Venstre vil nedlægge jobcentre og starte helt forfra

Der skal et helt nyt system til, lyder det fra Venstre i et reformudspil af beskæftigelsesindsatsen.

Jobcentrene skal være fortid.

Det er hovedbudskabet i et nyt reformudspil af beskæftigelsesindsatsen, som Venstre har fremlagt mandag.

- Vi vil afskaffe det beskæftigelsessystem, vi kender i dag. Vi vil nedlægge jobcentrene. Vi vil erstatte dem med en helt ny indsats, hvor mennesket er i centrum, siger formand Jakob Ellemann-Jensen på et pressemøde.

- Vi tror ikke, at der kan lappes og småjusteres på det nuværende system.

Seks principper

Det nye beskæftigelsessystem skal bygge på seks principper, lyder det videre.

Det skal blandt andet medføre mindre bureaukrati og et "frit valg til alle", så man selv kan vælge om eksempelvis en privat aktør, en a-kasse eller det offentlige skal stå for indsatsen for at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Opgøret med bureaukrati i systemet skal ske ved at "stille færre krav og mindre kontrol for dem, der har en stærk tilknytning til arbejdsmarkedet".

Ifølge Venstre viser tal, at jobcentrene ikke fungerer. Omkring 7000 mennesker har i mere end ti år været i kontanthjælpssystemet, lyder det blandt andet fra Venstre-formanden.

Ved at nedlægge jobcentrene vil Venstre frigøre tre milliarder kroner om året, der skal bruges på den nye indsats.

I dag bruges 5 ud af 12 milliarder i beskæftigelsesindsatsen på administration af jobcentrene.

Vil tilbagerulle tiltag

Venstres reformudspil ønsker også at tilbagerulle en række tiltag fra regeringen.

Det gælder den forhøjede dagpengesats i de første tre måneder, og det gælder kontanthjælpsloftet, som Venstre vil genindføre.

Samtidig skal eksempelvis integrationsydelsen for forsørgere nedsættes.

En ny analyse fra a-kassen Ase viser, at der er "rekordmange" ansatte på landets jobcentre. Det er på trods af den "historisk lave ledighed".

I 2011 var der 15 ledige per jobcentermedarbejder på årsbasis, mens der ved årsskiftet 2022 kun var seks ledige per jobcentermedarbejder, viser analysen.

For en uge siden var Venstre også på banen med et nyt udspil. I et boligudspil lød det blandt andet, at partiet vil afsætte omkring én milliard kroner frem til 2030 som en "økonomisk håndsrækning til førstegangskøbere".

De penge skal blandt andet findes ved at nedlægge jobcentrene.

En fuld 2030-plan fra partiet vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt.

Flere opfordringer

Tidligere har både Nye Borgerlige og Alternativet opfordret til at afskaffe jobcentrene. Det skete i kølvandet på sagen om Rasmus Søndermølle Dalgaard, som efter syv år i jobcenter-systemet fik PTSD. En sag, som TV2 ØSTJYLLAND afdækkede.

Jobcenterets forsøg på at få den 28-årige Rasmus Søndermølle Dalgaard i job, har ifølge ham og hans familie kørt ham længere og længere ned - på trods af advarsler om, at yderligere tiltag ville forværre tilstanden.

Sagen har haft stor bevågenhed siden, og senest i juni vedtog Randers Kommune, at der skal laves en undersøgelse af Jobcenter Randers.