Rasmus fik PTSD: Nu vil enigt byråd have undersøgelse

Der kommer alligevel en undersøgelse af jobcentret i Randers, har byrådet netop bestemt.

Rasmus Dalgaards historie har nu fået politikerne i Randers til at sætte en undersøgelse i gang.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Byrådet i Randers har fundet fælles fodslag og har mandag aften vedtaget, at der skal laves en undersøgelse af Jobcenter Randers.

Det bekræfter flere byrådspolitikere over for TV2 ØSTJYLLAND.

Undersøgelsen har været lidt af et slagsmål i Randers Byråd, men i sidste ende er alle partier og lister gået sammen om et forslag, der af samme grund mandag kunne vedtages.

Debatten har raset, siden 28-årige Rasmus Dalgaard stillede sig frem på TV2 ØSTJYLLAND og fortalte om, hvordan han havde fået posttraumatisk stress (PTSD) efter mange år i jobcentersystemet i Randers.

Det udløste reaktioner fra ikke bare andre borgere i jobcentre over hele landet, men sågar også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der sendte en røffel til kommunerne.

Hør Rasmus Dalgaards historie her:

Ny beskæftigelsespolitik

Ifølge det nu vedtagne forslag skal et eksternt konsulentfirma lave en tilfredshedsundersøgelse med borgere, der er eller har været i kontakt med jobcentret. Det fremgår ydermere af forslaget, at undersøgelsen skal have særligt fokus på borgere, der har været i jobforløb på over to år.

Når undersøgelsen er færdig, skal en arbejdsgruppe med blandt andre læger, arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer og flere råd nedsættes. Gruppen skal komme med flere forslag, der sidenhen skal præsenteres for Randers Byråd.

Derefter skal kommunens beskæftigelsesudvalg efter planen bruge resultaterne til at udarbejde en ny beskæftigelsespolitik.

Undersøgelse blev afvist

Tidligere på foråret fremlagde en række mindre partier og lister i Randers Byråd et forslag til en undersøgelse, der dog prompte blev skudt ned af nogle af de store partier. Blandt andre mente Konservatives Daniel Madié, at det var loven, der er noget galt med, og udtalte:

- Som udgangspunkt har jeg altid tillid til vores dygtige medarbejdere i kommunen, og vi går ikke ind for at lave undersøgelser af vores medarbejdere, når vi ved, de har gjort det, de skulle og fulgt loven.

Men nu har et enigt byråd altså fundet en model for, hvordan man vil undersøge kommunens beskæftigelsesindsats.

Her er det vedtagne forslag

Der igangsættes snarest muligt en borgertilfredshedsundersøgelse på Jobcenter Randers, både ved spørgeskema og fokusgruppeinterview. Det væsentligste fokus skal være på oplevelsen af samspillet mellem borger og Jobcenter, oplevelse af det samlede forløb mm. I borgertilfredsundersøgelsen skal indgå både borgere, som i dag er i kontakt med Jobcentret, og borgere som har været i kontakt med Jobcentret. Undersøgelsen skal have et særligt fokus på de lange forløb over 2 år.

Forvaltningen designer borgertilfredsundersøgelsen sammen med et eksternt konsulentfirma.

Beskæftigelsesudvalget taler på et seminar til august 2022 om kodeks for det gode møde mellem borger og Jobcentret.

Når borgertilfredsundersøgelsen er færdig igangsættes følgende proces:

  • Der nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer, Handicaprådet, Udsatterådet, 2 praktiserende læger valgt af kommunens lægefaglige udvalg, samt ledelses- og medarbejderrepræsentanter. Arbejdsgruppen præ-senteres for borgertilfredshedsundersøgelsens resultater.
  • Arbejdsgruppen kommer med en udtalelse på baggrund af borgertilfredshedsundersøgelsen resultater.
  • Arbejdsgruppens udtalelse skal desuden indeholde forslag til, hvad der kan indgå i et fremtidigt kodeks for samarbejdet mellem borgerne og Jobcentret og eventuelle forslag til ændringer til de typiske forløb, herunder forslag til kortere forløb i det omfang lovgivningen giver et kommunalt råderum. Arbejdsgruppen skal have særligt fokus på de lange forløb over 2 år.
  • Derudover inviteres en gruppe af praktiserende læger til en rundbordssamtale om ovenstående emner.
  • Byrådet præsenteres på et temamøde for borgertilfredsundersøgelsens resultater, arbejdsgruppens udtalelse og arbejdsgruppens forslag samt referat fra rundbordssamtalen med de praktiserende læger. Byrådet drøfter på temamødet, hvilke elementer der skal indgå i et fremtidigt kodeks for samarbejdet mellem borgere og Jobcentret og øvrige ændringer i det omfang lovgivningen giver et kommunalt råderum. Dette udgør grundlaget for beskæftigelsesudvalgets arbejde med formulering af et kodeks og arbejdet med en ny beskæftigelsespolitik.


Nærmere beskrivelse af borgertilfredshedsundersøgelsen – Jobcenter Randers

  • Borgertilfredshedsundersøgelsen gennemføres af et eksternt konsulentfirma. Der indhentes 2 tilbud. Der er estimeret en pris på ca. 700.000 kr.
  • Undersøgelsen forventes gennemført i efteråret 2022.
  • Forvaltningen udarbejder design af undersøgelsen sammen med det valgt konsulentfirma. Helene Bækmark og Jesper Kaas Schmidt indgår i styregruppen sammen med det eksterne konsulentfirma.
  • Undersøgelsen er anonym.
  • Undersøgelsen skal være kortfattet og let at besvare.
  • Der inviteres et repræsentativt udsnit af borgere som deltager eller har deltaget i kortere og længere forløb (herunder lette og mere komplekse forløb) på Jobcenter Randers.
  • Der vil både være spørgeskemaundersøgelse og fokusgruppeinterview. I fokusgruppeinter-view deltager kun det eksterne konsulentfirma sammen med en gruppe borgere.
  • Borgere, der inviteres til at deltage, er et udvalg af borgere, som henholdsvis er i kontakt med Jobcentret på tidspunktet for undersøgelsen, eller som inden for 1 år inden undersøgelsen igangsættes har været i kontakt med jobcentret.
  • Målgruppen for undersøgelsen er: forsikrede ledige, jobparate kontanthjælpsmodtagere, sygedagpengemodtagere, borgere i fleksjob eller på ledighedsydelse, borgere i jobafklaringsforløb og borgere i ressourceforløb.


Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her