Modstandere hørte rygte: Fandt udbud til 80 mio. kr. - og fik det stoppet

På kort tid er et millionudbud på Kattegatforbindelsen blevet droppet, efter at medierne fik nys om det. Ingen havde nemlig bedt om det.

- Det er fedt, det er genialt.

Sådan lyder reaktionen fra Lars Bagge Hommel-Nielsen, som er medlem af bestyrelsen Nej tak til Kattegatforbindelsen og højhastighedstog til Vestsjælland, da TV2 ØSTJYLLAND overbringer ham nyheden om, at Sund & Bælt har droppet sit udbud vedrørende konsulentydelser omkring forundersøgelser til Kattegatforbindelsen.

Sammen med fire andre modstandsgrupper mod Kattegatforbindelsen opdagede de Sund & Bælts udbudsmateriale, der løber op i 80 millioner kroner. 

- Vi har et sekretariat. Her var der en, der havde hørt fra en, der kender en, der kender en, siger han om rygterne på vandrørene.

Han troede ikke, det var andet end rygter, men han satte sig alligevel for at undersøge sagen nærmere. 

- Jeg havde ikke forestillet mig, at der ville være hold i junglerygterne. For der stod ikke noget om udbuddet på officielle hjemmesider og ingen var blevet orienteret. Men der findes en online portal, hvor alle større offentlige udbud i EU er samlet, så jeg søgte på ord som 'kattegatforbindelsen' og 'rådgivning', og så dukkede det her kæmpe store udbud op, siger han. 

quote Det er rettidig omhu at trække dette udbud.

Lars Bagge Hommel-Nielsen, medlem af bestyrelsen Nej tak til Kattegatforbindelsen og højhastighedstog til Vestsjælland

Han fik i en fart hentet alle dokumenter i udbuddet og sendt rundt til de andre modstandsgrupper mod Kattegatforbindelsen. 

- Jeg følte mig virkelig ført bag lyset, fordi jeg på den måde selv skulle grave udbuddet frem. Politikerne bliver jo også trynet, når Sund & Bælt på den måde går enegang. Man skulle tro, Sund & Bælt gik til det her med lidt større ydmyghed og ærbødighed, siger han. 

Han er derfor glad for Sund & Bælts melding onsdag formiddag, der kommer efter medieomtale af udbuddet. 

- Det er jo så fedt! Så har de forstået det. For det er det, der er problematikken. Det er Sund & Bælt, skal man bide mærke i. Hvad sker der? Det er ikke en offentlig myndighed på fod med de andre.

quote Det er topmærkeligt, hvorfor Sund & Bælt laver et udbud, som ingen politikere har bestilt.

Andreas Steenberg (R)

Sund & Bælt har ikke yderligere end den pressemeddelelse, som de har sendt onsdag formiddag. 

"Udbuddet har dog givet anledning til debat, og for at undgå misforståelser har Sund & Bælt derfor valgt at trække udbuddet vedrørende rammeaftale om konsulentydelser tilbage, indtil der eventuelt foreligger en politisk aftale vedrørende yderligere undersøgelser af en Kattegatforbindelse," lyder det blandt andet. 

- Det er rettidig omhu at trække dette udbud. Især til der er en politisk beslutning og en lovgivningsmæssig forankring af tilbuddet, mener Lars Bagge Hommel-Nielsen.

Udbuddet, ingen har bedt om

De Radikales folketingskandidat i Østjylland Andreas Steenberg var også dybt undrende over for udbuddet. 

- Det er topmærkeligt, hvorfor Sund & Bælt laver et udbud, som ingen politikere har bestilt. Der er tale om danmarkshistoriens største anlægsprojekt, så det giver ingen mening ikke lige at sikre sig politisk opbakning, inden man på egen hånd sætter sådan noget i gang, sagde Andreas Steenberg tidligere onsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

Folketinget sparkede tidligt på sommeren anlægget til hjørne, da en 60 millioner kroner dyr forundersøgelse viste sig at være ufyldestgørende og blandt andet ikke tog nok højde for miljøkonsekvenser. Og de kan ifølge Lars Bagge Hommel-Nielsen være katastrofale. 

TV2 ØSTJYLLAND arbejder på en kommentar fra Transportministeriet.