Østjysk DF-profil fastholder formandsforslag efter dom
Rigsretten har idømt tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg 60 dages fængsel i sagen om adskillelse af asylpar.
Erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, Hans Kristian Skibby, fastholder sit forslag om Inger Støjberg som den nye formand for Dansk Folkeparti.
Læs også:
Det gør han efter, Rigsrettens dommere mandag har afgjort, at Inger Støjberg idømmes 60 dages ubetinget fængsel, som betyder, at hun skal afsone sin straf.
- Jeg må sige, at jeg ikke forstår et kuk af den her tåbelige dom. Det er en absurd situation og en forkert dom, siger Hans Kristian Skibby (DF) til TV2 ØSTJYLLAND.
Stor tillid til Inger Støjberg
Søndag meldte det østjyske og mangeårige medlem af Dansk Folkeparti ud på Facebook, at han ser en oplagt partiformand i Inger Støjberg – også selvom hun på nuværende tidspunkt ikke er medlem af partiet eller har udtrykt ønske om det.
Rigsrettens referat af dommen over Støjberg
Inger Støjberg er fundet skyldig i forsætlig overtrædelse af ministeransvarlighedslovens § 5, stk. 1. Straffen er fastsat til ubetinget fængsel i 60 dage.
Fhv. minister Inger Støjberg var ved Rigsretten tiltalt for overtrædelse af ministeransvarlighedslovens § 5, stk. 1, ved at være ansvarlig for, at Udlændingestyrelsen i perioden fra den 10. februar 2016 og indtil senest den 12. december 2016 iværksatte og fastholdt en indkvarteringsadministration, hvorefter der i et antal sager blev adskilt ægtefæller og samlevende par indkvarteret i asylsystemet, hvor mindst den ene part var under 18 år, i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions (EMRK) artikel 8 og under tilsidesættelse af almindelige forvaltningsretlige grundsætninger.
Flertallet af dommerne i Rigsretten (25 ud af 26 dommere) fandt, at det var bevist, at Inger Støjberg den 10. februar 2016 besluttede, at der skulle gælde en indkvarteringsordning uden mulighed for undtagelser, således at alle asylsøgende ægtefæller og samlevende par, hvor den ene var en mindreårig på 15-17 år, skulle adskilles og indkvarteres separat på hver sit asylcenter.
Beslutningen indebar, at Udlændingestyrelsen i perioden fra den 10. februar til den 18. marts 2016 iværksatte og fastholdt en indkvarteringsadministration, som var i strid med EMRK artikel 8 og almindelige forvaltningsretlige grundsætninger. Herved havde Inger Støjberg i objektiv henseende handlet i strid med ministeransvarlighedslovens § 5, stk. 1.
Flertallet fandt endvidere, at overtrædelsen kunne tilregnes Inger Støjberg som forsætlig.
Der fandtes ikke grundlag for at pålægge Inger Støjberg strafansvar for Udlændingestyrelsens eventuelt lov- og konventionsstridige indkvarteringsadministration i perioden efter den 18. marts 2016.
En dommer stemte for at frifinde Inger Støjberg.
For så vidt angår straffastsættelsen fandt et flertal på 15 dommere, at Inger Støjberg skulle idømmes en ubetinget fængselsstraf. Af flertallets 15 dommere stemte 10 dommere for at fastsætte straffen til fængsel i 3 måneder, og fem dommere stemte for fængsel i 60 dage.
Blandt de resterende 11 dommere stemte 9 dommere for at fastsætte straffen til betinget fængsel i 60 dage, en dommer stemte for bødestraf, og en dommer stemte for strafbortfald.
Resultatet af stemmeafgivningen blev, at straffen blev fastsat til ubetinget fængsel i 60 dage, jf. rigsretslovens § 67 sammenholdt med retsplejelovens § 216, stk. 2.
Kilde: Rigsretten.
Mener du stadig, at Inger Støjberg er et godt forslag til en ny partiformand?
- Det mener jeg stadig. Der går ikke nogen skår af Inger Støjbergs loyalitet og politiske arbejde. Bestemt ikke. Min tillid er kun blevet større nu, siger Hans Kristian Skibby (DF) og tilføjer:
- Jeg er meget provokeret over, at hun har fået en ussel behandling.
Kan man godt være formand for et parti, når man er blevet dømt?
- Det kan man. Det er et hæderstegn i det her tilfælde. Man har brug for handlekraftige politikere, siger Hans Kristian Skibby (DF) og fortsætter:
- Jeg mener, hun har gjort det ultimativt rigtige i den her sag.
Udvalg skal vurdere valgbarhed
Udvalget til Valgs Prøvelse i Folketinget skal vurdere, om Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget.
Siden skal Folketinget på baggrund af en indstilling fra udvalget stemme om sagen.
Udvalgsmedlem Sikandar Siddique fra Frie Grønne har anmodet om, at udvalget skal tage sagen op, straks efter at Rigsretten mandag har afsagt dom.
- Vi har officielt anmodet om at få vurderet hendes valgbarhed, siger Siddique.
Udvalgets formand Lennart Damsbo-Andersen (S) bekræfter, at han har modtaget anmodningen, og at udvalget derfor nu skal se på, hvornår medlemmerne kan mødes.
Næste udvalgsmøde er ikke fastlagt endnu.