Fastelavnssoldater i Favrskov samler 18.000 ind til byfest

Selvom traditionen menes at være op mod 200 år gammel, holder børn og unge stadig liv i fastelavnssoldaterne.

01:37

VIDEO: Kom på tur med fastelavnssoldaterne på tur i Laurbjerg, Kongstrup og Houlbjerg.

I op mod 200 år har fastelavnssoldater marcheret vejene i Østjylland tynde for at samle ind til fester i lokalområdet, og denne fastelavn var ingen undtagelse. 

I Laurbjerg, Kongstrup og Houlbjerg i Favrskov Kommune var hæren af fastelavnssoldater søndag sat ind, og 43 friske drenge og piger sang og marcherede i takt fra hus til hus.

- De fleste tager rigtig godt imod os. Det er altid dejligt jo, folk bliver glade, det er dejligt at se, siger Thomas Paluszewski Jensen, fastelavnssoldat fra Laurbjerg.

Læs også Specielt gymnasie gavner de kreative sjæle

Målet for fastelavnssoldaterne er at samle penge ind til en fest i det lokale forsamlingshus, og heldigvis vil de fleste, der får besøg af de syngende unge, gerne spæde lidt til.

- De siger tak for sangen og så får vi en lille skilling nogle gange og lidt slik til, siger en af de andre fastelavnssoldater, Andre Olesen fra Laurbjerg. 

FASTELAVNSSANGEN:

Hurra for fastelavnen

Det er en ret gemytlig tid

Nu har vi taget ringen

Og ofret al vor tid

Nu har vi fået en Konge-hurra Konge

Sagen er nu omme og alting er forbi

 

Vor Konge smukt vi følger

Omkring fra hus til gård vi går

Og tror vi er velkommen

I hvor vi stormer på

Gid I må længe leve-hurra-leve

Og ha` det som en Greve

I mange lyk`li år

 

PAUSE

 

Og tak skal I nu have

For eders gave god

Den er for os velkommen

Thi den er meget god

Kom op til os på fredag

I salen, hvor vi er

Og dermed vil vi vandre

Og sige jer farvel.

Gammel tradition 

Traditionen med at gå fastelavnssoldat er særlig for Østjylland, og holdes stadig i live flere steder her i landsdelen. 

I Favrskov fortæller de, at traditionen på deres egn er omkring 100 år gammel, men flere mener faktisk, at fastelavnssoldaternes huseren i Østjylland kan spores helt tilbage til 1800-tallet. 

Men selvom traditionen altså måske er mere end 200 år gammel, er den altså stadig vigtig for lokalsamfundene. Den er nemlig med til at sikre, at der bliver stablet en solid fastelavnsfest på benene - til glæde for indbyggerne i byerne. 

- Der er fest på fredag i forsamlingshuset, og der skal selvfølgelig bruges nogle penge på at leje lokaler, få en DJ og få det hele til at løbe af stablen, siger Vicki Fransiska Larsen, der er medarrangør af fastelavnssoldaternes gåtur og den efterfølgende fest.

Fastelavnssoldaterne stiller sig typisk op på række og synger for de lokale indbyggere. Foto: Foto: Brian Glenn Pedersen