Landsret skal bedømme kampagne om svin

Dansk Vegetarisk Forening har fået medhold af Retten i Randers om, at retssag mod Danish Crown er principiel.

En retssag om vildledende markedsføring anlagt mod Danish Crown er tirsdag blevet henvist til Vestre Landsret.

Retten i Randers har besluttet at sende sagen til landsretten på grund af dens principielle karakter. Det oplyser advokat Marc Malmbak Stounberg.

Han repræsenterer Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening, som har stævnet Danish Crown for såkaldt greenwashing.

Slagterikoncernen har hovedsæde på Marsvej i Randers.
Slagterikoncernen har hovedsæde på Marsvej i Randers. Foto: Danish Crown

- Vi er glade for afgørelsen, da vi har bedt om, at det er en principiel sag, der har betydning for, hvad græserne er for greenwashing, siger Marc Malmbak Stounberg til TV2 ØSTJYLLAND. 

Beskyldes for vildledning

Slagterikoncernen beskyldes for vildledning på grund af udsagn om svin. Dels for brug af ordet "klimakontrolleret" og dels for udsagnet "vores grise er mere klimavenlige, end du tror".

I afgørelsen skriver en dommer i Randers, at sagen er af principiel karakter "og har generel betydning for retsanvendelsen og retsudviklingen".

Danish Crown havde helst set, at sagen blev sendt til behandling af Sø- og Handelsretten.

Udsagn trukket tilbage

Koncernen mener, at sagen ikke drejer sig om Danish Crowns klimatiltag, men om, hvorvidt en fødevarevirksomhed overhovedet må kommunikere om klima.

- Vi har simpelthen tabt klimakampen, hvis ikke store virksomheder må tage del i den og kommunikere om indsatsen, har kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen tidligere skrevet til mediet K-News.

Til TV2 ØSTJYLLAND fortæller pressechef, Jens Hansen, at Danish Crown nu ser frem til landsrettens afgørelse.

- Sagens kerne for os går på, hvordan virksomheder må kommunikere i forhold til klima. Det skal Venstre Landsret nu finde ud af, og det ser vi frem til, siger pressechefen.

Udsagnet om, at svineprodukterne skulle være "mere klimavenlige, end du tror", er dog trukket tilbage.

I Dansk Vegetarisk Forening mener man, at forbrugerne kan få den fejlagtige opfattelse, at det er godt for klimaet at spise svinekød.

- Det handler ikke om, man må spise kød eller ej. Det handler om, at man ikke må bilde folk end, at kød er "mere klimavenligt, end du tror". Hvis brugerne skal have en retvisende ide, så er der grænser for, hvad man kan kalde forskellige animalske produkter, siger generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl til TV2 ØSTJYLLAND. 

Over 1.500 privatpersoner har støttet retssagen om Danish Crown, og derfor glæder det Rune-Christoffer Dragsdahl ekstra meget, at de nu har fået medhold i, at det er en principiel sag.

- Det, at vi har fået støtte, er en kæmpe succes, og det er en sejr, at borgerne har troet på os. Det berettiger hele ideen, at byretten nu giver os ret i, at sagen har en principiel karrakter, siger generelsekretæren.