Ida blev kørt ihjel i 'Dødskrydset' for tre år siden: Det er der sket siden da

Der er endnu ikke sket ændringer i krydset for at gøre det mere sikkert.

Udgivet Opdateret
Den 30. maj 2018 blev 21-årige Ida Philbert Vangsø Ottzen kørt ned og dræbt af en vanvidsbilist i krydset ved Åby Ringvej og Edwin Rahrs Vej. Foto: Privat

I dag for præcis 3 år siden mistede den 21-årige Ida Philbert Vangsø Ottzen livet, da en bilist kørte for hurtigt og over for rødt lys i krydset mellem Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej i Aarhus, også kendt som 'dødskrydset'.

Krydset har nemlig i løbet af årene fået flere liv på samvittigheden. Senest 23-årige Katrine Lilleøre Holm, der også blev kørt over af en bilist, der kørte for stærkt og over for rødt - blot to og et halvt år efter Idas død.

Her på tre årsdagen bliver vi bare så ekstra kede af, at der ikke sker noget forebyggende i det kryds.
Charlotte Philbert Michelsen, Idas mor

Men selvom det nu er tre år siden, at Ida Philbert Vangsø Ottzen blev dræbt i krydset, så ligner krydset i dag sig selv.

- Det er begrænset, hvad der er sket, det må jeg medgive, siger Ango Winther (C), medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune.

Og det frustrerer Idas mor, Charlotte Philbert Michelsen, som er skuffet over de politikere fra Aarhus Kommune, der stod frem efter Idas død og sagde, at de ville gøre noget for at gøre krydset mere sikkert.

- Her på tre årsdagen for Idas død bliver vi bare så ekstra kede af, at der ikke sker noget forebyggende i det kryds. Især efter Katrines død har vi bare været endnu mere bange for, at det sker igen, skriver Charlotte Philbert Michelsen i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har bl.a. spurgt politiet ind til, om ikke man i det mindste kunne øge sekunderne, der går fra rødt lys for bilerne til grønt lys for de gående over krydset. Men vi har blot fået at vide, at det vil ødelægge det flow, der er for de kørende.

Se dokumentarserien om 'Dødskrydset', der fortæller Idas historie her.

Løsningerne lader vente på sig

Det er ikke, fordi Aarhus Kommune ikke gør noget for at sikre krydset mellem Edwin Rahrsvej og Åby Ringvej, men det tager både lang tid at finde ud af, hvad der skal gøres - og så er det dyrt.

Socialdemokratiet og SF har forslået, at der skal bygges en gangbro over lyskrydset. Prisen for sådan en bro forventes at være omkring 60 millioner kroner. Men den løsning bliver nu afvist af det nyetablerede trafiksikkerhedsudvalg i Aarhus Kommune, hvor blandt andet Ango Winther (C) er medlem.

- Desværre har vi oplevelsen af, at hvis vi laver en bro, så skal den være meget attraktiv, og den må ikke forlænge gå-turen for de, der skal bruge den. Hvis den er for besværlig, så vil de stadig benytte krydset, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Men næstformanden i Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune, Steen Bording Andersen (S), er uenig. Han mener, at det er den absolut bedste løsning.

- Der er ingen tvivl om, det er den bedste løsning. Den sikrer nemlig trafikanterne – især de bløde trafikanter, så de ikke kan blive kørt over. Men vi har fået et meget dyrt estimat, så vi bliver nødt til at kigge på andre muligheder. Nu får vi en liste over de forskellige bro-typer, vi har behov for i kommunen, og så må vi til budgetforhandlingerne finde nogle løsninger der, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Kameraer skal blitze bilister

Mens politikerne overvejer om en gangbro er den rette løsning, så er vejdirektoratet i fuld gang med det indledende arbejde omkring indkøb af rødt-lys-kameraer, der skal filme bilister i udvalgte kryds i Aarhus, som kører over for rødt.

'Dødskrydset' er i spil som en mulighed, hvor et af disse kameraer kan blive sat op - men ventetiden for dette forsøg er også lang.

- Der er rigtig mange ting, der skal falde på plads, før vi kan hænge kameraerne op. Det er jo et kamera, hvor de billeder, det tager, skal kunne bruges i retten, så der skal noget knivskarpt præcision til, siger Marianne Foldberg Steffensen, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Og så er der hele øvelsen med at få kameraerne til at tale sammen med politiets bødesystem. Så for at vi kan tænde for kameraerne og regne med, at der kommer bøder ud i den anden ende, så kommer vi et godt stykke ind i næste år.

TV2 ØSTJYLLAND har i dag forsøgt at få en kommentar fra den ansvarlige rådmand, Bünyamin Simsek, men det har ikke været muligt.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her