Planen røg i vasken, men nu ryger plakaterne på museum – og de er ikke de eneste

Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By har travlt med at indsamle valgplakater fra det netop overståede valg - og her har de fået øje på Pet Petersens noget særprægede valgplakater.

Valget er overstået, og selvom Pet Petersen fra Radikale Venstre ikke fik en plads i kommunalbestyrelsen i Favrskov Kommune, bliver hans valgkamp - og i særdeleshed hans særprægede valgplakater - nu husket mange år frem i tiden.

For kandidaten Peter Petersen - med kaldenavnet Pet - er nemlig blevet kontaktet af Dansk Plakatmuseum, som lagde billet ind på en af hans valgplakater.

- Det er ret sjovt, og den var jeg selvfølgelig med på, siger Pet Petersen, der i fredags afleverede tre plakater til museet i Den Gamle By i Aarhus.

Og hvad gør så Pet Petersens plakater så specielle, at de nu skal på museum?

Jo, faktisk begyndte det som mareridt for lokalpolitikeren. De traditionelle valgplakater med navn og billede faldt af. Og da han så var rundt for at tage billeder af dem med henblik på en erstatning fra firmaet bag, fik Pet Petersen, der til daglig er pædagog, en idé.

Tænkte kreativt

Han tog hen i boghandlen og købte to vandtætte tuschpenne, og så begyndte han ellers at tegne på de hvide lærreder, som de nedfaldne, mere klassiske valgplakater havde efterfaldt.

Bevæbnet med tuschpenne gik Pet Petersen i gang med at tegne nye valgplakater.
Bevæbnet med tuschpenne gik Pet Petersen i gang med at tegne nye valgplakater. Foto: Privatfoto

Og den kreativitet er blevet bemærket - ikke kun af museet i Aarhus.

- Det har givet mig meget opmærksomhed, og der er blevet snakket meget om det lokalt, siger han.

Og selvom Pet Petersen ikke blev valgt ind - han fik 266 personlige stemmer, blot 14 stemmer færre end partiets spidskandidat, der opnåede valg - mener han, at det, der begyndte som et mareridt, endte med at gøre ham gavn.

Sådan så Pet Petersens originale - og mere traditionelle - valgplakater ud.
Sådan så Pet Petersens originale - og mere traditionelle - valgplakater ud. Foto: Privatfoto

Mange plakater skal på museum

Og Pet Petersen er ikke den eneste, som Dansk Plakatmuseum har rakt ud til i forbindelse med valget. 

- Hver gang der er valg, eller der generelt sker noget i samfundet, holder vi os opdateret på, hvad der sker i den relation i forhold til plakater. I forbindelse med valget har vi haft særligt fokus på nye partier og lister. Derudover indsamler vi plakater, som har skilt sig ud fra mængden, siger Line Fogh Sørensen, der er museumsinspektør ved Dansk Plakatmuseum.

Line Fogh Sørensen modtog fredag Pet Petersens alternative valgplakater.
Line Fogh Sørensen modtog fredag Pet Petersens alternative valgplakater.

Hun er netop nu i gang med at indsamle valgplakater fra i omegnen af 50 forskellige kandidater fra hele landet. 

- De senere år har vi bemærket, at flere kandidater forsøger at have lidt mere spræl, så de skiller sig mere ud. Ved regionsrådsvalget har vi blandt andet set flere kandidater, der på deres billeder har lægekittel eller sygeplejerskeuniform på.

- Vi har også set flere kandidater, der har oplevet, at deres plakater er faldet af. Og her har Pet Petersen så haft en unik tilgang til at løse den udfordring ved at tegne nogle nye, siger Line Fogh Sørensen.

Men selvom museet nu indsamler en masse valgplakater, er det ikke ens betydende med, at østjyderne i den kommende tid kommer til at møde dem i en udstilling på museet.

- Indsamlingen sker med henblik på samling og opbevaring i vores magasiner. Vi havde en særudstilling tilbage i 2015 i forbindelse med folketingsvalget, så vi har ikke umiddelbare planer om en ny i den nærmeste fremtid, men nu får vi dem her i samlingen, og så kan de være med næste gang, siger Line Fogh Sørensen.

261808-449c5e90.jpeg
261808-449c5e90.jpeg
partibogstav b
Radikale Venstre Favrskov kommune
Pet Petersen
Født 30/8/1964 , Pædagog
Arthur på otte år klippede fredag de sidste valgplakater ned i Odder. I Odder får de lokale spejdere en femmer per plakat, og det tog dem ikke mange dage at klippe valgplakaterne i byen ned.