Ida mistede livet i ”Dødskrydset”: Forældre savner handling

21-årige Ida Philbert Vangsø Ottzen blev kørt ihjel af en bilist i krydset ved Åby Ringvej og Edwin Rahrs Vej i det vestlige Aarhus. Hendes forældre kan ikke forstå, at man ikke har gjort noget i krydset.

Hun var sådan en, som alle gerne ville bruge deres tid på. Ida Philbert Vangsø Ottzen havde altid smil på læben, masser af venner omkring sig – og så var hun vild med at danse.

- Hun var virkelig i sit es, når hun dansede. Og hun var god til det, siger hendes mor, Charlotte Philbert Michelsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

I dag har hendes forældre ikke andet end minderne om Ida tilbage. Datteren mistede livet 30. maj 2018 i krydset ved Åby Ringvej og Edwin Rahrs Vej. En bilist kørte over for rødt i for høj hastighed og ramte Ida, da hun var på vej over vejen.

quote Det er så langt ude.

Max Ottzen, far til Ida Philbert Vangsø Ottzen

- Det værste, der kan ske for en forælder, det er at miste sit barn, siger Charlotte Philbert Michelsen.

Ida Philbert Vangsø Ottzen var på vej til arbejde, da hun blev ramt af en bilist.
Ida Philbert Vangsø Ottzen var på vej til arbejde, da hun blev ramt af en bilist. Foto: Privatfoto


- Jeg har tudet mine børn ørerne fulde og sagt, at de skulle passe på de grimme biler. De kører bare over for rødt, så mine børn skulle holde øje. Og så sker det, som jeg har advaret imod, siden de var små. Det er utroligt, siger Idas far, Max Ottzen.

I en ny YouTube-dokumentar kan vi dokumentere, at der fortsat er mange bilister, der kører over for rødt i krydset. Vi stillede os på fortovet med et kamera – og på få timer så vi en række bilister køre over for rødt.

VIDEO: Vi overvågede trafikken i krydset i otte timer. I videoen her kan du se nogle af de bilister, der blæser på reglerne og kører over for rødt eller sent gult.

I alt kørte 27 personer over for rødt i de otte timer, vi stod ved krydset. 148 personer kørte over for sent gult, som betyder, at bilen endnu ikke var ude af krydset, da det blev rødt.

- Det er jo frygteligt at miste et menneske på grund af tåbeligheder som at køre over for rødt eller uopmærksomhed. Det er så langt ude, siger Max Ottzen.

quote Hvis der sker noget i det kryds igen, så kan politikerne i Aarhus Kommune ikke se sig selv i øjnene.

Charlotte Philbert Michelsen, mor til Ida Philbert Vangsø Ottzen


Ida elskede at danse. Hun var tre måneder på et danseakademi i Paris, og ifølge forældrene var det "the time of her life."

Ingen forandringer

To et halvt år senere gentog historien sig. 23-årige Katrine Lilleøre Holm blev i oktober 2020 påkørt i samme kryds – af en bilist, der kørte for stærkt og over for rødt.

- Det bragte jo det hele tilbage. Mange af de der grimme tanker. Vi ved jo, hvad familien skal til at igennem, siger Max Ottzen.

quote Der er en uhensigtsmæssig færdselskultur hos nogle persongrupper i Aarhus V.

Brian Voss Olsen, politiinspektør, Østjyllands Politi

- Der er et eller andet ved den vej, som gør, at der er mange, der bliver kørt ned og slået ihjel. Så må man jo finde ud af, hvad der er galt og så gøre et eller andet. Der må være nogle kloge hoveder, der kan gøre det, siger Max Ottzen.

Krydset ved Edwin Rahrs Vej/Åby Ringvej

Der er endnu ikke sket nogle forandringer med den fysiske udformning af krydset, der af flere medier er blevet døbt "Dødskrydset". 

Selvom der i perioden fra 2014-2018 skete femten ulykker i krydset, figurerer det ikke på Aarhus Kommunes liste over 20 kryds, der fortjener en særlig indsats. På den liste er blandt andet otte andre kryds med færre ulykker end krydset ved Åby Ringvej/Edwin Rahrs Vej.

På Aarhus Kommunes "sortpletliste" over kryds, der kræver en særlig indsats, er "Dødskrydset" ikke med. Det er til gengæld otte andre kryds, der fra 2014-2018 havde færre ulykker. Der er i alt 20 kryds på listen.
På Aarhus Kommunes "sortpletliste" over kryds, der kræver en særlig indsats, er "Dødskrydset" ikke med. Det er til gengæld otte andre kryds, der fra 2014-2018 havde færre ulykker. Der er i alt 20 kryds på listen.

Ifølge både politikere og politi har man dog ikke glemt krydset. Siden ulykken i oktober har Østjyllands Politi intensiveret indsatsen i området.

- Der er en uhensigtsmæssig færdselskultur hos nogle persongrupper i Aarhus V. Dem vil vi rigtigt gerne komme efter, siger politiinspektør Brian Voss Olsen til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Havde der været et fysisk tiltag i forhold til at ændre på krydset, så ville vi selvfølgelig være hoppet ombord i at skabe den forbedring.

Bünyamin Simsek, rådmand for teknik og miljø, Aarhus Kommune, Venstre

I januar meldte Østjyllands Politi ud, at man siden den seneste dødsulykke havde haft ti indsatser særligt målrettet det vestlige Aarhus for at sætte fokus på den dårlige trafikkultur i området. De førte til 305 sager. 

Derudover har færdselsafdelingen og politiets almindelige beredskab haft omkring 215 færdselsindsatser på Ringvejen i samme periode - herunder også i området omkring krydset ved Edwin Rahrs Vej/Åby Ringvej.

Ida blev bisat ti dage efter ulykken.
Ida blev bisat ti dage efter ulykken. Foto: Privat


Kameraer på vej

Ifølge rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), er der ikke noget galt med den fysiske udformning af krydset. Derfor har man ikke lavet ændringer, selvom der har været debat om både gangbro, stærekasser og kameraovervågning. Det handler i stedet om at få forandret trafikkulturen.

- Havde der været et fysisk tiltag i forhold til at ændre på krydset, så ville vi selvfølgelig være hoppet ombord i at skabe den forbedring. Men det er jo oppe i hovedet, vi skal have fat i de her vanvidsbilister, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND.

Weekenden inden Idas død var hun til karneval i Aalborg. Hun var klædt ud som engel.
Weekenden inden Idas død var hun til karneval i Aalborg. Hun var klædt ud som engel. Foto: Privat

Men nu ser der alligevel ud til at ske noget i krydset. Som en del af et nyt forsøg skal der kameraer op i særligt udfordrede kryds i Aarhus. De skal blitze bilister, der kører over for rødt lys.

Et af de kryds bliver formentlig krydset ved Åby Ringvej og Edwin Rahrs Vej. Det er i hvert fald et ønske fra Aarhus Kommune.

- Kan vi fange de her bilister, før ulykken sker, fordi vi observerer, om folk kører over for rødt, så kan politiet sætte ind over for de her vanvidsbilister, siger rådmanden.

I krydset ligger to sten med kors på - én for Ida og én for Katrine. Stenen på billedet blev lagt i krydset efter Idas ulykke.
I krydset ligger to sten med kors på - én for Ida og én for Katrine. Stenen på billedet blev lagt i krydset efter Idas ulykke.


Tiden vil vise, om kameraerne har den ønskede effekt. Det håber Idas forældre - for ellers føler de, at politikerne har svigtet dem igen.

- Hvis der sker noget i det kryds igen, så kan politikerne i Aarhus Kommune ikke se sig selv i øjnene, siger Charlotte Philbert Michelsen.

Du kan se alle tre afsnit af dokumentar-serien om "Dødskrydset" her: