Langå-firma redder verden et stykke plastik ad gangen

Et firma fra Langå har udviklet en metode til at genbruge en langt større procentdel af vores husholdningsplastik. Det er noget, der batter på klimakontoen.

Udgivet Opdateret
Direktør Kim Dalsgaard elsker plastik, og elsker at genbruge det.

I Langå ved Randers ligger der en kæmpe bunke skrald. Det er alt det plastik, som vi bruger i vores hjem. For os er det skrald, men for firmaet i Langå er plastikken guld værd. De kan nemlig noget ingen andre i Danmark kan. De kan genbruge det.

Men hov, genbruger vi ikke plastik? 
Desværre ikke, for det er svært og langt det meste plastik ender med at blive brændt af i stedet for at blive genbrugt til ny plastik. Faktsik er det kun 15 procent, der bliver genbrugt, da det ikke er rent nok til at blive genbrugt.

Der produceres i dag mere end 300 millioner ton plastik om året.

Mellem de enorme bunker af husholdningsplastik finder vi Kim Dalsgaard. Han har siden 2016 gjort det umulige - at genbruge plastik, mere end nogen andre.

- Plastik bliver brugt næsten over alt, men vi genbruger det bare ikke. Det er det, vi gør her, siger Kim Dalsgaard, der er direktør i Dansk Affaldsminimering.

Ifølge FN skal der gøres noget ved vores enorme plastikforbrug - ikke i morgen, ikke om lidt, men nu. Og det er den alvor, der for år tilbage fik Kim Dalsgaard og de 12 andre medarbejdere i firmaet til at smøge ærmerne op.

- Vi kan ikke klare os uden plastik. Men vi bruger rigtig meget energi og meget olie i produktionen af plastik. Så det er vigtigt, at vi får taget hånd om det her, og at vi får indsamlet alle de her mange tusindtons plastik, der er rundt omkring, så vi kan få det genbrugt, siger Kim Dalsgaard.

Det er husholdningsplastik, der bliver genbrugt her i Langå.

Når vi taler plastikaffald, er det vigtigt at skelne mellem plastikaffald fra industrien og plastikaffald fra dig og mig. For industrien har nemmere ved at genbruge, da de ofte bruger det samme palstik og i store mængder. Imens du og jeg både bruger plastikbakker fra kød, colaflasker (af plastik) og meget mere. Alt sammen er en stor blandig af alle mulige slags plastik - altså husholdningsplastik. Og det er der udfordringen ligger.

- Den største udfordring ved at genanvende husholdningsplast er, at det er svært og dyrt at rengøre, siger Kim Dalsgaard.

I Langå har de fundet metoden til at sortere plastikaffaldet. De deler det op i kategorier og på den måde kan det nemmere genbruges.

- Vi er de første i Danmark med et anlæg, der kan det her. Det er vi ret stolte af, siger han.

VIDEO: Se hvordan de gør det umulige - at genbruge husholdningsplastik. 

Plastik har været en af de mest betydningsfulde opfindelser i det 20. århundrede. Det er billigt, det er let at forme, og det kan bruges stort set alle steder. De seneste 50 år er produktionen af plastik tyve-doblet, og der produceres i dag mere end 300 millioner ton plastik om året. I Langå modtager de hvert år mere end 3.500 tons plastik fra hele landet.

- Vi er rigtig gode i Danmark til at genbruge plastik. Det er der mange, der gør. Men i Langå genbruger de husholdningsplastik, og det er svært, men meget nødvendigt. Det rigtig fine ved det her er, at de er ved at udvikle nye metoder til at genanvende plastik, som potentielt kan give Danmark rigtigt store eksportmuligheder i fremtiden, siger Steffen Max Høgh fra Bæredygtig Business.

Steffen Max Høgh er manden bag podcasten Bæredygtig Business. Han mener også, at firmaer som Dansk Affaldsminimering ikke kun bidrager til miljøet, men også til økonomien i Danmark.

- Så derfor har vi jo rent faktisk en forretningsmulighed for hele Danmark, som vi kan sælge. Og det er jo godt for økonomien, men i høj grad også for miljøet, siger Steffen Max Høgh.

Dansk Affaldsminimering modtager årligt 3.500 tons plastikskrald fra hele Danmark. 

Hjælper både på CO2-udledningen og økonomien

Men det handler ikke kun om at genbruge plastik. Det handler også om, at vi kan spare CO2 i det helt store regnskab.

- Når vi genanvender plastik har det en enorm betydning for CO2-aftrykket, siger Kim Dalsgaard.

Hvis man for eksempel køber en ren ny plastikpille til at støbe med, så koster det miljøet 2,6 kilo CO2 i udledning, når det bliver produceret. Men når folkene i Langå tager fat og tryller, vil det samme kilo plastik koste 0,16 kilo CO2.

Stadig et ungt firma

Dansk Affaldsminimering i Langå har genanvendt husholdningsplastik siden 2016, men mængderne af affald stiger år for år, og det skal forstås som en god ting.

- Vi føler, vi udretter noget. Vi føler, at vi skaber noget her. Vi modtager hver dag tonsvis af plastik fra husholdninger. Det er plastik, der er af mange forskellige kvaliteter siger, Kim Dalsgaard, der er direktør i Dansk Affaldsminimering.

De seneste 50 år er produktionen af plastik mere end 20-doblet.

Fremtiden byder derfor på endnu mere skrald og flere og større maskiner. Så det lille firma i Langå kan vokse i takt med, at kommuner og firmaer får øjnene op for plastikproblemerne.

- Vores planer er, at vi skal ud og købe nye maskiner, der kan være med til at udvikle vores sorteringssystem. Så kan vi begynde at sortere i flere plasttyper, som kan genbruges til flere plastikvarer siger, Kim Dalsgaard.

Østjylland redder lidt af verden

Verden redder ikke sig selv, og vi kan heller ikke bare overlade ansvaret til verdens politikere eller organisationer. Initiativet er nødt til at komme fra os alle – hver især og hver dag.
 

I en ny programserie ser TV2 ØSTJYLLAND på de initiativer, som østjyske erhvervsvirksomheder tager og har taget for at bidrage til at gøre verden lidt renere og fremtiden lidt lysere for de kommende generationer Og det nytter! For selvom det er en stor opgave, så kan også små initiativer gøre en forskel. Dermed redder Østjylland også (lidt af) verden.
 

Se ’Østjylland redder lidt af verden” hver lørdag kl. 19.30 på TV2 ØSTJYLLAND. Programserien kan også ses her på tv2østjylland.dk.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her