10-årig ville bare efterligne sin far - så røg han i ambulancen
Christian Breinholts 10-årige søn blev indlagt på hospitalet i Randers efter at have indhaleret en halv ballon med helium til en halloween-fest.
De fleste har nok prøvet det.
Et sug på en helium-ballon, og så bliver stemmen lys, og man lyder som noget fra en tegnefilm.
For Christian Breinholts søn Villads stoppede det sjove dog meget hurtigt, efter han havde fyldt en halv ballonfuld helium ned i lungerne til en halloween-fest i weekenden.
- Det var i forbindelse med en halloweenfest, hvor jeg selv tog helium for at lave en sjov stemme, og så spurgte Villads, om han også måtte, siger Christian Breinholt fra Grenaa til TV2 ØSTJYLLAND.
Faderen tænkte ikke nærmere over det, og lod derfor sin 10-årige knægt prøve en ballon.
Men så gik det galt.
Kort tid efter at have suget helium ud af ballonen, fik Villads det dårligt. Han fik kraftig hovedpine, hans vejrtrækning blev hurtig og overfladisk og han fik trykken for brystet.
- Han var sminket som et lig, men han var endnu mere bleg end et lig. Sveden haglede af ham og hans vejrtrækning var overfladisk. Jeg fik Villads ud i den friske luft og ringede til lægevagten, siger Christian Breinholt om episoden.
I seng - og så hurtigt på hospitalet
Der var dog mere end 60 mennesker foran Christian Breinholt i køen til vagtlægen, og da Villads lige så stille fik det bedre, lagde han på, da han var kommet lidt længere frem i køen.
Han lagde derfor sin søn i seng for at komme sig over den ubehagelige oplevelse.
Men så vendte symptomerne tilbage.
- På vej ned i sengen besvimer Villads, men kommer hurtigt til sig selv igen. Jeg ringer derfor til Giftlinjen, som tager det meget alvorligt.
Efter samtalen med Giftlinjen bliver der tilkaldt en ambulance, som Villads kommer med. Det hele foregår faktisk meget udramatisk, fortæller Christian Breinholt.
Efter 10 minutters kørsel klager den 10-årige dreng dog igen over smerter i brystet, og derefter går det hurtigt. Der bliver sat blå blink og sirener på, og efter kort tid lander Villads og Christian på Regionshospitalet i Randers.
- Paramedicineren fortalte om, at det var livsfarligt. Jeg får kuldegysninger, når jeg taler om det. Havde han ville tage en hel ballon, havde jeg jo ikke stoppet ham, siger Christian Breinholt.
Slipper for mén
På Børn -og Ungeafdelingen forbedrede Villads' tilstand sig langsomt i løbet af nogle timer, og han slipper uden varige skader.
- Han slipper uden mén. Det var en utryg periode, hvor de ikke lige vidste hvordan det gik. Nu skal han tage det stille og roligt – og det passer jo en kommende teenager rigtig godt, siger Christian Breinholt.
Han fortæller til TV2 ØSTJYLLAND, at han først og fremmest er vred på sig selv over, at han lod sin dreng indhalere helium fra en ballon. Han var dog ikke klar over, at det kan have fatale konsekvenser.
- De ser det jo på YouTube, og jeg har også set en video fra Go’ Morgen Danmark, hvor de inhalerer helium. Mange er ikke klar over, at det er farligt, siger han.
I et opslag på Facebook advarer han nu andre forældre om at lade deres børn tage helium.
- Please vær ikke et fjols som mig og tænk at helium og børn er en god idé, skriver han.
Ikke giftigt i sig selv
At det er en dårlig idé at bruge helium til at forvrænge stemmen, er speciallæge i arbejdsmedicin Anja Huusom helt enig i.
- Helium er en gas, som ikke er farlig i sig selv. Men når man indånder den, får man faktisk en kvælning, forklarer hun.
Problemet kan opstå, fordi kroppen har brug for ilt for at fungere. Når man indånder luften, er omkring 20 procent af den ilt. Når man indånder helium, får kroppen 100 procent helium og derfor ikke ilt.
- Hvis man bliver ved med at gøre det, så vil man på et tidspunkt blive svimmel og besvime, fordi man ikke får ilt, siger Anja Huusom.
Hun arbejder på Giftlinjen og på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital. Hun har undersøgt, hvor ofte helium har været en del af opkaldene til Giftlinjen. Et kig i opgørelserne viser, at der mellem 2006 og 2021 har været 74 opkald, hvor helium er nævnt. I 2020 fik Giftlinjen i alt omkring 37.000 opkald.
- Det er altså ret sjældent, vi hører om det her, konstaterer Anja Huusom.
Hun fortæller desuden, at det er yderst sjældent, at Giftlinjen hører om tilfælde, der er så alvorlige som Villads'.
- Når man får det dårligt på grund af iltmangel, går det typisk bedre igen, når man trækker vejret normalt og man får udåndet heliummet. Der kan være andre årsager til, at han har fået det dårligt igen, men jeg går ud fra, at han er blevet undersøgt grundigt på hospitalet, siger hun.
Opfordringen fra Giftlinjen er dog klar:
- Lad være med overhovedet at gøre det.