I dag åbner genbrugsstationerne: Det skal du være opmærksom på

I dag åbner genbrugsstationerne igen - dog med flere forholdsregler, ligesom også brugerne skal være opmærksomme på flere ting.

Selvom man fra flere hold har været ude at sige, at det måske er en god ide, hvis man tænker sig om og venter til i morgen med turen til genbrugspladsen, så forventes det, at der vil være stormløb mod pladserne, når de åbner i dag. Foto: Ritzau Scanpix (genrebillede)

I 20 dage har danskerne brændt inde med haveaffald, mens genbrugsstationerne har været lukket grundet COVID-19-smittefare.

I dag åbner langt de fleste pladser på ny, og man forventer derfor lange køer ved indkørslerne til de forskellige genbrugspladser, der hver især har taget deres forholdsregler i forhold til smittefaren ved en sådan genåbning.

Lad være med at komme for mange i bilerne, og tag ikke alle børnene med. Det er vigtigt, at vi er så få som muligt på pladsen for at undgå smittefare

Allan Asp Poulsen, driftsleder på Randers Genbrugsplads

Læs også Skulle have tjent årets omsætning på tre måneder - nu er alle forestillinger aflyst

I Randers Kommune har man nu haft åbent på Randers Genbrugsplads i to timer. Her har man lavet restriktioner for, hvor mange biler der må være på pladsen ad gangen og indsat vagter til at kontrollere det.

- Det er vigtigt, at der holdes afstand til både medarbejdere og andre besøgende, og det skal vi selvfølgelig sørge for og holde øje med, siger Allan Asp Poulsen, driftsleder på Randers Genbrugsplads, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Så lad være med at komme for mange i bilerne, og tag ikke alle børnene med. Det er vigtigt, at vi er så få som muligt på pladsen for at undgå smittefare.

Formand for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard, anskuer genåbningen af genbrugspladserne som en national test for, om vi kan håndtere en stille og rolig genåbning af landet på ansvarlig vis, og uden at smitten blusser op igen.

Formand for Kommunernes Landsforening, og borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard, håber, at åbningen af genbrugspladserne kan være en forsmag på, hvordan danskerne vil håndtere en eventuel genåbning af landet.

- De fleste kan godt se alvoren i situationen. Det skulle nødig ske, at alle de kræfter og milliarder, som krisen indtil nu har kostet, bliver spildt på gulvet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi skal fortsat holde fast og holde afstand, og genåbningen af genbrugspladserne bliver en prøve på, om vi kan administrere det uden at øge smittefaren igen.

02:10

I Horsens åbnede genbrugspladserne igen søndag. Det skabte kø ved indkørslen, men borgerne var glade for endelig at kunne komme af med deres affald.

Luk video

Det skal man være opmærksom på

Indtil nu har de ikke oplevet kø på genbrugspladsen, men de forventer, at presset vil stige omkring formiddag, hvor de normalt åbnede dørene op, inden COVID-19 lukkede dem ned den 11. marts.

- Det ser ud til, at folk faktisk tager opfordringerne om måske lige at vente en dag alvorligt. Der er i hvert fald ikke nogen, der har holdt i kø endnu, men vi forventer, at det ændrer sig omkring 10-tiden. Derfor skal man også være opmærksom på, at der kan blive noget kø og ventetid, siger Allan Asp Poulsen.

Læs også Veninder strandet i Peru - nu er hjælpen på vej

Netop for at forberede sig på de mange besøgende og den smittefare, det kan medføre, så har genbrugspladsen taget sig en lang række forholdsregler.

- Der må kun være 10 biler ad gangen på de små pladser og 20 på de store. Når en bil kører ud, så får en ny lov at køre ind, og der er indsat P-vagter til at kontrollere, at det system kører, siger han og fortsætter:

- Derudover har vi flyttet de fællesredskaber, som normalt er til fri afbenyttelse. Så man skal også lige være opmærksom på, at hvis man får brug for det, så skal man selv medbringe det.

Læs også COVID-19 LIVE: Mulige coronavacciner kan skimte målstregen

På Randers Genbrugsplads er åbningstiden også rykket tre timer fra klokken 10 til klokken 7, fordi man da kan sprede kunderne ud over en længere periode og mindske presset.

Dansk Affaldsforening: 7 tips til genbrugspladsbesøget

I et forsøg på at råbe danskerne op er Dansk Affaldsforening i dag kommet med en pressemeddelelse, hvor de opfordrer til at tjekke op på de forholdsregler, som den enkelte genbrugsplads har taget, samt vejleder om, hvordan vi bedst passer på hinanden.

Læs også 50-årig mand skyld i at område blev afspærret - familie var bange

De kommer med følgende 7 tips:

Dansk Affaldsforenings 7 tips til genbrugsbesøget:

1. Vent gerne et par dage, hvis muligt

2. Sorter dit affald hjemmefra

3. Tjek din kommunes eller dit affaldsselskabs hjemmeside, inden du tager afsted.

4. Husk at holde afstand til pladsfolkene og andre borgere

5. Husk de generelle corona-anbefalinger

6. Kom alene – eller max to, hvis du har brug for hjælp til aflæsning

7. Medbring evt. egen kost/rive/skovl