Nyt dyrepoliti har opsporet 81 sager om mishandling og ulovlig handel med dyr

Det var især en sag om misrøgtede hunde i Gjerlev ved Randers, der fik politikere til at sætte penge af til tre dyrevelfærdsenheder. Dyrepolitiet har siden haft en del at se til.

01:50

VIDEO: Dyrepolitiets tre enheder blev blandt andet oprettet i kølvandet på en sag om alvorlig vanrøgt af 61 hunde i Gjerlev. Video er fra april 2018. Video: Dyrenes Beskyttelse

Siden et nyt dyrepoliti blev oprettet i juli 2019, har de såkaldte dyrevelfærdsenheder haft en del at se til. Politiet har oprettet 81 sager om blandt andet vanrøgt, mishandling og ulovlig import af dyr.

Det viser tal fra Rigspolitiet, som TV2 Østjylland har fået indsigt i.

I Østjylland har der været 9 sager. 

Dansk Folkeparti var meget vokale om behovet for en større indsats på dyreværnsområdet op til etableringen af de nye specialenheder.

- En oprettet sag er en for meget, så på den måde er det jo en trist nyhed. Dog er det positivt, at vi er blevet bedre til at opdage det, siger folketingsmedlem Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti til TV2 ØSTJYLLAND.

Sager i Østjylland

Randers - 3 sager

Silkeborg - 2 sager

Norddjurs - 2 sager

Syddjurs - 1 sag

Aarhus - 1 sag

Startede med 61 misrøgtede hunde i Gjerlev

De tre dyrevelfærdsenheder kom på Finansloven i 2019 og arbejder på tværs af hele landet. Enhederne er beliggende i henholdsvis Midt- og Vestsjællands Politi (Dyrevelfærdsenhed ØST), Sydøstjyllands Politi (Dyrevelfærdsenhed SYD) og Nordjyllands Politi (Dyrevel- færdsenhed NORD). 

En oprettet sag er en for meget. Så på den måde er det jo en trist nyhed. Dog er det positivt, at vi er blevet bedre til at opdage det.

Hans Kristian Skibby, MF, Dansk Folkeparti

Etableringen skete særligt i kølvandet på sager om vanrøgt af 61 hunde i Gjerlev nord for Randers i 2017.

Hundene var både afmagrede og indsmurt i afføring, og sagen beskrives som en af de værste dyreværnssager i nyere tid.

Læs også Hunden Micky blev misrøgtet: - Han flygtede, når vi kom tæt på ham

- Der er nogle gange tale om dyr, der bliver behandlet på helt grusomme måder, og det må bare ikke ske. Men det er åbenbart nødvendigt med de her enheder, og derfor betragter vi det også som en succes, at flere sager nu bliver opdaget, siger Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti.

02:07

VIDEO: Hunden Rocky, som blev fundet mishandlet i en stald i Gjerlev nord for Randers, var sidste år på gåtur for at samle ind og vise støtte til udsatte hunde. Videoen er fra den 10. februar 2019.

Luk video

En 71-årig kvinde blev i oktober 2018 idømt et års betinget fængsel efter sagen. Derudover blev hun frakendt retten til at have med dyr at gøre i ti år.

- Oprettelsen af de nye, specialiserede enheder er et udtryk for det brede politiske fokus, der er på dyrevelfærd, og markerer samtidig en styrkelse af politiets indsats på dyreværnsområdet, sagde centerchef i Rigspolitiet Erik Terp ved enhedernes opstart den 1. juli 2019.

02:04

VIDEO: Anette Kjeldsen fra Grenaa overtog en af de vanrøgtede hunde fra gården ved Gjerlev. Se indslaget fra den 10. oktober 2018 her. 

Luk video

Kun et skridt på vejen

Ud af de 81 oprettede sager handler 70 af dem, ifølge Rigspolitiet, om ulovlig import, avl eller salg af hunde. Rigspolitiet oplyser, at Dyrevelfærdsenhed SYD, der drives hos Sydøstjyllands Politi, i perioden har haft to store og efterforskningstunge sager om ulovlig import og handel med henholdsvis 120 og 125 hunde.

Læs også Par tiltalt for at mishandle 61 hunde - sådan gik første retsmøde

Derudover har der været fire sager, som omhandler ulovlig indførsel og handel med truede dyrearter og syv om overtrædelse af dyreværnsloven. Det kunne for eksempel være vanrøgt og mishandling af dyr.

- Dyr og mennesker skal behandles ordentligt, og der skal vi være med til at gribe ind. Så når der er rejst 81 sager ved specialenhederne, så er det 81 sager, som vi kunne have overset uden. På den måde synes jeg, at indsatsen indtil nu har været en succes, siger folketingsmedlem Camilla Fabricius (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Anklager kræver fængsel for vanrøgt: Hunde blev skudt og slået

Selvom Dansk Folkeparti også er positive over, at indsatsen er blevet styrket det seneste år, så mener partiet stadig ikke, at man er helt i mål.

Det er et skridt i den rigtige retning, men der må gemme sig et kæmpe mørketal omkring antallet af dyreværnssager.

Hans Kristian Skibby, MF, Dansk Folkeparti

- Det er et skridt i den rigtige retning, men det er klart, at der må gemme sig et kæmpe mørketal omkring antallet af dyreværnssager. Vores politik er derfor fortsat, at vi skal have fuldt funktionsdygtige dyrevelfærdsenheder i alle kredse, siger Hans Kristian Skibby og fortsætter:

Læs også Fakkeloptog for stramning af dyreværnslov: - Vi kan ikke være det bekendt

- Men nu sidder vi ikke i regering, og så må man indgå nogle kompromisser en gang i mellem. Vi så dog gerne, at området blev tilført flere midler i fremtiden.

02:47

VIDEO: Hvordan er det gået de mishandlede hunde fra Gjerlev? Det undersøgte TV2 ØSTJYLLAND tilbage i april 2018.

Luk video

Frygter stigning af sager under krisen

Både hos Socialdemokratiet og i Dansk Folkeparti priser man sig lykkelige for, at specialenhederne kom i gang inden coronakrisen begyndte at rulle.

- Vi ved, at i økonomisk pressede tider ser vi en stigning i dyreværnssager. Om det skal give anledning til, at vi tilføjer området flere midler, det må vi tage op til de næste finanslovsforhandlinger, siger Camilla Fabricius.

Læs også Rocky blev mishandlet i Gjerlev: Nu samler han ind

Uanset hvordan midlerne på området fordeles, så bakker Dansk Folkeparti dog op om, at coronakrisen afføder et behov for øget fokus på dyrevelfærd.

- Mange af de her sager har en social dimension, hvor en presset økonomi eller psyke resulterer i, at man ikke har penge til fodder eller ikke formår at tage ordentligt vare på sine dyr. Det findes der mange kedelige eksempler på, siger Hans Kristian Skibby.

02:07

VIDEO: Med udgangspunkt i Gjerlev-sagen valgte omkring 50 mand at troppe op foran Retten i Randers en oktober-aften i 2018 med tændte fakler i hænderne. De fremmødte ville have domstolene til at straffe hårdere.

Luk video

Stort ønske fra Dyrenes Beskyttelse

Hos Dyrenes Beskyttelse havde man i flere år haft et ønske om særlige enheder i politiet, der netop kan arbejde på tværs af landet for at forbedre dyrevelfærden, fortalte direktør Britta Riis sidste år.

- Mange af de alvorlige dyreværnssager flytter ofte mellem politikredsene, når enkeltpersoner flytter. Det har vi blandt andet set i forbindelse med nogle af de alvorlige hundesager, der har været.

- Og der er overvågningen af sagerne gået tabt mellem politikredsene. Der er ingen tvivl om, at det vil styrke efterforskningen, at enhederne nu får tværgående kompetencer, sagde Britta Riis til Ritzau.

De 81 sager i de specialiserede enheder er fordelt på følgende kommuner:

Randers - 3 sager

Vesthimmerland - 3 sager

Viborg - 2 sager

Silkeborg - 2 sager

Aalborg - 5 sager

Rebild - sager

Lemvig - 1 sager

Herning - 1 sager

Hjørring - 6 sager

Mariagerfjord - 7 sager

Brønderslev - 2 sager

Jammerbugt - 2 sager

Holstebro - 1 sag

Frederikshavn - 3 sager

Norddjurs - 2 sager

Syddjurs - 1 sag

Morsø - 1 sag

Varde - 1 sag

Thisted -1 sag

Aarhus - 1 sag

Ringkøbing-Skjern - 1 sag

Ukendt - 5 sager

Varde - 1 sag

Hedensted + Vejle - 1 sag

Kolding + Haderslev - 1 sag

Fredericia + Middelfart - 1 sag

Køge - 3 sager

Sakskøbing - 1 sag

Kastrup - 1 sag

Lundby - 1 sag

Helsingør - 4 sager

Ruds Vedby - 1 sag

Skælskør - 1 sag

Brøndby - 1 sag

Holbæk - 1 sag

Haslev - 1 sag

Skibby - 2 sager

Næstved - 2 sager

Ringsted - 1 sag

Slagelse - 1 sag

Nykøbing F - 1 sag

Svebølle - 1 sag

Hvidovre - 1 sag

Smørum - 1 sag