Bortførte Sarah har rørt mange – indsamling når stor milepæl

Siden danskerne første gang hørte om 17-årige Sarah Alsandi, er det kun gået én vej med indsamlingen, der skal hjælpe hende hjem til Danmark.

Mandag hørte offentligheden for første gang om 17-årige Sarah Alsandi fra Hammel, der i sommeren 2019 blev bortført til Irak af sin egen far. Foreningen Ny Identitet har siden kæmpet for at få hende hjem til Danmark.

For nylig lykkedes det at få hende væk fra familien, der ifølge pigen slår og truer hende. Hun har følt sig i livsfare længe.

quote Vi er dybt taknemmelige for den hjælp, vi får. Jeg var bekymret for modstand, fordi Sarah ikke er dansk statsborger, men mange kan relatere til hende.

Nader Ashkani, formand, Ny Identitet

For at have pengene til at bringe Sarah tilbage til Danmark har Ny Identitet haft flere indsamlinger kørende. Den ene rundede målet på 50.000 kroner, efter nyheden om Sarahs situation nåede diverse medier mandag.

Inden offentliggørelsen lå den blot på omkring 10.000 kroner.

- Vi er dybt taknemmelige for den hjælp, vi får. Jeg var bekymret for modstand, fordi Sarah ikke er dansk statsborger, men mange kan relatere til hende, siger formand for Ny Identitet Nader Ashkani til TV2 ØSTJYLLAND.

Nader Ashkani og Ny Identitet har valgt at lukke den første indsamling til fordel for Sarah, da den har rundet målet på 50.000 kroner. Der er dog en anden indsamling i gang via MobilePay.
Nader Ashkani og Ny Identitet har valgt at lukke den første indsamling til fordel for Sarah, da den har rundet målet på 50.000 kroner. Der er dog en anden indsamling i gang via MobilePay. Foto: Thøger Andersen / TV 2

Født og opvokset i Danmark

Han forklarer, at pengene bliver brugt til tolkebistand, transport, advokater, psykologer og meget andet både i forbindelse med den nyligt overståede første redningsaktion, hvor Sarah Alsandi blev fragtet til et sikkert sted i Irak.

Men også det fremtidige arbejde med at få hende helt hjem til Danmark kræver mange midler.

- Der har naturligvis også været modstandere af hele målet med at få hende til Danmark, fordi folk mener, at hun jo er hjemme, når hun ikke er dansk statsborger. Men det er altså en teknikalitet, at hun ikke er det, siger Nader Ashkani og fortsætter:

- Når du er under 18 år, er det dine forældre, som skal søge på dine vegne, og da faren har en kriminel baggrund, kan han ikke søge. Sarah er født og opvokset i Danmark, og kan søge om statsborgerskab, når hun er over 18 og tilbage i landet.

Ikke i mål endnu

For Nader Ashkani har de indsamlede midler ikke været førsteprioriteten med at stå frem med historien.

Han mener, at opmærksomheden og det at mange får kendskab til sagen, er mindst lige så vigtigt.

- Vi er jo ikke i mål endnu. I morgen har vi et møde med Udenrigsministeriet, og vi bliver ved, indtil hun er hjemme, slår Nader Ashkani fast.

quote Hun følte sig tvunget til at tage med.

Lærke-Cecilie Norman Svendsen, veninde

Formanden for Ny Identitet er langt fra ene om at ønske Sarah hjem. Mandag mødtes TV2 ØSTJYLLAND med en af Sarahs danske veninder.

Lærke-Cecilie Norman Svendsen og Sarah Alsandi var bedste venner og så hinanden nærmest hver dag. De hyggede sig, spiste pepperoni og røg cigaretter sammen. 

Men en dag sluttede det, da den ene halvdel af venskabet pludselig var væk.

Lærke-Cecilie Norman Svendsen fra Randers håber snart, hun får sin veninde at se igen.
Lærke-Cecilie Norman Svendsen fra Randers håber snart, hun får sin veninde at se igen.

'Følte sig tvunget til at tage med'

- Hun ringede til mig en morgen og var helt grædefærdig. Hun sagde, at hun ikke kom hjem igen, og at hun ikke vidste, hvad hun skulle gøre, og hun fortalte, at de havde solgt deres hus og brændt hendes pas, fortæller Lærke-Cecilie Norman Svendsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Sarah Alsandi var blevet bortført af sin familie til Irak.

- Hun følte sig tvunget til at tage med, fortæller veninden.

Familien mente efter sigende, at deres datter var blevet for dansk, og hun skulle derfor med til Irak for at blive genopdraget.

- Hun var ligesom alle os andre, siger Lærke-Cecilie Norman Svendsen.

VIDEO: I videoen her kan du blandt andet se Lærke-Cecilie Norman Svendsen fortælle om venskabet med Sarah Alsandi og om dagen, hvor hun var væk.

Har anden indsamling kørende

Hun og mange andre fra Sarahs østjyske netværk skal i den kommende tid sammen med Ny Identitet rundt med flyers.

Her vil Sarahs historie være beskrevet, og så vil der være information om, hvordan man kan støtte den indsamling, som der stadig er i gang.

Du kan læse meget mere om den her.

quote Udenrigsministeriets Borgerservice er bekendt med sagen og yder konsulær bistand. Vi har tavshedspligt i personsager og kan derfor ikke give yderligere oplysninger.

Udenrigsministeriet

TV 2 har været i kontakt med de kurdiske myndigheder, der skriver i en mail, at Sarah Alsandi ifølge irakisk lov ikke kan rejse ud af landet uden sine forældres samtykke, så længe hun er mindreårig. 

Derfor kan Udenrigsministeriet først hjælpe Sarah Alsandi hjem, når hun er fyldt 18. Men det kan være for sent, frygter Sarah Alsandi selv.

Far nægter trusler og vold

Udenrigsministeriet har ikke ønsket at stille op til interview, men presserådgiver Thorleif Ravnbak skriver i en mail til TV 2:

- Udenrigsministeriets Borgerservice er bekendt med sagen og yder konsulær bistand. Vi har tavshedspligt i personsager og kan derfor ikke give yderligere oplysninger.

TV 2 har forholdt Sarah Alsandis far hendes udsagn. Han ønsker ikke at stille op til interview, men siger til TV 2, at han ikke ønsker, at Sarah rejser tilbage til Danmark. 

Han benægter at have udsat Sarah for vold eller trusler og afviser, at hun er i livsfare hos ham og familien i Irak.

Mest læste

Mere fra Favrskov

Unknown

Brand tæt ved nyrenoveret kulturhus

20210515-110842-L-1920x2751we

Dagens konfirmand kom tidligt i kongelig lære

Skærmbillede 2021-05-15 kl. 11.30.13

Trist majvejr fortsætter så langt øjet rækker

IMG_0209

play VIDEO: Kom med på jagt efter forsvundet anker

20200727-180240-2-1920x1308we

Trods ny vejledning: Rejsebureau tror ikke på rejse-boom

Lige nu
COVID-19 corona test forum horsens

liveblog COVID-19 LIVE: Speciallæge i infektionssygdomme: Potentiale for en betydelig smittespredning