Gendannelse af Jyllands største sø: Kragsø er første skridt
Forslaget om at genetablere søen Kolindsund har været oppe og vende flere gange. Men der er delte meninger om, hvorvidt Jyllands største sø skal bestå eller ej.
Skal den engang største sø i Jylland etableres igen?
Det er der delte meninger om i kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune.
Forslaget om at genetablere søen Kolindsund har været oppe og vende flere gange. Senest fordi omkostningerne ved en genetablering af søen har vist sig at være billigere end hidtil antaget.
Ligeledes er der også tale om, at Kolindsund kan indgå som en del af projektet om at klimasikre Grenaa by, der er truet af oversvømmelser. Men det skal søen Kragsø afhjælpe, mener Niels Basballe (S), som er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune.
- Det lægger et godt beskrevet projekt med Kragsø og med sluseforslag ned langs åen, og det er noget, der er nemt at gå til, siger han og tilføjer:
- Kragsø er ikke et så stort område. Det er bare at slukke for pumpedelen, for så bliver der bare oversvømmet derude. Der er ikke nogen store ejendomme, og jorden er udpint derude i forvejen. Så det er oplagt.
Kragsø er et godt første skridt
Det kan kommunalbestyrelsesmedlem Aleksander Myrhøj (SF) godt gå med til som et skridt på vejen mod at klimasikre Grenaa. På sigt skal Kolindsund dog også på banen, mener han. Især når man ser på det et godt stykke ude i fremtiden.
- Kragsø er et rigtig godt første skridt, men vi bliver nødt til at gendanne Kolindsund. Udover at det handler om klimasikring af Grenaa, er det også et visionært naturgenopretningsprojekt med et stort potentiale både rekreativt og i forhold til naturinteresser for ikke bare Norddjurs eller Grenaa, men for hele Djursland, siger Aleksander Myrhøj, som dermed både vil tænke kort- og langsigtet.
- Klimasikring af Grenaa er vi jo ved at arbejde med løsninger på, men naturgenopretning er ligesom en del af den verden og den virkelig, vi går ind i, så lad os komme i gang, og lad os gerne starte med Kragsø, men derefter Kolindsund. Det er simpelthen nødvendigt, hvis man om hundrede år skal kunne kigge tilbage og sige, at vi traf den rigtige beslutning nu, siger Aleksander Myrhøj.
- Vi snakker ikke 10-15 år. Vi snakker 50-100 år ude i fremtiden. Der vil det være visionært at tænke, at nu starter vi med Kragsø, og så går vi bagefter til Kolindsund. Men det er ikke sikkert, at det holder på den lange bane med havstigninger og øget pres i forhold til vandmængder både indefra og udefra, siger Aleksander Myrhøj (SF).
En genetablering af Jyllands største sø tager dog for lang tid, hvis den skal fungere som klimasikring, mener Niels Basballe (S). Han kræver handling nu og her.
- Jeg kan ikke vente på at se hundrede år ud i fremtiden ved at reetablere Kolindsund. Det er et projekt for sig selv, siger Niels Basballe (S).