Kaare og Jamie skiftede til hinandens køn
- nu er de kærester

Få historien læst op

- Har du egentlig overvejet, om du er en transkønnet kvinde?

Spørgsmålet fra Kaare kommer ud af det blå og som en stor overraskelse for Jamie Lili. De ligger i sengen en forårsaften i 2020 og taler om løst og fast, men pludselig tager samtalen en afgørende drejning.

Jamie Lili ved ikke, hvad hun skal svare. De sidste fire år har hun defineret sig som nonbinær – altså hverken som mand eller kvinde. Tanken om, at hun måske i virkeligheden er kvinde, men født i den forkerte krop, har rumsteret, men hver gang den er dukket op, har hun skubbet den til side.

- Hvorfor spørger du om det?, får Jamie Lili fremstammet.

Kaare har bemærket, at Jamie Lili ofte går med makeup og cardigans, og til fester har hun stilletter på. Hun taler også bedst med kvinderne på lærerseminariet, hvor de begge to studerer, da de lærer hinanden at kende, og så har hun jo i årevis taget afstand til sin krop.

Jamie Lili er mundlam. Hun lægger sin pande mod Kaares skulder. Det er overvældende. Hun har kendt Kaare i over et år, men de har kun været kærester i en måned. For første gang nogensinde er der en, der ser hende lige præcis, som hun ser sig selv. Kaare ser den sandhed, som hun det meste af sit liv har ignoreret.

- Det var så befriende. Jeg havde gået og haft de tanker selv så længe, og pludselig var der en anden end mig, der så sandheden. Jeg blev set. Det er en af de mest fantastiske følelser, jeg har haft i mit liv. Det kan ikke sammenlignes med noget, siger Jamie Lili.

Kaare ved også, hvad han taler om. Og hvilke tegn han skal kigge efter. Han har været præcis det sted, som Jamie Lili er den forårsaften i 2020, og han er klar til at hjælpe hende gennem den langvarige proces, hun nu står over for.

Født i den forkerte krop

Som barn elsker Jamie Lili at have kjole på, og hun leger altid med pigerne. Hendes største ønske er at være som dem.

- Da jeg blev ældre, var det pinligt at sige, at jeg ville være pige, så jeg skubbede tanken væk. Jeg ville være som alle andre. Ellers bliver man udstødt og mobbet, og det orkede jeg simpelthen ikke, så jeg forsøgte at holde fast i at være en dreng, siger hun.

For Kaare er det helt modsat. Han er født som pige, men opfører sig mest af alt som det, han kalder for en klassisk dreng. Han bryder sig ikke om at gå i kjole eller lave klassiske pigeting, og han har stort set kun drengevenner.

Da han kommer i puberteten, tager han endnu mere afstand til at være pige. Han vil ikke gå med makeup, og til sin konfirmation har han i modsætning til alle pigerne i klassen et par bukser og en bluse på.

Med tiden bliver det mere og mere tydeligt for Kaare, at han ikke bare er en drenget pige. Det går også langsomt op for Jamie Lili, at hun er født i den helt forkerte krop.

Fra kvinde til mand & Fra mand til både og

Da Jamie Lili afslutter gymnasiet, beslutter hun sig for at definere sig som nonbinær. Hun vil ikke længere kaldes han. I stedet skal folk kalde hende for dem eller de. Hun ændrer også sit dåbsnavn til unisexnavnet Jamie Lili.

- Jeg kiggede mig selv i spejlet og tænkte, at det var ikke mig. Jeg var så vred og ked af det over, at min krop ikke så ud, som jeg gerne vil have det. Jeg har aldrig passet ind i det traditionelle mandekøn. Inderst inde vidste jeg godt, jeg var transkønnet. Jeg turde bare ikke sige det højt. Det var nemmere at sige, at jeg var nonbinær, siger hun.

I begyndelsen af 3.g går det også op for Kaare, at hans sande køn ikke hænger sammen med den krop, han bor i.

Han kender ikke nogle


 transkønnede, så han søger efter information på nettet. Han kan genkende sig selv i mange af de historier, han læser fra andre transkønnede, og han beder derfor sine nærmeste venner om at kalde ham Kaare i stedet for Julie og han i stedet for hun, så han på den måde kan afprøve, om det føles mere rigtigt.

- Mine venner var superaccepterende, og de tog mit nye navn til sig med det samme, siger Kaare.

Et halvt år senere kommer Kaare frem til, at det ikke bare er en prøveperiode eller en fase, han befinder sig i. Han er en mand og ikke en kvinde, og det skal han have fortalt sine forældre.

Et brev til far og mor & Et opkald til far

Kaare beslutter sig for at skrive et brev til sine forældre. Det er han mest tryg ved. Han er opvokset på landet i den lille by Brund, der ligger udenfor Horsens, og hans familie er meget traditionel.

- Jeg var meget nervøs over at skulle fortælle, at jeg vil være en mand. Man hører historier om, at dem, der bor på landet, kan være mere traditionelle, og jeg har også hørt mange skrækhistorier om familier, der ikke vil have noget med deres trankønnet barn at gøre, siger han.

Kaare lægger brevet til sine forældre en aften lige inden jul og går i seng. I brevet har han skrevet, at han er transkønnet. Han identificerer ikke sig selv som kvinde. Han vil være mand, og derfor har han allerede på det tidspunkt haft en konsultation hos sin læge og er blevet henvist til en specialafdeling i Aalborg.

Dagen efter taler han med sine forældre om brevet. Han er lige blevet 18 år, så de kan ikke forhindre ham i at skifte køn, men deres mening betyder alligevel meget.

- Mine forældre – især min mor – tog det heldigvis meget pænt, og hele min familie er i dag meget støttende. Da det gik op for dem, at jeg stadig er mig, og at det kun er min krop, jeg vil ændre, så var de ikke så afskrækket, siger Kaare.

Få dage efter Kaare spørger Jamie Lili, om hun er transkønnet, griber Jamie Lili telefonen og ringer til sin far, som bor i København. Hun er transkønnet, og hun tør godt sige det højt nu.

- Jeg frygtede det værste, men jeg fik heldigvis det bedste. Min far er heteroseksuel, men han har mange venner fra LGBT+-miljøet, så han sagde direkte, at det gav ham street credits blandt dem at have en datter, der er transkønnet. Det var den ultimative støtte. Det betød meget for mig. Mine bedsteforældre var mere tilbageholdende. De skulle lige forstå det, men nu accepterer de det, siger Jamie Lili.

Efter både Kaare og Jamie Lili fortæller deres familier og venner, at de er transkønnede, går det stærkt. De har ventet i flere år på at springe ud. Nu har de endelig gjort det, og det kan ikke gå hurtigt nok med at få den krop, de drømmer om. Men foran dem venter også en tid med op- og nedture.

Forvandlingen

Et par dage efter Kaare fortæller sine forældre om sin hemmelighed, søger han om at få juridisk kønsskifte. Cirka et halvt år senere får han en mail i sin e-Boks, hvor der står, at han nu officielt hedder Kaare, og at hans slutcifre i sit cpr-nummer er ændret fra at være lige tal til ulige.

I mellemtiden går han ved en psykolog på Center for Kønsidentitet ved Aalborg Universitetshospital. Psykologen udreder Kaare, og et år senere begynder han på testosteronbehandling.

- Jeg har været i behandling i tre år nu, og man kunne hurtigt se en stor forskel. Det har gjort, at jeg har fået et positivt forhold til min krop, siger han.

Behandlingen, som Kaare skal være på resten af sit liv, gør, at han har fået mere hår på arme og ben, skægvækst, bredere kæbeparti og dybere stemme. Han har også været under kniven af to omgange. Æggestokkene, som producerer østrogen, er fjernet, og det samme er brysterne.

- Det var en lettelse at få en topoperation. Inden da brugte jeg meget energi på at gemme dem væk under stramme toppe. Der vil altid være ar, men nu kan jeg gå topløs på stranden, og det er en befrielse, siger han.

Det er meget muligt, at Kaare skal under kniven igen og få en såkaldt bundoperation, hvor man får konstrueret en penis, men der kan være mange komplikationer ved det. Derfor står det ikke øverst på Kaares ønskeliste lige nu.

- Jeg har det fint med at se ud, som jeg gør. Jeg har lært at acceptere det og leve med det. Det kan godt være, jeg ændrer mening, men det skal ikke være lige nu, siger Kaare.

Det er helt anderledes for Jamie Lili. Hun har heller ikke fået foretaget en bundoperation, men det er bestemt ikke med hendes egen gode vilje. Der er nemlig kun en kirurg i Danmark, som kan foretage operationen, og der er en venteliste på fem til seks år.

- Nogle dage påvirker det mig rigtig meget, at jeg stadig har den mellem benene. Vi bliver aldrig helt fuldendte, men jeg vil føle mig meget mere fuldendt den dag, jeg får en bundoperation, siger hun.

Det er snart to år siden, hun sprang ud som kvinde. I løbet af den tid har hun taget juridisk kønsskifte. Hendes cpr-nummer har lige tal, og hun har tilføjet Lili som mellemnavn.

Udseendemæssigt er der ikke sket så meget, som hun selv ønsker, fordi hun kun har været på østrogenbehandling i et halvt år. Hendes hårvækst på kroppen er blevet mindre tæt. Især på armene, brystet og maven. Hun har også fået en større barm. Men hun er langt fra i mål endnu.

- Der kommer formentligt til at ske meget mere. Fedtdepoterne vil flytte sig, og mine hofter vil blive større. Min store drøm for mit udseende er at få lavet en top- og en bundoperation og generelt komme til at se mere feminin ud, siger Jamie Lili.

Mens Kaares behandling gør, at han får en dybere stemme, påvirker den østrogene behandling ikke stemmen. Derfor skal Jamie Lili selv træne sin stemme, hvis den skal blive lysere.

Østrogenbehandlingen har til gengæld gjort, at Jamie Lili er kommet i puberteten igen, og det er hårdt. Men Kaare ved, hvordan det er, og han står trofast ved hendes side de dage, hvor korthuset vælter.

Kaare er nu et sted, hvor han føler sig tilpas i sin krop, men for Jamie Lili er der altså stadig et stykke vej. Der er særligt en ting, hun ved, aldrig kommer til at ske, og det har hun brugt meget energi på at lære at acceptere.

Forelsket i personligheden

Den forårsaften i 2020, hvor Kaare stiller Jamie Lili det vigtigste og mest skræmmende spørgsmål, hun nogensinde har fået, bliver skelsættende for dem begge to. På det tidspunkt er Kaare kærester med en nonbinær person. Nu er han kærester med en kvinde.

Men det betyder ikke noget. Kaare forelskede sig i Jamie Lilis personlighed. Ikke i hendes køn. Han er nemlig panseksuel, hvilket betyder, han forelsker sig i personligheden. Det samme gør Jamie Lili.

Der er sket meget, siden de lærte hinanden at kende for tre år siden. I dag er Kaare 22 år, og han læser til lærer. Jamie Lili er 28 år og læser til pædagog. Sammen bor de i et kollegierækkehus i Jelling.

Jamie Lilis allerstørste drøm er at blive gravid, men det bliver aldrig en mulighed. På det punkt gør det allermest ondt på hende, at hun er født i den forkerte krop.

- Graviditet er blåstemplet hos kvinder, så jeg har været meget ked af, at det ikke er muligt. Men jeg har også altid haft en drøm om at adoptere børn. Der findes så mange børn rundt omkring, som har brug for en mor og far, siger hun.

Det unge par har mange drømme, og de håber særligt, at drømmen om at adoptere nogle børn, og måske også blive plejeforældre, går i opfyldelse, når de er færdige med deres uddannelser.

De vil gerne skabe en familie sammen. En helt almindelig familie.

Tekst: Sophie Schou Jensen

Fotos: Privat og TV2 ØSTJYLLAND

Redaktør: Asbjørn Andersen

Design og layout: Frederikke Schmidt

Udgivet: Oktober 2021


Mød Jamie og Kaare i denne video på YouTube:

Læs også

Svigt, piller og diagnoser: Alex frygter, at hun er død om et år
Sigurd sofa Ringgården

Læs også

- Det er nemmere at få kokain end bland selv-slik