Her er aftalen, der skal flytte milliarder mellem kommunerne

Et politisk flertal er blevet enige om en ny kommunal udligningsreform.

Opdateres...

Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet er blevet enige om en reform af det kommunale udligningssystem, der omfordeler milliarder af kroner mellem kommunerne for at sikre en mere lige velfærd i Danmark.

Dermed er partierne kommet i mål med en af de mest minefyldte politiske discipliner efter et langt og betændt forhandlingsforløb.

Aftalen præsenteres 11.30 ved et pressemøde i Finansministeriet.

Den betyder blandt andet, at cirka 1,4 milliarder kroner bliver flyttet til landets 30 yderkommuner, og samtidig bliver der sikret en ekstra statslig finansiering til kommunerne for op til 6,5 milliarder kroner i 2021 og 5,5 milliarder kroner derefter.

I Østjylland er de kommuner, der skal aflevere mest Aarhus og Skanderborg Kommuner. Aarhus Kommune skal aflevere 78,3 millioner kroner, og Skanderborg skal aflevere 42,8 millioner kroner.

Med aftalen om en udligningsreform vil i alt 19,3 milliarder kroner årligt blive flyttet på tværs af kommunerne, oplyser Social- og Indenrigsministeriet.

Hovedpunkter i aftalen om et nyt udligningssystem

Flere penge til udligningssystemet

Flere penge til kommuner med mange ledige og svage ældre

Udlændingeudligningen halveres

Indkomstskatten skal holdes i ro

Særlig aftale mellem S og V

Forhandlinger med store bump på vejen

Den har været undervejs længe, den store svære ændring af udligningssystemet. Så sent som i 2018 forsøgte den forrige VLAK-regering, men måtte opgive at finde flertal for en ny ordning.

I slutningen af januar kom S-regeringen så med sit bud på, hvordan omfordelingen skulle se ud. 1,4 milliarder skulle "fra øst mod vest", så især kommuner i Jylland, på Fyn og øerne ville få flere penge.

Men der var meget ved det udspil, der fik en skidt modtagelse:

  • Velhavende kommuner beklagede, at de skulle betale endnu mere til udligningssystemet end før.
  • Venstre og Konservative kritiserede, at regeringens forslag var lukrativt for en række kommuner med en høj andel af udlændinge - særligt de socialdemokratiske kommuner på Københavns vestegn.
  • Under forhandlingerne beskyldte særligt Venstre regeringen for at tilbageholde de beregninger, der lå til grund for regeringens prioriteringer.
  • Og forhandlingerne kuldsejlede totalt, da en meget intern ’angrebsmail’ havnede hos Jyllands-Posten. Mailen beskrev Socialdemokratiets planer om at angribe Venstre - blandt andet med ting fra forhandlingsrummet. Tilliden mellem forhandlingsparterne lå ifølge Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen "på et meget lille sted". Både finansminister Nicolai Wammen og statsminister Mette Frederiksen måtte beklage.

For at for at gøre stemningen god igen og få Venstre tilbage til forhandlingsbordet, gik regeringen blandt andet med til at halvere udlændingeudligningen - det særlige tilskud til kommuner med mange borgere af udenlandsk herkomst.

Men så kom coronakrisen...

Snart sidste udkald for en aftale

Efter mange uger hvor alt politik har handlet om at krisestyre Danmark igennem coronakrisen, har partierne altså nu fået udligningsreformen i hus. Og det var ved at være på høje tid.

 Aftalen skal være på plads senest midt i maj, hvis den skal nå at blive færdigbehandlet i Folketinget inden sommerferien.

De seks kommuner, der afleverer mest:

Nogenlunde samtidig begynder regeringen og kommunernes årlige forhandlinger om kommunernes økonomi for næste år, hvorfor det selvsagt er smart at vide, hvor udligningsreformen efterlader kommunerne.

Ude i landet skal de 98 kommuner også kunne nå at indrette sig efter det nye udligningssystem, inden de skal lave deres budgetter for 2021.

Og endelig har særligt de to store borgmesterpartier, Socialdemokratiet og Venstre, en interesse i at få udligningsreformen overstået, så den ikke rumsterer for meget op til næste års kommunalvalg.

Her er de seks kommuner, der får mest:

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit

inger_kjaer_hoejbjerg_0

Vildskov vækker følelser: - Debatten har en hård og uforsonlig tone

Slik-drenge

play Da nattelivet lukkede ned, blev de slik-pushere

20201026164010681_1000.jpg

Overlæge forbereder sig på flere smittede: - Formentlig mindre mandefald denne gang

Skærmbillede 2021-02-26 kl. 13.08.45

Kommune indfører særlige corona-tiltag ved populær bro

politibil

Politiet offentliggør billeder af mistænkt efter røveri