Ny aftale skal få fly tilbage på vingerne i Danmark

Aftalen skal sikre, at flytrafikken kommer tilbage på vingerne.

Der bliver nu afsat 259 millioner kroner, der skal hjælpe den hårdt trængte flybranche under coronakrisen. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Der bliver nu afsat 259 millioner kroner, der skal hjælpe den hårdt trængte flybranche under coronakrisen.

Det er resultatet af en ny aftale, som regeringen har indgået med Venstre, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre.

Læs også Kæmpe millionunderskud koster kommunaldirektør jobbet

- Aftalen skal sikre, at flytrafikken kommer tilbage på vingerne, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Her er hovedelementerne i aftalen:

  • Der afsættes 135 millioner til at understøtte indenrigsflyvninger i 5 måneder. Staten vil opkøbe tomme flysæder på den del af belægningen, der er mellem 20 og 70 procent.

  • Der afsættes 90 millioner til, at lufthavne kan sænke de lufthavnstakster, som flyselskaber betaler, med 25 % i 5 måneder. Lufthavnene vil blive kompenseret for reduktionen.

  • Der afsættes 9 millioner til Vestdanmark Connected, der arbejder for at tiltrække udenrigsruter til Vestdanmark.

  • Der afsættes 25 millioner til et klimabidrag. Det kan for eksempel bruges til udvikling og produktion af grønne flybrændstoffer.

Førstehjælp til virksomheder - men grønt?

Formålet med aftalen er at sikre, at det er muligt at flyve indenrigs, selv om der er få passagerer med.

- Det her betragter jeg som førstehjælp til en masse virksomheder og arbejdspladser, som er vigtige for mange borgere, siger Andreas Steenberg, transportordfører for radikale.

Læs også Nu åbnes der for rejser til langt flere lande: Men løbet er kørt, mener lufthavnsdirektør

Han fremhæver også, at det har været "vigtigt at få afsat penge til det grønne". Der er afsat 25 millioner kroner til et klimabidrag, og til september skal partierne mødes og aftale, hvordan de skal bruges.

SF, Enhedslisten og Alternativet forlod onsdag forhandlingerne, fordi de var utilfredse med ambitionsniveauet på netop det grønne område.

Læs også Fyringer på vej i Aarhus Lufthavn: Opgiver lønkompensation

Ifølge transportministeren sikrer aftalen et "ambitiøst grønt hjørne", men det er ikke førsteprioritet i en situation, hvor erhvervet "bløder", siger han.

- Det er for tidligt at begynde allerede nu at tale om, hvilke ekstra byrder man potentielt skal lægge på en industri, der er helt i knæ, siger Benny Engelbrecht.

Måske skal der mere hjælp til

Flere partier betoner, at denne hjælpepakke til flybranchen blot kan være den første af slagsen.

Læs også Se kortet: Her vil mobile testvogne teste sommergæster

- Det her er en rigtig god start. Men vi varsler også allerede nu, at vi kan komme i en situation, hvor vi kan blive nødt til at kigge på det igen, siger Hans Christian Schmidt, Venstres ordfører for luftfart.

Partierne har aftalt at mødes igen til september og evaluere hjælpen.