSmedien. Rasmus’ timeantal falder for hver gang, så han nu kun er i stand til at arbejde 2-3 timer i ugen.
I november 2021 advarer Rasmus’ egen læge mod, at han bliver sat i yderligere afprøvning. Det vil kun gøre hans tilstand værre, og i værste fald risikerer han at udvikle PTSD-lignende symptomer.
I januar 2022 tilkender jobcentret Rasmus et treårigt ressourceforløb, der skal udvikle hans arbejdsevne.
I februar 2022 får Rasmus konstateret PTSD og kronisk udbrændthed hos en psykiater. Det er konklusionen, at ”det konstante pres (fra jobcentret, red.) på RSD har medført en kompleks posttraumatisk belastningsreaktion.”
Familien klager over ressourceforløbet, og i april 2022 vælger kommunen at droppe ressourceforløbet.
Satte dagsorden
Rasmus Dalgaard satte dagsorden, da han i maj stillede sig frem og fortalte om det syv år lange jobcenterforløb i Randers. Her var han først sygemeldt med stress og depression, men forløbet med jobcentret fik ham kun længere væk fra arbejdsmarkedet.
Allerede efter den første historie om Rasmus Dalgaard ramte landets medier, udtalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sig i hårde vendinger om kommunernes ageren på jobcentrene.
Jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal sige.
- Det er ikke sådan, det skal være. Og det står allerede meget klart i reglerne, at man ikke må igangsætte nogle beskæftigelsesindsatser over for borgere, hvis det kan forværre deres helbredsmæssige situation. Det burde kommunerne også vide, lød det fra minister Peter Hummelgaard.
På baggrund af Rasmus Dalgaards sag har byrådet i Randers Kommune også valgt at få lavet en ekstern undersøgelse af Jobcentret.
Helene Bækmark, social- og arbejdsmarkedsdirektør i Randers Kommune, udtaler i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND, at kommunen selvfølgelig tager afgørelsen til efterretning.
- Et rehabiliteringsteam er uafhængigt og uvildigt, og Randers Kommune har i hele sagen fulgt teamets vurderinger. Det har hele tiden været vores ønske at hjælpe Rasmus bedst muligt. Det gør vi selvfølgelig også nu, hvor det handler om at sætte førtidspension i gang, siger direktøren.