Fleksjobber eller førtidspensionist? Nu bliver Rasmus' fremtid afgjort

Efter Rasmus Dalgaard har levet i uvished i flere måneder, træffer Randers Kommune i dag en ny afgørelse i hans sag.

Tirsdag eftermiddag får Rasmus Dalgaard langt om længe klarhed over sin fremtid. Om det bliver en fremtid som fleksjobber, førtidspensionist eller endnu et forløb i jobcentret, bliver nemlig afgjort på et møde med Jobcenter Randers’ rehabiliteringsteam.

Familien og deres rådgiver går ind til mødet med argumenterne for – og håbet om – at Rasmus Dalgaard træder ud fra jobcentret som førtidspensionist, da de mener, hans tilstand er så skidt, at han nu heller ikke kan bestride et fleksjob.

Frygten er, at det bliver endnu en tørn med ressourceforløb eller en udskydelse af afgørelsen. 

- Jeg håber, kampen slutter i morgen (tirsdag, red.), men min mavefornemmelse er ikke specielt god, siger Rasmus Dalgaards mor, Karin, forud for mødet. 

Fik konstateret PTSD

Rasmus Dalgaard satte dagsorden, da han i maj stillede sig frem og fortalte om et syv år langt jobcenterforløb i Randers. Her var han først sygemeldt med stress og depression, men forløbet med jobcentret fik ham kun længere væk fra arbejdsmarkedet.

I 2021 var Rasmus Dalgaard så langt ude, at hans egen læge vurderede, at den 28-årige risikerede at udvikle PTSD. Kort tid efter diagnosticerede en speciallæge Rasmus Dalgaard med kompleks PTSD - på grund af et "det konstante pres fra jobcentret".
I 2021 var Rasmus Dalgaard så langt ude, at hans egen læge vurderede, at den 28-årige risikerede at udvikle PTSD. Kort tid efter diagnosticerede en speciallæge Rasmus Dalgaard med kompleks PTSD - på grund af et "det konstante pres fra jobcentret".

I januar, hvor han senest var til et møde med kommunens rehabiliteringsteam, endte mødet med, at han blev tilkendt et treårigt ressourceforløb. Det var selvom, der forud for mødet lå klare lægelige advarsler om, at Rasmus Dalgaard risikerede at udvikle PTSD ved yderligere pres fra jobcentret.

Kort efter diagnosticerede en psykiater da også Rasmus Dalgaard med netop PTSD og kronisk udbrændthed. Det fik kommunen til at trække deres forløb tilbage.

Du kan læse og se de første historier om Rasmus Dalgaard her, her og her.

Sagen kort

Ministeren på banen

Allerede efter den første historie om Rasmus Dalgaard ramte landets medier, udtalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sig i hårde vendinger om kommunernes ageren på jobcentrene.

- Det er ikke sådan, det skal være. Og det står allerede meget klart i reglerne, at man ikke må igangsætte nogle beskæftigelsesindsatser over for borgere, hvis det kan forværre deres helbredsmæssige situation. Det burde kommunerne også vide, siger Peter Hummelgaard.

Jeg synes, det lyder som en helt igennem ulykkelig sag, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
Jeg synes, det lyder som en helt igennem ulykkelig sag, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

- Jeg synes efterhånden også, at vi har set alt for mange af disse sager. Både kommunerne og KL er altså også nødt til at tage ansvar for at sagerne bliver behandlet ordentligt og korrekt.

Enhedslisten har sidenhen kaldt ministeren i samråd om sagen.

Undersøgelse af jobcentret

Randers Kommune har sagen igennem fastholdt, at den ikke har lavet nogen fejl i Rasmus Dalgaards sag.

Derfor mente et flertal i byrådet indledningsvis heller ikke, at det var nødvendigt at undersøge sagen og jobcentret yderligere. Efter en måneds debat blev et samlet byråd dog enig om, at det var nødvendigt med en undersøgelse af jobcentret.

Ifølge det nu vedtagne forslag skal et eksternt konsulentfirma lave en tilfredshedsundersøgelse med borgere, der er eller har været i kontakt med jobcentret. Det fremgår ydermere af forslaget, at undersøgelsen skal have særligt fokus på borgere, der har været i jobforløb på over to år.

Her er det vedtagne forslag