Sjældne bier fragtet med fly til lille ø

De nye bier får en eksperimentel behandling, så de har bedre chance for at overleve.

Udgivet Opdateret

Efter flere års nedlukning er der nu blevet fløjet bier ind til biavlere på Anholt.

Det er første gang i flere år, at der er honningbier på Kattegat-øen, fortæller Malene Pedersen fra Anholt Biavlerforening.

Hun er en de eneste biavlere tilbage på øen, men i flere år har hun faktisk slet ikke haft nogen i sine stader.

Øens bier blev nemlig for flere år tilbage ramt af den snyltende og dødelige mide, varroa-miden. Den sætter sig fast på bien og svækker den over tid så meget, at den til sidst dør.

Gennem mange år var det lykkedes Anholt at undgå smitte med miden, men pludselig kunne Malene Pedersen og de andre biavlere konstatere, at deres bier var ramt.

Kuren var hård, konsekvent og langvarig. Alle deres bier blev slået ned, og så startede biavlerne en form for frivillig karantæne.

Vi har en formodning om, at den vil trives bedre end de bier, vi tidligere havde
Malene Pedersen, biavler, Anholt

Nu, efter fem-seks års pause, har de så fået mod på at begynde igen.

Så for nylig blev tre bi-familier på et par hundrede individer hver plus dronninger fragtet ind med fly.

De ny bier er brune bier og stammer fra en anden ø i Kattegat, Læsø. Avlerne valgte brune bier, fordi det er en art, der historisk har været i Danmark siden den sidste istid og dermed er hjemmehørende. Avlerne håber også, at den er modstandsdygtig over for forholdene på øen, hvor man oftere end på fastlandet oplever lange, tørre perioder om sommeren.

- Vi har en formodning om, at den vil trives bedre end de bier, vi tidligere havde, siger Malene Pedersen

I dag er de brune bier mere sjældne i naturen og findes blandt andet på en håndfuld småøer. Og nu håber Anholt Biavlerforening altså, at den også kan etablere sig i bistader på Anholt.

- Indtil videre ser det ud til at gå godt. Vi kan se, at de flyver ud og henter nektar og pollen, lige så snart det ikke længere regner. Nede i staderne ser det også ud til, at de arbejder, som de skal, fortæller hun.

Malene Pedersen tilføjer, at det har været godt med det våde forår, fordi det stadig blomstrer på øen, og der derfor er godt med næring til bierne.

Men pausen i sig selv har formentlig ikke været nok til at udrydde varroa-miden på øen, hvor der jo også er vilde bier. Så nu har blandt andre Malene Pedersen forsøgt med en behandling af de nye bier.

Den indebærer, at bierne bliver udsat for en blanding af oxalsyre og sukkervand, som efter planen skal gøre bierne fri for varroa-mider. Behandlingen er dog fortsat eksperimentel, fortæller Malene Pedersen, og det vil derfor først næste forår vise sig, om den har båret frugt.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her