Anholdt kvinde i plejehjemssag sigtet for drab og drabsforsøg
Politiet løfter nu sløret for, hvad den midaldrende kvinde i sagen fra Plejecenter Tirsdalen i Randers er sigtet for.
Har du oplysninger i sagen, kan TV2 ØSTJYLLANDs lokalreporter i Randers Kommune, Mads Otte, kontaktes på tlf. 27 42 13 34 eller på mail til maot@tv2oj.dk.
Fredag har Østjyllands Politi valgt at offentliggøre, hvad den anholdte kvinde i den ellers så mørkelagte sag fra Tirsdalens Plejecenter i Randers-bydelen Kristrup er sigtet for.
Den mistænkte kvinde er foreløbig sigtet for et tilfælde af drab samt tre forsøg på manddrab og subsidiært kvalificeret vold begået i februar og marts i år.
Det oplyser Østjyllands Politi.
- I starten af marts fik vi en anmeldelse om uforholdsmæssigt mange indlæggelser fra plejehjemmet på Randers Sygehus. På den baggrund iværksatte vi en omfattende og intensiv efterforskning. Det gjorde, at vi 14. marts foretog anholdelse af den nu fængslede kvinde, som blev fremstillet i grundlovsforhør 15. marts, siger leder af efterforskningen i Østjyllands Politi Brian Voss Olsen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi har stadig et stort og omfattende efterforskningsarbejde foran os. Det er en meget alvorlig sag, som vi ser meget alvorligt på, og der er mange ting, vi skal have bundet en sløjfe på.
Gerningsstedet er - som det hele tiden har været fremme - Plejecenter Tirsdalen i Randers-bydelen Kristrup, hvorpå alle ofrene var bosiddende.
'Meget alvorlig sag'
Ifølge sigtelserne skulle den mistænkte kvinde bevidst have givet forkert og farlig medicin til de fire ofre, hvilket, ifølge sigtelserne, var en medvirkende årsag til, at en ældre kvinde afgik ved døden, og at en anden ældre kvinde og to ældre mænd blev indlagt stærkt svækkede.
Læs også:
Hidtil har politiet ikke ønsket at oplyse meget i sagen, men det ændrer sig så nu.
- Vi er nu så langt fremme i vores omfattende efterforskning, at vi, i samarbejde med anklagemyndigheden, har vurderet, at grundlaget for de dobbeltlukkede døre ikke længere er til stede, siger Brian Voss Olsen.
Ønsker nu ro
Politiinspektøren understreger dog, at grundlovsforhøret og efterfølgende retsmøder har været afholdt for lukkede døre, hvorfor politiet alene kan offentliggøre sigtelserne og kendelsen for varetægtsfængsling.
Den sigtede kvinde er omfattet af navneforbud.
- Vi har brug for ro i forhold til efterforskningen, og selvom jeg har forståelse for den store interesse fra offentligheden, så ønsker vi af hensyn til den omfattende efterforskning og de lukkede døre i grundlovsforhøret, samt efterfølgende retsmøder, ikke at oplyse yderligere detaljer om sagen på nuværende tidspunkt, siger Brian Voss Olsen.
Retten vurderede på baggrund af et grundlovsforhør den 15. marts, at der var begrundet mistanke om kvalificeret vold over for de fire ofre, hvilket blev oplyst i forbindelse med kendelsen om varetægtsfængslingen.
Rystet borgmester og udvalgsformand
Udviklingen i sagen får nu også borgmester Torben Hansen (S) og formanden for omsorgsudvalget i Randers Kommune, Ellen Petersen (S), til at komme en fælles udtalelse.
- Det berører os dybt. Det er chokerende, at der er mistanke om en forbrydelse. Nu skal politiet have ro til efterforskningen. Vi er meget tilfredse med, at Randers Kommune i denne svære situation gør et stort arbejde for at tage hånd om de berørte både beboere, pårørende og medarbejdere, lyder det fra de to politikere.
Også omsorgsdirektøren er berørt af mistanken om en forbrydelse.
- Hver dag går vi på arbejde med det formål at drage omsorg for vores beboere, tilføre livskvalitet og hjælpe dem. Vi er chokerede. Det ved jeg, at medarbejderne også er. Vi har fra Randers Kommunes side arbejdet helt tæt sammen med politiet og stillet al viden og dokumentation til rådighed, og det fortsætter vi naturligvis med, siger Thomas Krarup, direktør for Sundhed, kultur og omsorg i Randers Kommune.
Randers Kommune har af hensyn til efterforskningen ikke yderligere kommentarer.
Sidder fortsat fængslet
Det seneste nye, vi før i dag har hørt i sagen, er fra den 11. maj, hvor den sigtede kvinde for tredje gang var for retten.
Det skulle her besluttes, om hun fortsat skulle sidde varetægtsfængslet. Hvilket dommeren valgte at gøre. Så kvinden sidder varetægtsfængslet frem til 8. juni.
Læs også:
- Det kan vanskeliggøre og påvirke efterforskningen, hvis ikke den sigtede fortsat er varetægtsfængslet, lød det fra dommer Kristina Skovbo Hauerslev.
- Der er begrundet mistanke om, at den sigtede har gjort sig skyldig i som minimum at overtræde paragraf 245 stk. 1 i straffeloven, fortsatte hun.
Den paragraf omhandler legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter og har en strafferamme op til seks år fængsel.
'Vil påvirke efterforskning'
Da kendelsen blev afsagt i retten, var den sigtede tydeligt berørt og påvirket af afgørelsen. Hun valgte ifølge kendelsen ikke at afgive forklaring i retten.
Meget andet nyt kom der ikke frem i retten, da dommeren efter anmodning fra anklageren valgte at lukke dørene for offentligheden.
- Det kan vanskeliggøre efterforskningen, hvis der kommer mere offentligt frem i sagen, lød det i rettens kendelse.
Frygter kriminel handling
Han er overbevist om, at hans mors indlæggelser er en del af den verserende politisag.
- Jeg kan ikke undgå at tænke, der ligger en bevidst handling bag min mors forgiftninger. Det er forfærdeligt at tænke på, har Henrik Madsen tidligere fortalt til TV2 ØSTJYLLAND.