Hanne og kollegerne har været 40 år forud for deres tid: - Det er fantastisk

Når Hanne Arildsen og kollegerne arbejder i en af Blå Kors’ mange genbrugsbutikker, har de rent faktisk været forud for deres tid. Deres arbejde taler nemlig godt ind i FN’s verdensmål, der først kom til mange år efter begyndelsen i Blå Kors.

Hanne Arildsen er en af de frivillige i Blå Kors’ genbrugsbutik på Paludan Müllers vej i Aarhus. Her langer hun blandt andet tøj over disken og sørger for, at alt det, der bliver indleveret, er i god stand.

Sådan har det været hos Blå Kors, lige siden de åbnede deres første genbrugsbutik i 1975.

- Jeg synes, det er fantastisk, hvad man kan med genbrug. Jeg synes, vi skal gøre meget mere ud af det, siger Hanne Arildsen.

Det kristne grundlag, som Blå Kors startede med for 125 år siden, er stadig vigtigt. Østjylland Redder Lidt af Verden har besøgt den gamle organisation.

Blå Kors’ genbrug taler direkte ind i FN’s verdensmål – helt specifikt verdensmål nummer 12, der handler om ansvarligt forbrug og produktion. Verdensmålene blev først nedfældet i 2015, og dermed var de i Blå Kors været særdeles fremsynet, da de åbnede for 45 år siden.

I dag har Blå Kors 54 genbrugsbutikker på tværs af hele landet.

Over 100 års erfaring med at hjælpe andre

Blå Kors handler dog ikke kun om genbrug. Lige siden begyndelsen for 125 år siden har organisationen hjulpet misbrugere, psykisk syge og deres familier – noget, der blandt andet kan lade sig gøre ved hjælp af overskuddet fra genbrugsbutikkerne.

En af dem, der i dag nyder godt af Blå Kors’ næstekærlighed er Niels Vermund Jensen. Han er daglig gæst på Det Blå Sted i Frederiks Alle i Aarhus – et af Blå Kors’ mange væresteder.

quote Jeg bruger det til at blive glad, for det bliver jeg, når jeg kommer herned

Niels Vermund Jensen

Han er sygemeldt, da han er psykisk syg og har haft et årelangt misbrug af amfetamin. Det er dog ni måneder, siden han senest faldt i, og det hjælper ham at komme på Det Blå Sted.

- Jeg bruger det til at få en hverdag. Jeg bruger det til at blive glad, for det bliver jeg, når jeg kommer herned. Det bliver nærmest en familie, siger Niels Vermund Jensen.

Niels Vermund Jensen er fast gæst på Det Blå Sted et par gange om ugen, hvor de frivillige laver mad til borgerne.
Niels Vermund Jensen er fast gæst på Det Blå Sted et par gange om ugen, hvor de frivillige laver mad til borgerne.

Netop det med misbrug har altid været en mærkesag for Blå Kors, der ved grundlæggelsen blev dannet som en kristen afholdsforening.

- Det er jo et af de steder, vi har været med rigtig længe, og det er stadig en af vores kerneydelser. Det er at forebygge og behandle stof- og alkoholmisbrug, forklarer Thomas Røddik Korneliussen, der er kommunikationschef hos Blå Kors.