Ansat på hospital smittet med coronavirus - 30 i karantæne

En ansat på Aarhus Universitetshospital er testet positiv for coronavirus.

Genrefoto. Det er her på Aarhus Universitetshospital i Skejby, at personen er testet positiv for coronavirus. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Den tredje dansker, der er blevet smittet med coronavirus, er ansat på Aarhus Universitetshospital. 

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed på en pressebriefing lørdag morgen klokken 9.00 på hospitalet i Skejby. 

- Det drejer sig om en medarbejder fra Aarhus Universitetshospital, som har været i tæt kontakt med en italiener. De har mødtes i München, og medarbejderen er blevet smittet der, siger direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed Anne-Marie Vangsted. 

Læs også Her er symptomerne på coronasmitte

Hun understreger, at den danske medarbejder isolerede sig selv, så snart han fik at vide, at den italienske person var smittet.

Medarbejderen blev testet fredag på hospitalet i Aarhus, som efterfølgende har analyseret en halspodning fra personen, der er positiv for COVID-19 (ny coronavirus).

Nyeste corona-tal

Få her overblikket over, hvor mange der er døde og helbredt efter udbruddet af covid-19 på verdensplan.

 

Samlet antal smittede 85.187

Samlet antal døde 2.924

Samlet antal helbredte 39.545

Opdateret 29. februar 2020, 08:31

Kilde: TV 2 / The Johns Hopkins Center for Health Security

30 personer i hjemmekarantæne

Efter at det blev bekræftet, at han var smittet, gik myndighederne i gang med at opspore de personer, som medarbejderen var været i tæt kontakt med.

14:30

VIDEO: Lørdag klokken 9.00 var der pressemøde på Aarhus Universitetshospital i forbindelse med den ansatte på hospitalet, der er smittet med coronavirus. Se hele pressemødet her.

Luk video

Den smittede arbejder på hospitalets afdeling for hud- og kønssygdomme, og han har været i kontakt med både andre ansatte samt patienter.

Ifølge Anne-Marie Vangsted vil omkring 30 personer - heriblandt både patienter og kollegaer på Aarhus Universitetshospital - blive sat i hjemmekarantæne, fordi de har været i kontakt med medarbejderen. 

Vedkommende er lige nu selv i hjemmekarantæne, og ifølge Lars Østergaard, der er ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, har vedkommende det efter omstændighederne det godt.

Læs også Corona-mistanke på skole afkræftet: Lærer er ikke smittet

Den smittede person nåede at arbejde tre dage på hospitalet, inden virussen blev opdaget, fortæller Lars Østergaard.

- I de tre dage ved vi præcist, hvad han har lavet, og hvem der har været i risiko for at blive smittet, siger Lars Østergaard.

05:51

VIDEO: Ledende overlæge Lars Østergaard fra afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital forklarer her mere om den ansatte på hospitalet, og hvorfor vedkommende er i karantæne derhjemme.

Luk video

Ingen smittespredning i Danmark

Anne-Marie Vangsted fortæller, at man har kontaktet flere af dem, der har været i kontakt med vedkommende, og at det arbejde er i fuld gang lige nu.

- Hører man ikke fra os, så er der ingen risiko, slår Anne-Marie Vangsted fast.

Hun understreger, at samtlige danskere, der foreløbig er blevet testet positiv for virusset, er blevet smittet i udlandet. 

Læs også Øjenvidne til skyderi: - Det er ganske forfærdeligt

- Der er altså ikke på nuværende tidspunkt smittespredning i Danmark, siger hun.

Ifølge lægefaglig direktør Claus Thomsen på Aarhus Universitetshospital vil det seneste smittetilfælde ikke få konsekvenser for driften af sygehuset, men det kan dog resultere i enkelte aflysninger.

- Afdelingsledelsen ser på, hvordan vi kan sikre behandlingen. Nogle af de personer, der nu er i karantæne, skulle have været på arbejde i dag og de kommende dage. Det kan komme til at betyde aflysninger for nogle patienter, siger Claus Thomsen.

01:02

VIDEO: Lars Østergaard, ledende overlæge på afdelingen for infektionssydomme på Aarhus universitetshopital forklarer her mere om coronavirussen. Videoen er fra den 27. februar 2020.

Luk video

Kontakt egen læge

Styrelsen for Patientsikkerhed understreger, at det er vigtigt, at man ringer til sin egen længe eller lægevagten, hvis man inden for de seneste 14 dage har været i områder med udbredt smitte og har fået symptomer som feber, hoste eller åndenød. 

Rådet gælder også, hvis man har været i tæt kontakt med en person, der er mistænkt eller har fået påvist sygdommen.

Symptomer på coronavirus 

* Man kan være smittet uden at få symptomer. Hos de fleste begynder sygdommen med forkølelsessymptomer som snue med næseflåd, nysen og ondt i halsen, eventuelt ledsaget af lettere sygdomsfornemmelse og let feber.
* Oftest følges denne tilstand i løbet af et par dage af tilstoppet næse og hoste.
* I sjældne tilfælde kan coronavirus være årsag til luftvejsinfektioner som falsk strubehoste, bronkitis og lungebetændelse.
* Alvorlig sygdom ses især hos ældre og svækkede personer.
* Smitte overføres ved nys eller host eller indirekte kontakt i form af sekret fra hænder.
* Der er ingen behandling for infektion med coronavirus. Patienter kan hjælpes med medicinsk behandling for at lindre symptomer.
 
Kilde: Sundhedsstyrelsen

Torsdag blev det første smittetilfælde i Danmark bekræftet. Her blev en medarbejder på TV2 testet positiv, efter at han var hjemvendt fra en skiferie i Norditalien.

Fredag stod det klart, at endnu en dansker var blevet smittet - ligeledes efter en rejse i Norditalien.

Omkring 200 personer er foreløbig blevet testet for coronavirus i Danmark, og en række er blevet sendt i hjemmekarantæne, fordi de har været i tæt kontakt med en smittet. 

Det gælder blandt andet 16 medarbejdere fra TV2.

Dansk Selskab for Almen Medicin har sendt denne blanket ud til praktiserende læger i hele Danmark, som de opfordrer til at sætte op i døren til lægepraksisserne, så mulige coronavirusinficerede ikke går ind på klinikker, Foto: Dansk Selskab for Almen Medicin