Beregning: Hele Danmarks befolkning kan coronatestes på fire uger

Forskere og universiteter har tilbudt at teste flere danskere for coronavirus. Sundhedsmyndighederne har hidtil været afvisende, men ønsker nu hjælp.

Nye beregninger foreslår, at man teoretisk set kan teste hele Danmarks befolking på kun fire uger.

I samarbejde med tv2.dk

I Danmark findes der nok testkapacitet til, at hele den danske befolkning ville kunne testes på fire uger for coronavirus.

Det skriver Ingeniøren på baggrund af beregninger fra fagfolk.

Læs også John har fået en ide: Den skal få lokale forretninger til at overleve

Sundhedsstyrelsen oplyste onsdag, at det er ambitionen at foretage 5000 coronatest per døgn.

Men med det testniveau vil det tage tre år at teste alle danskere, skriver fagbladet.

Region MIdtjylland har lanceret en ny chatbot, hvor man kan få vejledning til, hvordan man skal agerer, alt efter hvilke slags symptomer man har.

Fire uger nok til at teste befolkningen

Ingeniøren har fået ledende molekylærbiolog og ph.D. Rubini Kannangara samt Finn Okkels, der er direktør for biotek-konsulentfirmaet ActaBio, til at beregne, hvor lang tid det tager at teste danskerne for coronavirus.

Læs også COVID-19 LIVE: Få seneste nyt om corona

Med en 24 timers drift viser beregningerne, at der skal bruges 100 PCR-maskiner og en indsats fra 300 laboranter og forskere, der arbejder i treholdsskift, for at analysere hele Danmarks befolkning på fire uger.

Købehavns Universitet råder alene over langt flere end 100 PCR-maskiner, skriver Ingeniøren.

00:37

VIDEO: Sådan virker de maskiner, der skal teste os for COVID-19. Video: Roche

Luk video

Fælles front fra forskere og universiteter

En række forskere fra de store danske universiteter har sammen med flere private medicinvirksomheder og forskere fra hospitaler tilbudt de danske myndigheder at hjælpe til med, at flere danskere kan blive testet for coronavirus.

Det skete på baggrund af, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) søndag 22. marts oplyste, at flere danskere skulle testes for covid-19-sygdommen, der følger af coronavirus.

Læs også Overlæge efter første fald i antal indlagte: - Kurven er ikke knækket

Initiativtageren til projektet er Peter Kamp Busk, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet.

Han vurderer, at man alene på Roskilde Universitet kan teste op mod 1000 personer om dagen.

Læs også Rasmus og sønnen Sylvester synger og spiller for plejehjem

Læge og formand for Patientdataforeningen, Thomas Birk Kristiansen, er også involveret i projektet og siger til TV 2, at der umiddelbart ikke er grænser for, hvor mange der kan testes, hvis man inddrager universiteterne.

- Det er svært at se en øvre kant i forhold til testvolumen. Der er rigtig mange laboratorier, som har denne type maskiner. Behovet kan nærmest bare vurderes centralt.

00:30

VIDEO: To forskere fra Aarhus Universitetshospital kan som de første i verden komme til at teste nyt lægemiddel på mennesker.

Luk video

Tager imod udstrakt hånd

De danske sundhedsmyndigheder har i første omgang været tøvende med at tage imod tilbuddet om hjælp fra forskere og universiteter.

Det skyldtes blandt andet frygt for mere usikre tests, og logistiske udfordringer, hvis testningen ikke kunne foregå på landets hospitaler.

Læs også Se coronabillederne: Fotograf indkapsler en historisk tid

Men regeringen vil nu tage imod de fremstrakte hænder og undersøge, om det kan være med til at løse problematikken omkring kapaciteten, så der kan testes langt mere for coronavirus.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke torsdag.

01:41

VIDEO: Da coronavirussen for alvor begyndte at få fat i Danmark i starten af marts måned åbnede Aarhus Universitetshospital for en såkaldt drive-in test, hvor man dengang kunne blive testet, uden man behøvede at forlade sin bil. Videoen er fra den 7. marts.

Luk video

Stor øgning af antal tests

Indtil videre har det danske sundhedsvæsen testet mellem cirka 500 og 1800 danskere per dag for coronavirus.

Det er langt fra målsætningen fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, der anbefaler at test som mange personer som muligt.

Læs også Kollektiver går viralt med sang fra altanerne: - Hey! Ho! for isolation!

Onsdag meldte Sundhedsstyrelsen ud, at man nu har et mål om at teste 5000 om dagen.

Og den ambition skal være endnu større. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har torsdag i radioprogrammet P1 Orientering luftet tanken om, at myndighederne fremadrettet skal teste op til 10.000 personer om dagen for corona.

Læs også Fyrings-fredede ansatte: - Nu er der lys for enden af tunnelen

I alt er der blevet testet 15.981 personer i Danmark, siden coronavirussen ramte landet i slutningen af februar, oplyser Sundhedsstyrelsen.

I skrivende stund er 41 personer døde, mens de var smittet med coronavirus.

HVAD ER COVID-19 OG CORONAVIRUS?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og har sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen (WHO) meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af det nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).