Efter corona-nedlukning: Familie vil sætte tempoet ned

For 100 dage siden lukkede Danmark ned, mens vi nu bevæger os tilbage mod normalen. Men kommer vi til at leve anderledes efter corona?

02:31

VIDEO: Familien Lindgaard Sikjær vil prøve at leve anderledes efter corona - men det kan være svært.

Biografer og fitnesscentre er åbne, og tilskuerne vender tilbage til de østjyske fodboldstadions. 

Vi nærmer os gradvist en normalisering af hverdagen, som vi kendte den før corona-epidemien brød ud og lukkede store dele af Danmark, Europe og verden ned. 

Jeg vil skrue tempoet ned, mere ud i naturen og skabe rum for ”os-tid”.

Katrine Lindgaard Sikjær, Højbjerg. 

Men har vi lært noget af corona, og kommer vi til at leve livet anderledes? Det vil en familie fra Højbjerg ved Aarhus forsøge.

- Post corona kommer vi helt sikkert til at gøre nogle ting anderledes, siger Jakob Lindgaard Sikjær, der er højskolelærer. 

- Vi har haft rigtig god tid til at tænke, så på en eller anden måde er man blevet mere bevidst om, hvad er det, der betyder noget for mig?, siger Katrine Lindgaard Sikjær, der til daglig er sundhedskonsulent.

Læs også Nu åbnes der for rejser til langt flere lande: Men løbet er kørt, mener lufthavnsdirektør

Hun vil især forsøge at fokusere på at nyde naturen mere og have mindre fart på tilværelsen. 

- Jeg vil skrue tempoet ned, mere ud i naturen og skabe rum for ”os-tid”

Kan falde tilbage i de gamle vaner

Selvom parret og deres to døtre har gode intentioner om at leve et anderledes liv efter corona, er de dog samtidig realistiske omkring, at de godt kan falde tilbage i de gamle vaner. 

- Jeg er spændt på, om der ikke går rigtig kort tid, og så er vi tilbage, hvor vi startede, siger Katrine Lindgaard Sikjær. 

Faktisk mener hendes mand, at det allerede så småt er sket. 

Da der blev åbnet op for tingene, gik vi tilbage til at have travlt.

Jakob Lindgaard Sikjær

- Da der blev åbnet op for tingene, gik vi tilbage til at have travlt, siger Jakob Lindgaard Sikjær.

Om coronakrisen kommer til at ændre vores adfærd for alvor afhænger i høj grad af, hvor lang tid krisen fortsætter. Det mener Marianne Levinsen, fremtidsforsker ved Center for fremtidsforskning.

- Hvis der er en kur om kort tid, har vi større sandsynlighed for at falde tilbage i gamle mønstre, men hvis det her fortsætter et år, halvandet eller mere, hvor vi er usikre og ængstelige, så ændrer det vores adfærd meget mere markant. Længden af krisen og sundhedsepidemien er altafgørende for, hvor meget vi ændrer vores adfærd, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.