Frustrerede forældre leder efter ledige institutionspladser

Nye borgere strømmer til Horsens Kommune, og i flere områder er antallet af helt små borgere vokset så meget, at der er mangel på daginstitutionspladser i området.

Nybyggede huse er ikke helt nyt i Horsens.

20 hektar er udstykket i Sydbyen, 366 grunde i Provstlund og cirka 17 hektar i Egebjerg. Mange familier er flyttet ind, og det har betydet en stigning i antallet af småfolk i de enkelte områder.

Jonas Kristoffer Lindeløv har boet i området i syv år, og hans dreng Valdemar har gået i børnehave flere forskellige steder det seneste år.

- Han blev rykket med en måneds varsel. De skulle flytte seks kilometer væk i en kort periode på to måneder, for at blive flyttet to måneder igen, fortæller han.

Det er ikke den eneste løsning, der er lavet i kommunen. Midlertidige pavilloner er stillet op, to naturbusser er sat ind for at tage børnene med ud i naturen, og det tidligere gymnasium er taget i brug.

Manglende pladser

I Egebjerg er nybyggeriet også i gang, men også her begynder det at knibe med pladser i den lokale daginstitution, Kaskelotten.

- Det er et kæmpe problem, at de her nybyggerområder bliver lidt glemt. Der kommer jo sindssygt mange børn til, siger Helle Andersen, der sidder i forældrebestyrelsen, hvor snakken om, hvordan pladsproblemerne bliver fremover fylder meget.

Også i Sydbyen har flere frustrerede forældre henvendt sig, fordi deres børn er flyttet fra nærområdet og cirka fire kilometer væk til et tidligere gymnasium.

Privat pasning

I Gedved bor Thyra Iversen, som hjemmepasser sine tre børn. Familien lever udelukkende af hendes mands indkomst, da de ikke længere kan få tilskud til hjemmepasningen.

- Vi havde ikke lyst til at være adskilt som familie, specielt nu hvor vi havde fået børn, siger Thyra Iversen, som har sit ældste barn på seks år i hjemmeskole samt den mellemste på fire år og den mindste på to måneder i hjemmepasning.

I Gedved bor Thyra Iversen, som hjemmepasser sine tre børn.
I Gedved bor Thyra Iversen, som hjemmepasser sine tre børn. Foto: Emma Rixen Hedegaard / TV SYD

Derfor har de valgt at bo til leje og ikke foretage store investeringer, så det kan hænge sammen. I 2019 kæmpede hun for et tilskud til forældre, som hjemmepasser, som maksimalt kan udbetales i ét år.

Hun mener, at det kunne få flere til at overveje løsningen, hvis tilskuddet fortsatte.

- Helt sikkert. Hvis man kunne vælge at sige, at det var det her, vi gjorde, i al den tid, vi ønskede at gøre det, siger Thyra Iversen.

Ventelister og lange køreture

Da TV SYD spurgte borgerne i Facebook-grupperne 'Horsens' og 'For os i Højvangen/Tyrsted', kunne mange borgere i kommunen nikke genkendende til problematikken.

Flere nævner, at det har været svært at finde pasningstilbud, der hvor de bor. Her er blandt andre eksempler fra forældre i Dagnæs, der skal aflevere vuggestuebørn i Bankager.