Konservative mister medlem til ny liste – skyder på spidskandidat
Christina Kjærsgaard skifter fra det Konservative Folkeparti til Østbroen i Randers. Topstyring fra partiets spidskandidat og diskussionen om, hvilken bro der i fremtiden skal bygges i Randers, får skylden.
Det blev til knap et år i det Konservative Folkeparti for Christina Kjærsgaard, der endnu engang har valgt at skifte partifarve. I januar gik turen fra Venstre til Konservative, og her tre uger efter valget går turen nu til den lokale liste Østbroen.
- Efter valget og konstitueringsaftalen, hvor ordlyden er, at vi arbejder videre med en klimabro, har jeg haft svært ved at se mig selv i det. Derudover er det ikke nogen hemmelighed, at man skal konstituere sig i partiet, og der har Daniel Madié (partiets spidskandidat, red.) haft en meget enevældig facon, siger Christina Kjærsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
En klimabro kontra en Østbro – som listen selvsagt støtter – har været en af de helt varme kartofler i valgkampen. Flertallet i byrådet arbejder på klimabroen, som Christina Kjærsgaard altså ikke længere kan se sig selv i.
Tidligere har hun ellers stemt for projektet. I valgkampen gjorde hun dog via kandidattesten opmærksom på, at hun altså i stedet støttede op om østbro-projektet.
- Det har været vigtigt for mig – at det jeg sagde før valget også bliver det, vælgerne får efter valget. Så det får de nu med en østbro. Der står bare liste Q i stedet for C, og det er sådan, det må være. Desværre.
Læs også:
Du siger 'desværre'?
- Jo, men mit moralkodeks siger mig, at det ikke er noget, man bare lige gør. Jeg har haft et fantastisk forløb med det Konservative, og Daniel Madié og jeg har arbejdet godt sammen i de 10-11 måneder, vi har haft sammen, siger Christina Kjærsgaard.
- Det her brospørgsmål har fyldt meget, og Daniels rolle overfor mig i valgkampen og særligt bagefter har været barsk.
Madié kan ikke genkende kritikken
Det Konservative Folkeparti fik et kanonvalg i Randers, hvor de fik fire mandater. Nu sidder partiet dog i stedet på tre. Skal man tro Christina Kjærsgaard, har de efterfølgende interne drøftelser dog ikke båret præg af forhandlinger.
- Jeg har haft ønsker om nogle poster, som ikke harmonerede med Daniels. På hans front har der været en mangel på forhandlingsvilje, så vi kunne forblive fire på holdet, siger hun.
Daniel Madié, der modtog beskeden sent i aftes, er dog ikke af samme overbevisning.
Hun beskriver din ledelse som værende en enevældig facon. Har hun ret i det?
- Nej, det synes jeg ikke. Hun er blevet tilbudt den formandspost, vi fik i et af de stående udvalg. Derudover blev hun tilbudt den ene af vores to næstformandsposter samt en plads i et tredje udvalg, siger han.
Det efterlader to pladser hver til de resterende to kommende konservative byrådsmedlemmer. En enkelt af dem er som næstformand.
Har du været for dårlig til at lede en gruppe fremfor bare dig selv?
- Det siger hun jo. Det kan jeg ikke svare på selv. Jeg har gjort det på den måde, og jeg har fået hjælp til det af partiet. Man prøver at sætte et hold, og det kan lidt sammenlignes med at være træner, når man er gruppeformand, siger Daniel Madié.
- Vi er valgt ind i et parti, og for mig er partiet altså større end personen. Partiet har eksisteret i 116 år, så vi skal selvfølgelig gøre noget for partiet og få indflydelse i udvalgene. Der er flere hensyn at tage.
Daniel Madié får selv posten som formand for Randers Havn, ligesom han skal være formand for et nyt paragraf 17-udvalg, der skal beskæftige sig med bæredygtig udvikling i Flodbyen. Derudover har han også to almindelige udvalgsposter.