Flere politikere melder sig på banen: Kommunen skal ikke bestemme, hvor hjerneskadede Ole skal bo

Flere blander sig nu i diskussionen om, hvorvidt kommuner både skal henvise til og betale for tilbud til for eksempel handicappede.

Skal kommunerne selv henvise og betale for tilbud til handicappede?

Det spørgsmål er blevet centralt i en sag fra Syddjurs Kommune. Sagen drejer sig om 55-årige hjerneskadede Ole Klausen, der har søgt om at komme på et specialiseret botilbud. 

Men kommunen har afvist ansøgningen, og har i stedet tilbudt ham pleje og støtte i hjemmet eller plads på et plejecenter. 

Tidligere på ugen fik det familien til at kritisere kommunen. Det har også fået Hjerneskadeforening til at pege på, at kommunerne ofte vælger den billigere løsning.

Den historie har nu fået flere politikere til at markere sig. De mener nemlig, at det er problematisk, at det er kommunen, der både skal vurdere og betale i samme sag.

- Det er klart, at den måde, som systemet er bygget op på, så er der simpelthen et strukturelt problem i, at dem, der skal give pengene, også er dem, der sidder på pengene, siger Lars Boje Mathiesen, der er sundhedsordfører ved Nye Borgerlige.

Lars Boje Mathiesen mener, at Syddjurs Kommune bruger sine penge forkert.
Lars Boje Mathiesen mener, at Syddjurs Kommune bruger sine penge forkert.

I stedet mener Nye Borgerlige, at kommunerne skal fratages rollen som giver og betaler.

- Vi mener, at det er tid til at sætte borgerne før systemet. Der skal være en uafhængig ekspertgruppe, som går ind og vurderer, hvad den enkelte person har brug for, og det er så det, man får tildelt. På den måde er borgeren sikret den bedste behandling, siger Lars Boje Mathiesen.

Også i regeringspartiet Socialdemokraterne undrer den konstruktion.

- Det er en vigtig pointe at se på, om dem der både udbyder og dem, der betaler, så også kan fortage det rigtige valg, siger Camilla Fabricius, der er næstformand for Sundheds- og Ældreudvalget fra Socialdemokraterne.

Socialdemokraterne ser både ulemper og fordele ved systemet.
Socialdemokraterne ser både ulemper og fordele ved systemet.

Men folketingsmedlemmet mener også, at der er vigtig viden ude i kommunerne, som ikke må glemmes.

- Omvendt er det vigtigt at sige, at kommunen er den, der er tættest på borgeren, og det er vigtigt. Så der er fordele og ulemper ved den nuværende konstruktion, siger hun til TV2 Østjylland.

Kommunen afviser, at det handler om penge
Det er to uger siden, 55-årige Ole Klausen fik afslag på sin ansøgning om at få en bolig hos botilbuddet Svalevej i Assentoft. Familien mener, at de tilbud, som Ole er blevet tilbudt ikke er tilstrækkelige. 

Ifølge Hjerneskadeforeningen handler om, at det er for dyrt – en påstand, som Jan Fischer, der er formand for Udvalget for Sundhed-, Ældre- og Socialområdet i Syddjurs kommune tidligere på ugen afviste.

- Når vi passer vores egen borger, er der sundhedsfaglige kvalifikationer bagved, at det kan vi.

Men det er vel også billigere for jer end at sende borgeren et andet sted hen?

- Jeg kender ikke priserne, men jeg ved godt, at noget af det er dyrt. Vi skal gøre det bedst muligt sundhedsfagligt med vores baggrund i kommunen, siger han.

SF vil give regionerne mere ansvar
Sagen fik også SF til at reagere, hvor Sundhedsordfører for SF i Folketinget, Kirsten Normann Andersen, mener, at man med fordel kan give regionerne mere indflydelse på det specialiserede område for at styrke det.

- Jeg er optaget af, at det specialiserede område med fordel kunne løses et sted, hvor man har et borgergrundlag, der er stort nok til, at man kan specialisere sig, siger Kirsten Normann Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Siden TV2 Østjylland fortalte historien om Ole Klausen, stod en mor frem med en lignende sag mod kommunen. I linket her kan du læse mere om den sag. 

Kirsten Dyrman

Politidirektøren om helikoptere i luften og en ung kollega med familie på intensiv

20210622-014455-L-1920x1079we

EM-eventyr udløser fodboldfest i gaderne

210621 Guldregn i Højbjerg VTR 19.302 Still

play Vild medaljehøst: Klub vinder 50 medaljer til DM

hanne-knude-palshof_11

play Dyrlæger fravalgt: - Arrogant ikke at anerkende vores faglighed

Retten i Aarhus

Flugtbilist til betjent i retten: - Krammer?

210621 Ny bane til Silkeborg VTR 1930 JESB.00_01_37_20.Still001

Krav fra SF: Fra Aarhus til Silkeborg på 25 minutter i tog

Dagens mest læste