Nye regler om bæredygtig energi på vej: Kunder risikerer dyrere varmeregninger

Regeringen vil sikre sig, at den træflis, der giver forbrugere strøm og varme fra blandt andre Studstrupværket ved Aarhus og Verdo i Randers, er lige så grøn som den ser ud.

Engang var det primært kul, der sikrede varmt vand i danskernes vandhaner – nu er det i langt højere grad biomasse, som bliver set som et meget mere klimavenligt alternativ.

Biomassen indebærer blandt andet det træflis, der giver forbrugerne strøm og varme fra blandt andre Studstrupværket ved Aarhus og Verdo i Randers. Men er biomassen virkelig så grøn, som den fremstår?

En ny rapport fra Energistyrelsen viser, at man ikke altid kan være 100 procent sikker på, at det er tilfældet.

quote Alle de ting, som fagfolk siger skal være til stede, før noget er bæredygtigt, skal i fremtiden leves op til.

Dan Jørgensen (S), klima- energi- og forsyningsminister

Det vil regeringen nu sikre sig ved hjælp af et lovkrav til bæredygtig biomasse, som vil blive forhandlet i forbindelse med forhandlingerne om klimahandlingsplanen.

- Hvis man skal importere biomasse, så skal man kunne dokumentere, at hvis der er fældet træer, så er de fældet lovligt, der er blevet genplantet andre træer, og der er blevet taget hensyn til biodiversiteten, siger klima- energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S).

- Alle de ting, som fagfolk siger skal være til stede, før noget er bæredygtigt, skal i fremtiden leves op til. Ellers kan man ikke få tilladelse.

Den træflis, der giver forbrugere strøm og varme fra blandt andre Studstrupværket ved Aarhus og Verdo i Randers, skal være lige så grøn, som den ser ud.
Den træflis, der giver forbrugere strøm og varme fra blandt andre Studstrupværket ved Aarhus og Verdo i Randers, skal være lige så grøn, som den ser ud. Foto: Thomas Nykrog - Scanpix

Branchen sikrer allerede bæredygtig biomasse

Ifølge bioenergy manager hos Verdo Trading A/S, Benny Corneliusen, er der dog ingen grund til at være bekymret for, at deres forbrænding af biomasse øger CO2-udledningen.

- De kriterier, som bliver stillet op af regeringen, er langt hen ad vejen kriterier, som allerede findes i vores brancheaftale, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Verdo er sammen med eksempelvis Studstrupsværket og andre kraftvarmeværker i Danmark en del af en frivillig brancheorganisation, som forpligter medlemmerne til en bæredygtig brug af biomasse.

quote Det er noget, vi kan, og det er noget, vi gør allerede.

Benny Corneliusen, bioenergy manager hos Verdo Trading A/S

Derfor er regeringens planer om et lovkrav ikke et problem.

- Branchen er klar til at gøre det her, også når det bliver en lov. Det er noget, vi kan, og det er noget, vi gør allerede, siger Benny Corneliusen.

VIDEO: Nu vil regeringen sikre sig, at den træflis, der giver forbrugerne strøm og varme, er lige så grøn som den ser ud. Som det er nu, er det nemlig op til det enkelte værk at sikre sig, at biomassen faktisk er bæredygtig.

Kan resultere i dyrere varmeregninger

Lovkravet er i første omgang et udkast, som skal forhandles med de andre partier i Folketinget.

quote Der er kun én til at betale prisen for skærpede krav, og det er selvfølgelig kunderne.

Benny Corneliusen, bioenergy manager hos Verdo Trading A/S

Hvis kravene ender med at blive strengere, end de er i brancheaftalen nu, så kan det betyde højere varmeregninger hos kunderne.

- Hvis skærpede krav bliver rigide og markedsforvridende, så kan det selvfølgelig være en udfordring for os. I den sidste ende kan vi jo ikke lukke øjnene for, at der kun er én til at betale prisen, og det er selvfølgelig kunderne, siger Benny Corneliusen.

quote Her i husstanden er vi villige til at betale ekstra for, at vi kan være sikre på, at energien er grøn.

Mikael Mouritsen, kunde hos Verdo

Mikael Mouritsen fra Randers, der er kunde hos Verdo, fortæller TV2 ØSTJYLLAND, at han er villig til at betale ekstra, hvis han så kan være sikker på, at hans energi er grøn.

- For mig er det vigtigt, at jeg rent faktisk ved, at jeg ikke bidrager til at svine en masse, når jeg tænder for det varme vand, siger han og fortsætter:

- Her i husstanden er vi villige til at betale ekstra for, at vi kan være sikre på, at energien er grøn.

Et nyt lovkrav om bæredygtig biomasse kan risikere at ende i dyrere varmeregninger for kunderne. Mikael Mouritzen er dog klar til at betale ekstra for grøn energi.
Et nyt lovkrav om bæredygtig biomasse kan risikere at ende i dyrere varmeregninger for kunderne. Mikael Mouritzen er dog klar til at betale ekstra for grøn energi.

Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V), som er valgt i Østjylland, forsikrer dog, at de vil gøre, hvad de kan for, at det ikke sker.

- Jeg vil love, at vi gør det så grønt som overhovedet muligt, samtidig med at vi sikrer at forbrugerne får så billig energi som overhovedet muligt. Den balancegang tror jeg faktisk, vi har fundet med det her aftaleudkast, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Michael Aastrup Jensen tror på, at lovkravet vil kunne sikre bæredygtig biomasse – også fra lande i Sydamerika og Afrika.
Michael Aastrup Jensen tror på, at lovkravet vil kunne sikre bæredygtig biomasse – også fra lande i Sydamerika og Afrika.

Venstre støtter regeringens ambition om at få mere styr på og sikkerhed for, at biomassen rent faktisk er bæredygtig.

Biomasse fra udlandet skal kontrolleres

Halvdelen af biomassen, som forbrændes i Danmark er importeret, og her følger en risiko for, at det fører til en global CO2-udledning, som ikke bliver bogført i det land, hvor biomassen er høstet.

quote Jeg har forstået det sådan, at for eksempel Verdo i Randers får biomassen fra udenlandske lande certificeret.

Michael Aastrup Jensen (V), folketingsmedlem

Det er blandt andet derfor regeringen nu vil have et lovkrav om, hvor bæredygtig biomassen skal være.

Michael Aastrup Jensen fra Venstre tror på, at lovkravet vil kunne sikre bæredygtig biomasse – også fra lande i Sydamerika og Afrika.

- Jeg har forstået det sådan, at for eksempel Verdo i Randers får biomassen fra udenlandske lande certificeret, så de får en garanti fra deres leverandører om, at de overholder de regler, der er i forhold til genplantning og så videre, siger han og fortsætter:

- Der skal vi selvfølgelig have en kontrolmekanisme, så den certificering bliver kontrolleret. Det er noget af det, der ligger frem i det her udkast, og det synes jeg er rigtig godt.