Pape efter plejehjemssag: Borgmesterens og kommunens ansvar

Statsministerkandidat Søren Pape Poulsen (K) mener at ansvaret for problemer på de enkelte plejehjem ligger hos den ansvarlige kommune og borgmester, efter TV2 ØSTJYLLAND igen har fortalt om problemer på et plejehjem i Randers.

De seneste år har der været flere skrækeksempler på uværdig pleje i Østjylland.

TV2 ØSTJYLLAND kunne tirsdag fortælle, at Huset Nyvang i Randers igen kritiseres af pårørende for dårlig pleje.

Tirsdag var statsministerkandidat Søren Pape Poulsen (K) på besøg hos Voel Friplejehjem ved Silkeborg. Han mener, at kritik af de enkelte plejehjem skal håndteres af kommunerne.

I Silkeborg vil der ifølge FOA mangle 644 medarbejdere i ældreplejen i 2030.
I Silkeborg vil der ifølge FOA mangle 644 medarbejdere i ældreplejen i 2030.

På Nyvang i Randers hører vi om, at 45 medarbejdere har sagt op i løbet af de sidste to år, er I ikke for sent ude?

- Jeg har det lidt sådan, at landspolitikere nogle gange skal passe på, at hver gang der sker noget, så render vi ikke efter den første journalist og kameramand, vi kan finde, men måske lige præcis henviser problemet, hvor det hører hjemme - nemlig hos den ansvarlige kommune og den ansvarlige borgmester.

- Altså det er jo en skandale, hvis man ikke i kommunerne og den kommune det drejer sig om, sørger for at rydde op i de her ting og få gjort noget ved det, når man har viden om, at det foregår, siger Søren Pape Poulsen.

FOA: Politikerne har sovet i timen

Men ifølge FOA kan det langt fra løse problemet.

- Vi står med nogle mega store udfordringer, og vi ser jo også, at der kommer flere og flere ufaglærte inden for det her område, fordi man kan ikke finde det faglærte personale nogen steder, så det er en kæmpe udfordring, siger Ulla Gram, som er afdelingsformand i FOA Silkeborg-Skanderborg.

Har politikerne sovet i timen?

- Ja det har de, fordi det her, det har de statistisk kunne gå ind og se, og de har vidst det var der, men de har valgt at lukke øjnene for det, siger Ulla Gram.

Ifølge FOA kommer der på landsplan til at mangle 42.000 kommunalt ansatte i ældreplejen i 2030.

Pape ønsker flere friplejehjem

Søren Pape Poulsen ønsker, at der kommer flere friplejehjem, men erkender, at problemet med mangel på medarbejdere i ældreplejen ikke er så let at løse. 

- Hverken jeg eller andre kan bare løse det her, det ville i hvert fald være noget af en påstand at komme med. Jeg tror vi skal hen til, at vi får talt faget op. Man viser de muligheder der er.

- Nu så vi mange ukrainere der er kommet, mange er jo kvinder som har et omsorgsgen, kunne vi få dem ud, nu er det bare et eksempel. Vi skal tænke alle muligheder ind, men det løser sig jo ikke på kort sigt, siger Søren Pape Poulsen.