Mens andre oplever kæmpe stigninger: Her falder varmeprisen med 17 procent

Energipriserne stiger mange steder, og det går ud over forbrugerne. Men hos Lystrup Fjernvarme falder prisen med hele 17 procent.

Priserne på el og varme stiger og stiger rigtig mange steder i landet.

I Østjylland kan forbrugere nogle steder se frem til stigninger på helt op til 185 procent. Men i Aarhus vil flere kunne se frem til en mindre varmeregning i det nuværende år.

Lystrup Fjernvarme har fastsat prisen for 2022, og her er resultatet et fald i den variable takst fra 662,50 kroner per megawatt til 550 kroner per megawatt. 

Faldet skyldes især to faktorer.

- Dels har vi et overskud fra 2021, da det var et koldere år, og vi dermed fik solgt mere varme. Derudover er prisen fra der, hvor vi får fjernevarmen fra blevet billigere, fortæller Poul Skou, der er direktør i Lystrup Fjernvarme, til TV2 ØSTJYLLAND.

Specielt januar, februar og marts var koldere end sædvanligt sidste år. Og selvom det giver en billigere varmeregning i år, så betyder det dog også en efterregning for 2021 til kunderne hos varmeværket, da der er brugt mere varme end acontoraten var fastsat efter.

Dyre el giver billigere varme

Poul Skou fortæller, at der også er en anden - og lidt mere kuriøs - grund til, at varmepriserne falder.

Det er nemlig sådan, at Lystrup Fjernvarme får deres fjernvarme produceret et sted, hvor der også bliver produceret el. Og når elpriserne stiger, som de har gjort på det sidste, så giver det billigere varme.

Det kan dog også gå den anden vej. 

- Hvis du går halvandet år tilbage, var der en lav elpris. Så skal fjernvarmeprisen været med til at betale den el, der skal produceres, og det gav dengang en dyrere varmeregning, fortæller Poul Skou.

I år kan kunder hos varmeværket dog glæde sig over de faldende varmepriser.

- Vi har haft ganske mange, der har ringet og været bekymret, når de hører om stigende varmepriser i medierne. Det er klart, så bliver folk nervøse, men der har vi været glade for at kunne fortælle dem, at det for dem bliver billigere, siger Poul Skou.