Uro på Aarhus Ø: Privat vagtværn sættes ind

Høj musik, ræs og narkosalg er nogle af de ting, som ifølge beboerne, skaber utryghed på Aarhus Ø.

02:21

VIDEO: Flere beboere på Aarhus Ø er trætte af ræs og larm.

- Vi skal have trygheden tilbage.

Sådan lyder meldingen fra Jan Schrøder Christiansen, der er formand for Fællesrådet på Aarhus Ø.

Bydelen i det østlige Aarhus har længe været plaget af uro med høj musik, biler der kører ræs og utryghedsskabende adfærd hos grupper, der forsamles på parkeringspladser.

- Det har været lige fra gaderæs, til grupper der samler sig, hvor de nu kan parkere, spiller høj musik og skaber utryghed og så også narkosalg, siger Jan Schrøder Christiansen.

Læs også Nu skyder Danmarks højeste beboelsesbygning i vejret

Især parkeringspladsen ved Aarhus Lystbådehavn for enden af Dagmar Petersens Gade er blevet centrum for uroen, og derfor har havnemesteren nu hyret et privat vagtværn til at patruljere om aftenen.

- I den her specielle situation har vi valgt at opgradere med nogle flere runderinger, og det vil sige, at vagtværnet er her fra først til aftenen og til sent, siger havnemester Ejvind Hansen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Foreløbigt at vagtselskabet hyret i otte dage.

- Og så tager vi en beslutning om, hvad der skal ske efterfølgende, siger han.

00:24

VIDEO: En ATV kører hurtigt igennem midterrabatten på Bernhardt Jensens Boulevard. Videoen er optaget onsdag den 24. juni. 

Luk video

Øget indsats fra politiet 

Østjyllands Politi har den seneste tid også haft et ekstra fokus på Aarhus Ø. Det fortæller politiinspektør Gert Bisgaard.

- Vi har sørget for, at vi i forbindelse med vores patrulje kommer her rigtig ofte. Det har vi gjort et stykke tid, og det bliver vi også ved med at gøre, siger Gert Bisgaard til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Stor ændring på unik færge: Kan sikre dens overlevelse

Han fortæller derudover, at man har afholdt tryghedsvandringer, hvor områdets beboere kan komme med input til, hvordan man kan dæmme op for utrygheden. 

- Og så har vi lavet en helt masse målrettede indsatser i forhold til nogle af de færdselsforseelser, som man har set hernede. Der er før blevet kørt rigtig stærkt hernede, og der er i samarbejde med kommunen blevet etableret nogle vejbump, siger Gert Bisgaard.

Blomsterkrukker og vejbump 

Sidste år etablerede man en række blomsterkrukker i midterrabatten på Bernhardt Jensens Boulevard for at forhindre hjulspil og donuts i midterrabatten på vejen. 

I slutningen af april blev der så på baggrund af flere episoder med ræs og dækafbrænding etableret en række vejbump på begge de lange, lige veje, der fører ud til enden af Aarhus Ø. 

Læs også Politiets råd: Sådan indbrudssikrer du hjemmet inden ferien

Det er dog ikke alle, der mener, at de har haft den ønskede effekt. 

- Løsningen med fartbump har ikke haft den virkning, den skulle have, fordi det bare har givet flere accelerationer. Og det er jo ligesom, når folk accelerer, at det giver støj, siger Lasse Bjerring, der bor på Aarhus Ø. 

02:23

VIDEO: Politiet fortæller, at de patruljerer ofte på Aarhus Ø. 

Luk video

Efterlyser flere tiltag

En anden af Øens beboere, tror ikke nødvendigvis at vagter og politi er løsningen. 

- At politiet kommer herned og de private vagtselskaber, tror jeg ikke rigtig kommer til at gøre nogen forskel, siger Christian Sandberg Hansen og fortsætter: 

- For at forhindre uroen, larmen og gaderæs må man lave nogle helt konkrete tiltag med at stille flere bomme op eller kameraer, så man kan se, når de kører for hurtigt. Så de heller ikke har nogen interesse i at komme herned, siger han. 

Formanden for Fællesrådet, Jan Schrøder Christiansen, mener, at man bør gøre noget ved de store pladser. 

- Vi skal begrænse muligheden for, hvor folk kan parkere og samle sig i grupper, siger han. 

Om eksempelvis overvågningskameraer kan dæmme op for uroen er Østjyllands Politi dog ikke overbeviste om. 

- Det er svært at sige, om kameraovervågning er det helt rigtige værktøj. Tidligere på året kiggede vi på kriminaliteten helt generelt i Østjylland, og der var Aarhus Ø altså ikke et af de steder, vi valgte at prioritere. Der valgte vi at prioritere steder, hvor vi blandt andet ser personfarlig kriminalitet, og det kunne for eksempel være nede ved åen, men ikke her, siger politiinspektør Gert Bisgaard.