Høj risiko for fugleinfluenza: Nu kommer der nye regler
Trusselsniveau for fugleinfluenza hæves fra lav til høj, og en kalkunbesætning aflives efter virusfund.
Der er bekræftet fugleinfluenza i en sjællandsk dyrebesætning, og derfor skal 28.000 kalkuner slås ned.
Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Der er tale om en kalkunbesætning ved Sønderupsønder i Slagelse Kommune, og Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen rykker ud tirsdag for at aflive dyrene.
Fødevarestyrelsen fik sent søndag svar på nogle prøver fra "et stort antal" døde kalkuner, og svarene viste, at dyrene var syge med fugleinfluenza. Resten af besætningen slås derfor ned for at undgå yderligere smittespredning.
- Det er meget ærgerligt, at vi allerede igen finder fugleinfluenza på dansk jord, men desværre ikke helt uventet nu, hvor de store fugletræk er i gang. Endnu kan vi dog ikke sige noget præcist om smittekilden, siger Camilla Brasch Andersen, der er kontorchef i styrelsen, i en pressemeddelelse.
Læs også:
Fugleinfluenzavarianten kan være dødelig for fugle, og i sjældne tilfælde kan den smitte til mennesker med nær kontakt til fjerkræene.
Høj risiko for spredning
Dansk Veterinær Konsortium vurderer på baggrund af de nuværende informationer, at risikoen for smitte til mennesker er lav. Konsortiet er et samarbejde mellem Københavns Universitet og Statens Serum Institut.
Fødevarestyrelsen hæver desuden trusselsniveauet for fugleinfluenza i Danmark fra lav til høj, efter at der er fundet højpatogen fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark og andre europæiske lande.
- Med de seneste fund i vilde fugle, vurderer vi, at der er høj risiko for, at smitten hurtigt kan sprede sig til resten af landet, og efterårets fugletræk over Danmark øger risikoen for smitte til fjerkræbesætningerne, siger kontorchef Camilla Brasch Andersen i pressemeddelelsen.
Det betyder blandt andet, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab fra 1. november skal lukkes inde eller overdækkes. Det gælder for hele Danmark, men der gælder visse undtagelser eller andre krav for indhegninger under 40 kvadratmeter samt for ande- og gåsebesætninger.
Kravet er indført for at undgå, at vilde fugle smitter tamfugle med fugleinfluenza.
Dyrskuer og andre samlinger af fjerkræ og fugle forbydes desuden i hele landet.
Udbruddet af fugleinfluenza rammer danske fjerkræslagterier, der bliver afskåret for eksport ud af EU, hvor markederne lukker for dansk fjerkrækød og æg i mindst en måned.
Det oplyser interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer til erhvervsmediet Finans.