Fem besejrede borgmestre: Det skal vi lave nu

Fem besejrede borgmestre giver et indblik i, hvad de skal få tiden til at gå med nu - og hvad de er mest stolte af at have udrettet i tiden som deres kommuners overhoved.

Lørdag blev dagen, hvor fem østjyske borgmesterstole skulle skifte balleaftryk. 

For i fem ud af de ti kommuner i Østjylland blev den siddende borgmester ved kommunalvalget i midten af november udskiftet.

Det gælder for Odder, Favrskov, Syddjurs, Norddjurs og Silkeborg kommuner.

TV2 ØSTJYLLAND har spurgt de nu tidligere borgmestre i de fem kommuner om, hvad de skal få tiden til at gå med nu - og hvad de er mest stolte af at have udrettet i deres tid som borgmester.

Uffe Jensen (V), Odder Kommune

Uffe Jensen

Uffe Jensen (V) var borgmester i Odder Kommune fra 2014-2022. Hans efterfølger blev Lone Jakobi (S).

Hvad skal du lave nu, hvor du ikke længere skal have din dagligdag på borgmesterkontoret?

- Jeg kommer fortsat til at arbejde med politik, men selvfølgelig fra en anden platform. Derudover har jeg meldt ud, at jeg ikke stiller op som borgmesterkandidat ved næste valg, men jeg går op i, at finde en ny kandidat.

- Vores ældste barnebarn er toet halvt år, og her for nylig har jeg været med ovre at hente i vuggestuen. Det kommer jeg meget hurtigt til at vænne mig til, så morfarrollen kommer til at fylde rigtig meget. Nu skal jeg lære ikke at være borgmester. Jeg vil fokusere meget på min familie og på venner, som ikke er blevet prioriteret så meget gennem årene som borgmester. 

quote Jeg er virkelig stolt af den kommune, jeg afleverer.

Uffe Jensen (V), forhenværende borgmester, Odder

- Jeg spiller nu tennis klokken halv syv om morgenen, hvor vi er nogle gamle mænd, der mødes. De seneste år har jeg forsømt det, men i sommerhalvåret vil jeg ofte være at finde på et tennisanlæg i Odder. Jeg kommer også til at gå mere i haven. 

Hvad ser du tilbage på som det, du er mest stolt af, du har udrettet i din tid som borgmester?

- For at en kommune er under god udvikling, kræver det et godt byråd. Jeg sagde i 2013 farvel til ti-ni-afgørelser, så jeg kom med en ny sti på borgmesterkontoret. Folk i Odder har sagt, at de er glade for, at vi bruger længere tid til at snakke om tingene og finder gode løsninger; og 90 procent af gangene er vi fuldstændig enige i byrådet. Det betyder meget for en kommunes udvikling, at man kan regne med byrådet. 

- Derudover oplever Odder en stor befolkningstilvækst, og byen er blevet et hit, som folk er stolte af Odder. Jeg er virkelig stolt af den kommune, jeg afleverer. 

Steen Vindum (V), Silkeborg Kommune

steen vindum

Steen Vindum (V) var borgmester i Silkeborg Kommune fra 2014 til 2022. Hans efterfølger blev Helle Gade (S).

Hvad skal du lave nu, hvor du ikke længere skal have din dagligdag på borgmesterkontoret?

- Mit liv er fyldt med politik, men på en anden måde. Jeg er viceborgmester og skal blandt andet sidde i økonomiudvalget. Så jeg tænker, at jeg får masser af politisk arbejde i fremtiden. Det første halve år vil jeg ikke gå i panik, men jeg vil tænke mig godt om. Jeg er blevet så gammel, at jeg i fremtiden ikke vil arbejde med ting, der ikke interesserer mig. 

quote Jeg har en drøm om at lære at spille noget. Det skal enten være guitar eller trommer.

Steen Vindum (V), forhenværende borgmester, Silkeborg

- Havde jeg intet arbejde, ville jeg frygte, at jeg stod op hver morgen, satte mig foran fjernsynet og så TV 2 News hele dagen. Jeg vil lave noget, der er interessant - og samtidig have en indtægt, så jeg forsørger mig selv og min familie. Jeg kunne godt tænke mig at gå ind og hjælpe en virksomhed eller to. 

- Jeg har en drøm om at lære at spille noget. Det skal enten være guitar eller trommer. Jeg har af og til spillet luftguitar, men til koncerter har jeg afprøvet nogle trommestikker, og jeg kan godt følge rytmen. 

- Og så er der en mystisk ting. Jeg kunne godt tænke mig at få et flycertifikat, så jeg kan flyve små propelfly. Det tager lang tid og koster penge, men det er en drøm at få lov at flyve engang. 

Hvad ser du tilbage på som det, du er mest stolt af, at du har udrettet i din tid som borgmester?

- Jeg er allermest stolt af, at vi i min periode har sat Silkeborg på landkortet som en erhvervsvigtig kommune, som andre vælger til. For ti år siden ville man ikke starte virksomhed her. Hvis man nu spørger Dansk Industri, var vi nummer 87, da jeg startede som borgmester. I dag afleverer jeg en kommune, der er den næstbedste. Det er jeg stolt af. 

- Derudover er jeg stolt af byggeprojekter som det nye fodboldsstadion, jeg fik lov at indvie og tage det første spadestik for. Vi fik også købt et musikalsk spillested, som hedder Kedelhuset, som i dag er vigtig kulturting i Silkeborg. 

Nils Borring (A), Favrskov Kommune

nils borring

Nils Borring (S) var borgmester i Favrskov Kommune fra 2010 til 2022. Hans efterfølger blev Lars Storgaard (K). 

Hvad skal du lave nu, hvor du ikke længere skal have din dagligdag på borgmesterkontoret?

- Man får som forhenværende borgmester et eftervederlag, og det gør, at man har tid til eftertanke. Men jeg sidder stadig i byrådet, og jeg skal være formand for flere udvalg. Det svarer til et halvtidsjob, så jeg har en del mere fritid, og der skal jeg finde ud af, hvad jeg gjorde, før jeg blev borgmester. 

- I går var jeg ude at løbe, hvilket jeg gjorde meget, før jeg blev borgmester. Jeg har også fundet min ketsjer frem, så jeg kan spille tennis. Og så vil jeg læse bøger igen, som ikke bare er dagsordener. Og så har jeg en dejlig kone, to døtre og tre børnebørn, jeg vil bruge tid med.

quote Jeg skal finde ud af, hvad jeg gjorde, før jeg blev borgmester.

Nils Borring (A), forhenværende borgmester, Favrskov Kommune

Hvad ser du tilbage på som det, du er mest stolt af, du har udrettet i din tid som borgmester?

- Den måde, vi kunne samarbejde på i byrådet. Vi havde et godt arbejdsklima. Det at bruge meget tid sammen i byrådet, som byrådsmedlemmer gør, skal helst være en fornøjelse. Det synes jeg, at jeg er lykkedes med. 

- Jeg har kæmpet meget for Rute 26, hvor jeg har bedt om et billigere alternativ end det, der var besluttet, og det er så lykkedes. Dels med hjælp fra tidligere borgmestre og med en god kontakt til Folketinget. 

Jan Petersen (S), Norddjurs Kommune

jan petersen

Jan Petersen (S) var borgmester i Norddjurs Kommune fra 2010 til 2022. Hans efterfølger blev Kasper Bjerregaard (V).

Hvad skal du lave nu, hvor du ikke længere skal have din dagligdag på borgmesterkontoret?

- Jeg skal bruge tid på en del forskellige udviklingsprojekter, undervisningsopgaver, foredrag og kulturelle arrangementer.  

- De første par måneder er ren afspadsering, hvor jeg vil have reorganiseret mit hjemmekontor. Og så vil jeg bruge mere tid derhjemme, hvor jeg er en ivrig haveavler, så min have vil få mere kærlighed nu. Derudover er jeg lige blevet farfar til en skøn dreng på 8 måneder, der bor i København. Så jeg vil bruge mere tid på ham, min søn og min hustru. Det er en kæmpe udfordring at være jobmæssigt aktiv og samtidig have fokus på børn og familie.

quote Kommunen har en bundsolid økonomi nu, og det er godt at efterlade sig.

Jan Petersen (S), forhenværende borgmester, Norddjurs Kommune

Hvad ser du tilbage på som det, du er mest stolt af, du har udrettet i din tid som borgmester?

- For det første er jeg stolt af, at vi i min tid fik de sidste tre børnehaver nybygget og renoveret. Så nu er vi stort set igennem hele vores børnesektor. Det er en kanon gevinst for Norddjurs Kommune. 

- Det andet er, at vi har efterladt en solid økonomi, der er så god som aldrig før. Jeg havde en god finger med i forhold til udligningsreformen, og vi gav virkelig kommunen et økonomisk bedre grundlag. Kommunen har en bundsolid økonomi nu, og det er godt at efterlade sig.

- Derudover har jeg efterladt mig en grundlæggende platform for vores måde at tænke bæredygtighed og klima ind i alt, vi foretager os. Det skal have en topprioritering, og det, satser jeg på, vil fortsætte fremover. 

- Derudover er det lykkedes at få hul igennem i forhold til fonde og store investeringer til Norddjurs Kommune. Til Kattegatcenteret er der kommet store fondsbidrag, og det har været en adgangsbillet til stor udvikling. Jeg er stolt af at have fået placeret Norddjurs Kommune som værende en interessant kommune. 

Ole Bollesen (S), Syddjurs Kommune

Ole Bollesen
Foto: Syddjurs Kommune

Ole Bollesen (S) var borgmester i Syddjurs Kommune i perioden 2018-2022. Hans efterfølger blev Michael Stegger Jensen (S).

Hvad skal du lave nu, hvor du ikke længere skal have din dagligdag på borgmesterkontoret?

- Jeg skal være pensionist. Jeg skal passe familien. Jeg har tidligere sejlet meget og roet kajak, så det skal jeg også bruge mere tid på igen. Og så har jeg et par ubetalte bestyrelsesposter, så jeg også har lidt at lave, når jeg ikke er på vandet.

quote Jeg er også glad for at have været med til at bane vejen for den nye borgmester.

Ole Bollesen (S), forhenværende borgmester, Syddjurs Kommune

- Jeg har været rigtig glad for at være borgmester, Syddjurs er en fed kommune. Jeg er også glad for at have været med til at bane vejen for den nye borgmester, og at jeg kan overlade borgmesterposten til en, jeg kan stå inde for. 

Hvad ser du tilbage på som det, du er mest stolt af, du har udrettet i din tid som borgmester?

- Det er, at vi fik lavet et paragraf 17, stykke 4-udvalg for et bedre klima. Paragraf 17, stykke 4 betyder, at man nedsætter et udvalg, der bliver understøttet af forvaltningen, der består af politikere fra byrådet og ildsjæle, der arbejder med et emne i et halvt år, og så kommer med en række forslag til området.

- Ved os var det nogle personer fra byrådet og en flok ildsjæle fra kommunen, der kom med en række bud på, hvordan vi kunne være mere bæredygtige.

- Derudover er jeg stolt over, at vi har fået økonomien på rette fod igen og gjort, at kommunen står et rigtig godt sted i dag.