Små erhvervsdrivende: - Vi kan og vil i gang igen
Små erhvervsdrivende håber, at de er de næste, der får lov at slå dørene op. Men politikerne er ikke enige om, hvor der først skal tages fat.
Mens hverdagen for landets yngste er ved at vende tilbage, forhandler Folketingets partier nu om, hvem de næste bliver til at genåbne. De er dog langt fra enige.
De små erhvervsdrivende i det østjyske håber, at de bliver de næste, der kan følge skolerne og daginstitutionerne trop.
Frisørsalonen Selected Hair i Horsens er én af dem. Krisen har indtil videre kostet dem godt og vel en halv million kroner. Nu vil de gerne i gang igen.
- Vi er klar. Sundhedsstyrelsen skal bare være med på det. Vi vil gerne i gang, men det skal være ordentligt, og vi skal have nogen retningslinjer for, hvordan vi skal gøre det, siger ejer Nermina Aligajic til TV2 ØSTJYLLAND.
Rig mulighed for tilpasning
Hos Selected Hair er der en række muligheder for tiltag der kan sættes i værk, for at skabe mere afstand mellem både kunder og personale, samt for at minimere antallet af gæster i salonen.
Krav om afspritning inden og efter brug af udstyr, og at man ikke tilbyder services som for eksempel brynfjernelse, hvor man ikke kan undgå at sidde meget tæt på klienten, er man mere end villige til at efterleve.
Man frygter dog, hvor omfattende kravene kommer til at blive.
- Vi vil bare gerne have vores hverdag tilbage, men vi frygter nok lidt, at vi skal stå i en rumdragt eller noget, når vi engang skal åbne igen. Uanset hvad, så følger vi selvfølgelig, hvad myndighederne anviser, siger Nermina Aligajic.
Hun håber, at man snart kan begynde at åbne op igen. Hvis det altså kan foregå forsvarligt.
- Selvom det har været svært økonomisk, så vil vi hellere end gerne vente lidt længere, hvis det er det der skal til for at kunne genåbne på forsvarlig vis, og så kunderne kan være tryg ved at komme her, siger hun.
Restaurant har ikke pladser nok til delvis åbning
Også Restaurant Sylt i Aarhus, som åbnede i januar, men altså hurtigt måtte lukke igen da coronakrisen for alvor gjorde sin entré i løbet af marts, glæder sig til, at de kan åbne på ny.
- Det har været hård for os. Vi vidste ikke, hvad vi skulle gøre. Først i forhold til, om vi overhovedet måtte holde åbent, og så i forhold til hjælpepakkerne, og om vi overhovedet kunne få del i dem. Det har været kaotisk. Særligt fordi det faktisk gik godt inden, siger Nickolai Bruun, køkkenchef hos Restaurant Sylt.
Men for deres vedkommende vil en delvis genåbning på ingen måde være optimal.
- Hvis der skulle være nogen større afstand mellem gæsterne, så ville vi ikke kunne have mange af dem. Der er meget kompakt herinde, og hvis det er sådan vi kommer til at genåbne, så ville vi ikke kunne lave mere end to borde, siger han og fortsætter:
- Det ville ikke give mening at genåbne i så fald.
Han tør dog ikke håbe på, at virksomheder som restauranter bliver blandt de første, der får lov at åbne op.
- Det giver måske ikke så meget mening, hvis det kommer til at foregå med afstandsbegrænsning, siger Nickolai Bruun.
Uenighed om hvem der står forrest i køen
Lige nu forhandler Folketingets partier om, hvem de næste bliver til at genåbne, men de er langt fra enige.
- Når vi har kigget på de forskellige scenarier, så ligger det først for, at man starter med de små liberale erhverv som frisøren, fysioterapeuten, psykologen og hvad det nu måtte være, siger folketingsmedlem Mona Juul (K) til TV2 ØSTJYLLAND.
SF vil for eksempel åbne efterskoler og højskoler, DF vil åbne for besøg til de ældre, og andre partier vil åbne op for foreningslivet.
Mona Juul mener dog ikke, at man risikerer, at partiernes indbyrdes slagsmål om, hvem der får lov at åbne op først, kommer til at få negative konsekvenser for genåbningen.
- Under hele krisen har man lagt det partipolitiske væk og stået sammen om at sikre, at Danmark kommer igennem den her krise. Vi har hver vores ønsker, men derfor er der jo også andre ting, som for eksempel plejehjem, der skal kigges på, siger hun.