Varm søndag med masser af sol

Østenvinden bringer flot sommervejr til Danmark, men UV-indekset er tårnhøjt.

UV-indekset er ekstremt højt lige nu - så pas på solen, hvis du skal på stranden. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Vi står over for en flot søndag med masser af og sol, ingen byger og mindre vind end lørdag. Kun mod den sydvestlige del af landet kan der være lidt skyrester fra lørdagens tordenbyger. Derudover er himlen blå.

- Alt i alt bliver det en flot dag. Temperaturen kommer til at ligge på 20 til 24 grader. Der kan dukke en enkelt sky op på himlen, men det bliver først i løbet af eftermiddagen, når det er varmest, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Læs også Pas på i det solrige vejr - ekstremt UV-indeks over Danmark

Det bliver til gengæld også en dag, hvor det giver særlig god mening at holde godt øje med UV-indekset, der står til at blive ekstremt både i dag og de følgende dage.

Normalt siger man, at topgrænsen i Danmark er et UV-indeks på syv, men vi kan komme højere op. Sidst, det skete, var for tre år siden, og prognoserne peger på, at det inden for de kommende dage kommer til at ske igen.

Vinden kommer fra øst, og derfor bliver det også varmest mod vest. Det skyldes, at solen varmer luften op nedefra via jorden. Derfor er luften varmere, når den har bevæget sig hen over land, end når den går i land ude ved kysten.

- Hvis man overvejer en tur på stranden, kan man i den sammenhæng skrive sig bag øret, at der er varmere et sted med fraandsvind end et sted med pålandsvind. Luften, der kommer ind ude fra havet, vil normalt altid være koldere, forklarer Thomas Mørk.

Varmere luft, lidt koldere vand

Men selvom der er varmere oppe på stranden, har fralandsvinden også den effekt, at den fører det varme overfladevand inde ved stranden til havs, hvilket trækker dybere og dermed koldere vand ind mod kysten.

Derfor vil vandet typisk være en smule en lille smule varmere ved pålandsvind. Det koldere vand ude fra det dybere vand, vil også have en tendens til at trække vand- og brandmænd ind mod stranden.

I dag er det dog formentlig varmen på stranden, der trækker folk til, da vandet generelt fortsat vil opleves temmelig koldt.

Selvom det kommer til at blæse mindre end i går, fordeler vejret sig på samme måde. Derfor vil det igen være omkring Østersøen, man vil få mest vind i håret.