TV2 Østjylland
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
16. aug 2022, kl. 06:31
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fleksjobber eller førtidspensionist? Nu bliver Rasmus' fremtid afgjort

Efter Rasmus Dalgaard har levet i uvished i flere måneder, træffer Randers Kommune i dag en ny afgørelse i hans sag.

Gennem syv år har skiftende konsulenter i Jobcenter Randers arbejdet på at afklare hans situation. Det ene forløb har afløst det andet, men hvert forsøg på at få Rasmus tilbage på sporet har ifølge familien kørt ham længere og længere ned.
Gennem syv år har skiftende konsulenter i Jobcenter Randers arbejdet på at afklare hans situation. Det ene forløb har afløst det andet, men hvert forsøg på at få Rasmus tilbage på sporet har ifølge familien kørt ham længere og længere ned.
  • chfo_8480.jpg
    Christian Fomsgaard
    Lokalreporter i Randers Kommune

Tirsdag eftermiddag får Rasmus Dalgaard langt om længe klarhed over sin fremtid. Om det bliver en fremtid som fleksjobber, førtidspensionist eller endnu et forløb i jobcentret, bliver nemlig afgjort på et møde med Jobcenter Randers’ rehabiliteringsteam.

Familien og deres rådgiver går ind til mødet med argumenterne for – og håbet om – at Rasmus Dalgaard træder ud fra jobcentret som førtidspensionist, da de mener, hans tilstand er så skidt, at han nu heller ikke kan bestride et fleksjob.

Frygten er, at det bliver endnu en tørn med ressourceforløb eller en udskydelse af afgørelsen. 

- Jeg håber, kampen slutter i morgen (tirsdag, red.), men min mavefornemmelse er ikke specielt god, siger Rasmus Dalgaards mor, Karin, forud for mødet. 

Mads Bilstrup
Læs også:
Flere siger fra efter røffel fra ministeren: Det er loven, den er gal med

Fik konstateret PTSD

Rasmus Dalgaard satte dagsorden, da han i maj stillede sig frem og fortalte om et syv år langt jobcenterforløb i Randers. Her var han først sygemeldt med stress og depression, men forløbet med jobcentret fik ham kun længere væk fra arbejdsmarkedet.

I 2021 var Rasmus Dalgaard så langt ude, at hans egen læge vurderede, at den 28-årige risikerede at udvikle PTSD. Kort tid efter diagnosticerede en speciallæge Rasmus Dalgaard med kompleks PTSD - på grund af et "det konstante pres fra jobcentret".
I 2021 var Rasmus Dalgaard så langt ude, at hans egen læge vurderede, at den 28-årige risikerede at udvikle PTSD. Kort tid efter diagnosticerede en speciallæge Rasmus Dalgaard med kompleks PTSD - på grund af et "det konstante pres fra jobcentret".

I januar, hvor han senest var til et møde med kommunens rehabiliteringsteam, endte mødet med, at han blev tilkendt et treårigt ressourceforløb. Det var selvom, der forud for mødet lå klare lægelige advarsler om, at Rasmus Dalgaard risikerede at udvikle PTSD ved yderligere pres fra jobcentret.

Læs også:
Særligt jobcenter-forløb skal forhindre førtidspension - men for Laila og mange andre er det et helvede

Kort efter diagnosticerede en psykiater da også Rasmus Dalgaard med netop PTSD og kronisk udbrændthed. Det fik kommunen til at trække deres forløb tilbage.

Du kan læse og se de første historier om Rasmus Dalgaard her, her og her.

Sagen kort

I 2015 bliver Rasmus Søndermølle Dalgaard sygemeldt fra sin læreplads som smed med stress og depression.

Rasmus bliver i 2017 og 2018 udredt for svære søvnproblemer. Samtidig finder man ud af, at han lider af Asperger og ADD.

Fra August 2016 frem til 2021 bliver Rasmus sendt ud i forskellige virksomhedspraktikker. Først hos Tradium, siden hos Randers Jagt og Fiskeri, Netto og DesignSmedien. Rasmus’ timeantal falder for hver gang, så han nu kun er i stand til at arbejde 2-3 timer i ugen.

I november 2021 advarer Rasmus’ egen læge mod, at han bliver sat i yderligere afprøvning. Det vil kun gøre hans tilstand værre, og i værste fald risikerer han at udvikle PTSD-lignende symptomer.

I januar 2022 tilkender jobcentret Rasmus et treårigt ressourceforløb, der skal udvikle hans arbejdsevne.

I februar 2022 får Rasmus konstateret PTSD og kronisk udbrændthed hos en psykiater. Det er konklusionen, at ”det konstante pres (fra jobcentret, red.) på RSD har medført en kompleks posttraumatisk belastningsreaktion.”

Familien klager over ressourceforløbet, og i april 2022 vælger kommunen at droppe ressourceforløbet. 

Ministeren på banen

Allerede efter den første historie om Rasmus Dalgaard ramte landets medier, udtalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sig i hårde vendinger om kommunernes ageren på jobcentrene.

- Det er ikke sådan, det skal være. Og det står allerede meget klart i reglerne, at man ikke må igangsætte nogle beskæftigelsesindsatser over for borgere, hvis det kan forværre deres helbredsmæssige situation. Det burde kommunerne også vide, siger Peter Hummelgaard.

Jeg synes, det lyder som en helt igennem ulykkelig sag, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
Jeg synes, det lyder som en helt igennem ulykkelig sag, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

- Jeg synes efterhånden også, at vi har set alt for mange af disse sager. Både kommunerne og KL er altså også nødt til at tage ansvar for at sagerne bliver behandlet ordentligt og korrekt.

Enhedslisten har sidenhen kaldt ministeren i samråd om sagen.

Undersøgelse af jobcentret

Randers Kommune har sagen igennem fastholdt, at den ikke har lavet nogen fejl i Rasmus Dalgaards sag.

Derfor mente et flertal i byrådet indledningsvis heller ikke, at det var nødvendigt at undersøge sagen og jobcentret yderligere. Efter en måneds debat blev et samlet byråd dog enig om, at det var nødvendigt med en undersøgelse af jobcentret.

Ifølge det nu vedtagne forslag skal et eksternt konsulentfirma lave en tilfredshedsundersøgelse med borgere, der er eller har været i kontakt med jobcentret. Det fremgår ydermere af forslaget, at undersøgelsen skal have særligt fokus på borgere, der har været i jobforløb på over to år.

Her er det vedtagne forslag

Der igangsættes snarest muligt en borgertilfredshedsundersøgelse på Jobcenter Randers, både ved spørgeskema og fokusgruppeinterview. Det væsentligste fokus skal være på oplevelsen af samspillet mellem borger og Jobcenter, oplevelse af det samlede forløb mm. I borgertilfredsundersøgelsen skal indgå både borgere, som i dag er i kontakt med Jobcentret, og borgere som har været i kontakt med Jobcentret. Undersøgelsen skal have et særligt fokus på de lange forløb over 2 år.

Forvaltningen designer borgertilfredsundersøgelsen sammen med et eksternt konsulentfirma.

Beskæftigelsesudvalget taler på et seminar til august 2022 om kodeks for det gode møde mellem borger og Jobcentret.

Når borgertilfredsundersøgelsen er færdig igangsættes følgende proces:

  • Der nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer, Handicaprådet, Udsatterådet, 2 praktiserende læger valgt af kommunens lægefaglige udvalg, samt ledelses- og medarbejderrepræsentanter. Arbejdsgruppen præsenteres for borgertilfredshedsundersøgelsens resultater.
  • Arbejdsgruppen kommer med en udtalelse på baggrund af borgertilfredshedsundersøgelsen resultater.
  • Arbejdsgruppens udtalelse skal desuden indeholde forslag til, hvad der kan indgå i et fremtidigt kodeks for samarbejdet mellem borgerne og Jobcentret og eventuelle forslag til ændringer til de typiske forløb, herunder forslag til kortere forløb i det omfang lovgivningen giver et kommunalt råderum. Arbejdsgruppen skal have særligt fokus på de lange forløb over 2 år.
  • Derudover inviteres en gruppe af praktiserende læger til en rundbordssamtale om ovenstående emner.
  • Byrådet præsenteres på et temamøde for borgertilfredsundersøgelsens resultater, arbejdsgruppens udtalelse og arbejdsgruppens forslag samt referat fra rundbordssamtalen med de praktiserende læger. Byrådet drøfter på temamødet, hvilke elementer der skal indgå i et fremtidigt kodeks for samarbejdet mellem borgere og Jobcentret og øvrige ændringer i det omfang lovgivningen giver et kommunalt råderum. Dette udgør grundlaget for beskæftigelsesudvalgets arbejde med formulering af et kodeks og arbejdet med en ny beskæftigelsespolitik.


Nærmere beskrivelse af borgertilfredshedsundersøgelsen – Jobcenter Randers

  • Borgertilfredshedsundersøgelsen gennemføres af et eksternt konsulentfirma. Der indhentes 2 tilbud. Der er estimeret en pris på ca. 700.000 kr.
  • Undersøgelsen forventes gennemført i efteråret 2022.
  • Forvaltningen udarbejder design af undersøgelsen sammen med det valgt konsulentfirma. Helene Bækmark og Jesper Kaas Schmidt indgår i styregruppen sammen med det eksterne konsulentfirma.
  • Undersøgelsen er anonym.
  • Undersøgelsen skal være kortfattet og let at besvare.
  • Der inviteres et repræsentativt udsnit af borgere som deltager eller har deltaget i kortere og længere forløb (herunder lette og mere komplekse forløb) på Jobcenter Randers.
  • Der vil både være spørgeskemaundersøgelse og fokusgruppeinterview. I fokusgruppeinter-view deltager kun det eksterne konsulentfirma sammen med en gruppe borgere.
  • Borgere, der inviteres til at deltage, er et udvalg af borgere, som henholdsvis er i kontakt med Jobcentret på tidspunktet for undersøgelsen, eller som inden for 1 år inden undersøgelsen igangsættes har været i kontakt med jobcentret.
  • Målgruppen for undersøgelsen er: forsikrede ledige, jobparate kontanthjælpsmodtagere, sygedagpengemodtagere, borgere i fleksjob eller på ledighedsydelse, borgere i jobafklaringsforløb og borgere i ressourceforløb.


facebook twitter mail

Mest sete

  • Rebecca Steffin

    Rebecca må ikke få biologiske børn, selvom hun gerne vil

  • Min Købmand Laurbjerg studerende elregning

    Smarte studerende fik købmands elregning til at rasle ned

  • Hjælp! Hvor er mine penge?
    Bjarne Frost Jensen

    I december fik Bjarne en regning, der væltede det hele

  • AUH Drone Aarhus Universitetshospital

    I dag står regionen skoleret i kræftsag

  • Nordlys

    Se østjydernes flotte billeder af nordlyset i aftes

  • østjyllands politi

    Bilsælger får tre års fængsel i sag om momssnyd og luksusbiler

  • uheld kanalvej

    Frontalt sammenstød spærrede vej

  • Fregatten Jylland

    Fregatten bliver reddet af stort millionbeløb

  • Hjælp! Hvor er mine penge?
    Bjarne Frost Jensen

    I december fik Bjarne en regning, der væltede det hele

  • auh

    Sundhedsøkonom frygter, at kræftsag "er toppen af isbjerget"

  • Rebecca Steffin

    Rebecca må ikke få biologiske børn, selvom hun gerne vil

  • Politi politibil

    Politiet bankede på i går - i dag fik han over to års fængsel

  • Henrik Rejnholt

    - Vi skal ikke have flere lig på bordet, inden det her bliver løst

  • Frygter flere dødsulykker når skolebørn skal krydse stor vej

  • 200622 Vanvidskørsel dødskrydset

    Vilde tal afslører massive problemer i dødskryds

  • Hjemløse mindsted Christina Strauss

    Hjemløse får mindested: - Jeg har været til over 100 begravelser

  • kokain aarhus havn

    Hash gemt i en flæskesteg: Smuglere afsløres på stribe trods kreative løsninger

  • Nordlys Norddjurs

    Se billederne: Vildt nordlys over Østjylland

TV2 Østjylland

Kontakt

  • Tip os
  • Sig din mening
  • Send klage
  • Find medarbejder
  • Book rundvisning
  • Sponsorater
  • Reklamer

Om os

  • Hvem er vi?
  • Udviklingsblog
  • Bestyrelse
  • Repræsentantskab

Job uddannelse

  • Ledige stillinger
  • Erhvervspraktik
  • Journalistpraktikant
  • FTP-elev

Services

  • Tekstet for hørehæmmede
  • Public service
  • Sådan ser du TV2ØJ
  • Nyhedsbrev
  • Privatlivspolitik
  • Cookies
Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt Pressenævnet
TV2 Østjylland Skejbyparken 1, 8200 Aarhus N Skriv til: redaktion@tv2oj.dk Ring: (+45) 87424242
facebook twitter linkedin instagram youtube tiktok