Jotin advarer hundeejere: Bliver op til 170 grader varmt

Asfaltarbejder oplever alt for ofte, at hundeejere tager deres hunde med hen over brandvarm asfalt. Nu forsøger han at råbe op.

Udgivet Opdateret
Jotin Gabriel Lundberg Borup har arbejdet som asfaltarbejder i tre år. Han vurderer, at han et par gange om måneden må råbe efter folk, som hiver deres hunde med hen over den varme, nylagte asfalt. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix og Privat

Varm asfalt er ikke godt for små hundepoter. Det kommer måske ikke som en overraskelse for langt de fleste hundeejere. Alligevel oplever asfaltarbejder Jotin Gabriel Lundberg Borup fra Randers jævnligt, at der måske er nogle hundeejere, som ikke har den forståelse.

Derfor har han i Facebook Randers forsøgt at råbe hundeejere op, og budskabet er klart: Lad være med at tage din hund med hen over nyanlagt asfalt.

- Det sker desværre et par gange om måneden, at jeg oplever folk der lufter hunde, som tænker, at de lige kan smutte over på den anden side af vejen, når vi ikke kigger, fortæller han til TV2 Østjylland.

Årsagen til, at Jotin Gabriel Lundberg Borup lavede opslaget i facebookgruppen, skal findes i en episode i onsdags.

- Jeg var ude og køre en sti med mit hold. Jeg er tromlefører, hvilket betyder, at jeg altid er bagerst på holdet. Der kom en dame gående med sin hund. Jeg var nødt til at vente med at køre videre, fordi asfalten var for varm. Så kiggede hun på mig og sagde: 'Jeg må vel gerne gå på det?' Jeg sagde, at jeg tror, hendes hun vil blive ked af det, siger han, som selv er hundeejer.

Nogle får et chok over, at vi råber ad dem. Jeg har også oplevet folk, som er blevet småsure.
Jotin Gabriel Lundberg Borup

Folk bliver småsure

Ifølge Jotin Gabriel Lundberg Borup, som har arbejdet som asfaltarbejder hos Arkil i tre år, er asfalten typisk mellem 140 og 170 grader varmt, når det lige bliver lagt ud.

- Selv efter et par timer kan det stadig være mellem 60 og 100 grader varmt, siger han.

Når folk træder ud på den varme asfalt, forsøger han og kollegerne altid at råbe folk op, selvom det typisk er længere væk.

- Vi forsøger at stoppe dem. Nogle får et chok over, at vi råber ad dem. Jeg har også oplevet folk, som er blevet småsure og siger, at vi ikke har ret til at råbe, siger Jotin Gabriel Lundberg Borup.

Arkivfoto: Også på gammel asfalt skal man være opmærksom som hundeejer, siger Jotin Gabriel Lundberg Borup. Den kan nemlig på varme sommerdage også blive meget varm og ubehagelig for hunde at gå på. / Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Når forklaringen om det varme asfalt og de sarte hundepoter så bliver fortalt, så er der pludselig en anden forståelse for råberiet, oplever han. Derfor tror han også, at det mest af alt handler om, at folk ikke er klar over, at nylagt asfalt er så varmt og en skidt kombination med hundepoter.

Må hjælpe hinanden

Skiltningen ved asfaltarbejde viser ofte, at der er flydende asfalt på vejen og at der er vejarbejde. Men når det er overstået, så bliver skiltene også flyttet, selvom varmen i asfalten kan være skidt for hundene i mange timer efter.

- Der burde være noget, der indikerer, at der kan være varmt, men jeg synes også, at man som hundeejer skal vide, at asfalt kan være varmt. Ligesom salt på vejene heller ikke er godt for hundene. Jeg synes, vi må hjælpe hinanden, siger Jotin Gabriel Lundberg Borup.

Han har fået masser af reaktioner på opslaget på Facebook - og der er både folk der takker for at oplyse og folk, som mener, at hundeejere selv bør kunne tænke sig til det. For Jotin Gabriel Lundberg Borup handler opslaget om at hjælpe folk til at forstå, og det er også derfor, han gerne fortæller om sine oplevelser.

- Og hvis det alligevel sker, så skal man skynde sig at tage sin hund med til Doktor Dyr, konstaterer han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her