Ny regel-tolkning i 11. time: Dj’en ikke længere velkommen til festen

- Vi står på tærsklen til sæsonstart, og jeg har ikke engang overskud til at sidde og regne på mulige refusioner, fordi mit hoved er fyldt op med tanker omkring det her, siger Claus Wilson Jørgensen fra EventTrucks ApS.

Udgivet Opdateret
Som det ser ud lige nu, er det ulovligt at have en dj med på ladet af de køretøjer, der bliver brugt til eksamenskørsel - også kendt som studenterkørsel. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Hvis de nu bare havde sagt det i januar, havde vi haft tid til at handle på det. I stedet vælger de at sige det her få uger før sæsonstart. Det er sindssygt frustrerende.

Man kan næsten fornemme, hvordan Claus Wilson Jørgensen med telefonen ved øret går rundt i cirkler, mens han spekulerer over sit næste træk.

Han er direktør i firmaet EventTrucks ApS fra Robdrup ved Randers, som udbyder studenterkørsel.

Det har han været i syv år nu, og der har aldrig været problemer med at have en professionel dj med omme på ladet, når de unge mennesker skal rundt og besøge familien til chokoladedyppede jordbær og champagne.

Det er der imidlertid i år.

- Vi har været til et møde med politiet den 3. juni nede i Horsens. Det var mig og cirka 40 andre vognmænd. Der blev snakket om reglerne for studenterkørsel, som jo er dikteret af en bekendtgørelse tilbage fra 2016 (senest ændret i 2016, red.), siger Claus Wilson Jørgensen til TV2 Østjylland.

- Der var nogle uafklarede spørgsmål, som vi har fået skriftligt svar på nu, og ét af dem gik på, hvorvidt det er lovligt at have en dj til at stå og styre musikken.

Det er her, pladen hopper af.

Ny tolkning af gamle regler

Siden 2016 har der nemlig ifølge Claus Wilson Jørgensen ikke været noget til hinder for at have en dj med, selv om det ifølge bekendtgørelsen kun er studenter, der lige har færdiggjort en ungdomsuddannelse på minimum to år, der lovligt kan opholde sig på ladet.

Det fremgår af det skriftlige svar, han har modtaget fra Midt- og Vestsjællands Politi i Roskilde, og som TV2 Østjylland har set.

Når svaret kommer derfra, skyldes det, at en landsdækkende enhed for tungvognskontrol har til huse i Roskilde. Den har det mundrette navn Landsdækkende Enhed for Operativ Dyrevelfærd og Tungvognskontrol - i daglig tale blot kaldet LEODT.

I brevet fra politiet står der, at politiet for at svare på de uafklarede spørgsmål fra mødet i Horsens har rådført sig hos Færdselsstyrelsen, for det er her, reglerne bliver fortolket.

I sidste ende er det op til domstolene at vurdere, om reglerne er overtrådt, hvis politiet sigter nogen for at overtræde dem.

Det vil det også være i tilfældet med dj's.

- Jeg begriber ikke, hvorfor reglerne pludselig skal tolkes anderledes. En dj kan efter min mening sidestilles som en hjælper, så hvad gør vi, hvis en handicappet student vil have sin hjælper med rundt? Skal vi så sige nej, spørger Claus Wilson Jørgensen og svarer selv:

- Ja, det skal vi jo, hvis lovteksten skal tolkes så sort-hvidt, som det tyder på, at den nu skal i forhold til dj's, siger Claus Wilson Jørgensen.

Men er det ikke fair nok, at de siger nej, hvis de dermed bare følger reglerne? Uagtet at de så ikke har fulgt dem de andre år.

- Nej. For jeg synes ikke, de har grundlag for det, siger Claus Wilson Jørgensen, der tilføjer, at syv af hans vogne blev kontrolleret af politiet i 2022, og at ingen af dem fik påtaler for at have en dj.

Udpluk af krav til eksamenskørsel

  • § 1: Bekendtgørelsen finder anvendelse ved befordring af personer på ladet af varebiler, lastbiler eller traktorvogntog i forbindelse med kørsler efter en afsluttende eksamen af en ungdomsuddannelse af minimum to års varighed (eksamenskørsel).

  • § 7, stk. 1: Køretøjet skal senest et år før kørslen gennemføres være synet og godkendt af en synsvirksomhed. Det samme skal indretningen af køretøjet.

  • § 7, stk. 1.6: Eksamenskørslen må ikke foregå på motorvej eller motortrafikvej.

  • § 7, stk. 2: Føreren af traktorvogntog, som udfører eksamenskørsel, skal være i besiddelse af et gyldigt kørekort til kategori B (almindelig bil).

  • § 7, stk. 3: De til enhver tid gældende hastighedsbegrænsninger skal følges. Ved kørsel på andre veje end motorveje og motortrafikveje må hastigheden dog ikke overstige 40 kilometer i timen i tættere bebygget område og 60 kilometer i timen uden for tættere bebygget område.

Kilder: Retsinformation.dk, Bekendtgørelse nr. 494 af 27/05/2016, og Færdselsstyrelsen.

Kan miste 500.000 kroner

Claus Wilson Jørgensen står nu i den situation, at han har indgået kontrakter med to firmaer, der udlejer dj's.

Dem har han kontaktet med den kedelige meddelelse, at han er nødt til at benytte et "smuthul" med henvisning til force majeure for at komme ud af aftalen uden at skylde dem penge, mens de mere end 100 studenterklasser, han skal køre for, har betalt 3500 kroner til firmaerne for at have en dj med ombord.

Jeg håber virkelig, at politiet eller Færdselsstyrelsen vil overveje det her igen og fortolke bekendtgørelsen på samme måde, som de har gjort siden 2016
Claus Wilson Jørgensen, direktør, EventTrucks ApS

- Hvad siger jeg til dem? De har måske sparet op i tre år og glædet sig til at have en mand, der sætter fut i festen, og nu mister de i stedet et ret stort beløb. Samtidig siger dj-bookingfirmaet, at de står til at miste op imod 500.000 kroner, og jeg kan ikke stille noget op som mellemmand, siger Claus Wilson Jørgensen.

- Vi står på tærsklen til sæsonstart, og jeg har ikke engang overskud til at sidde og regne på mulige refusioner, fordi mit hoved er fyldt op med tanker omkring det her. Jeg håber virkelig, at politiet eller Færdselsstyrelsen vil overveje det her igen og fortolke bekendtgørelsen på samme måde, som de har gjort siden 2016, siger Claus Wilson Jørgensen.

Styrelsen står fast: Det bliver et nej

Færdselsstyrelsens vicedirektør, Henrik Sauvr, skriver i et mailsvar til TV2 Østjylland, at styrelsen er blevet opmærksom på, at det de senere år i stigende grad er blevet mere populært at invitere andre end sine klassekammerater med på studenterturen.

Når der netop er tale om en afvigelse, der forringer sikkerheden, så fortolker Færdselsstyrelsen reglerne indskærpende
Henrik Sauvr, vicedirektør for transport, køretøjer og klima, Færdselsstyrelsen

Han skriver videre:

'Det er normalt ikke lovligt at transportere mennesker på ladet af eksempelvis en lastbil, fordi det er farligt både for de personer, der opholder sig på ladet, og for den øvrige trafik.

Når eksamenskørsel alligevel tillades, er det fordi, man gerne vil hylde den tradition, og når der netop er tale om en afvigelse, der forringer sikkerheden, så fortolker Færdselsstyrelsen reglerne indskærpende.

Det betyder, at selvom det ikke står klart og tydeligt, så er hensigten, at det kun er de, der har afsluttet en ungdomsuddannelse af minimum to års varighed, der må befinde sig på ladet. Dj's er ikke tilladt.'

Det gælder i øvrigt også for eksempelvis familiemedlemmer eller fotografer.

Elever, der skal til reeksamen eller sygeeksamen, og som altså ikke endnu er blevet studenter, må derimod gerne deltage i eksamenskørslen med deres klasse.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her