Alternativet vil stoppe partihoppere: Kandidater skal underskrive kontrakt
Hele 20 gange har østjyske politikere skiftet parti i den seneste valgperiode.
- Jeg synes, det er udemokratisk, at man tager sit mandat med over i et andet parti, fordi det ikke er det parti, vælgerne har stemt dig ind for.
Sådan lyder det fra Katrine Skov-Hansen, der er kommunalvalgskandidat for Alternativet i Aarhus Kommune.
Sammen med de andre Å-kandidater underskrev hun torsdag en såkaldt 'Aarhuskontrakt’, hvor politikerne lover, at de ikke tager mandatet med videre, hvis de skifter parti i løbet af valgperioden.
- Nu vil vi gerne være med til at finde en fælles løsning på, hvordan vi gør det her fænomen til en mere demokratisk løsning, siger Katrine Skov-Hansen (Å) til TV2 ØSTJYLLAND.
20 østjyske partihoppere
Alternativets nye tiltag mod partihopperi kommer efter en valgperiode, hvor 20 østjyske byrådspolitikere har skiftet parti.
Politikerne er fordelt ud på syv kommuner, og Aarhus er topscorer med syv partihoppere. En af dem er Peter Sporleder, der sidder i byrådet for Konservative. Han mener ikke, at partihopperi er et problem.
- Jeg står for det samme, som jeg gjorde dengang. Men jeg kunne få tingene igennem i et andet parti, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han er derfor heller ikke fan af Alternativets kontrakt.
- Jeg synes, det er en dårlig ide. Men hvis det kom i Konservative, så er det jo sådan, det er. Og så ville jeg skrive under på den.
Seks i Silkeborg
I Silkeborg er der blevet skiftet partibogstav seks gange, og en af de silkeborgensiske kommunalpolitikere, der har fundet et nyt parti, er Harry E. Madsen, der skiftede fra Dansk Folkeparti til Venstre.
- Vælgerne er bedst tjent med det i stedet for, at man går og er sur og gal. Jeg er ikke blevet et andet menneske, end jeg altid har været. Jeg har de samme holdninger og meninger, og det harmonerer fint med Venstre, siger Harry E. Madsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Skeptiske borgere
Selvom et par af de partiskiftende politikere ikke selv synes, at det er noget problem, forholder det sig anderledes hos de borgere, som TV2 ØSTJYLLAND torsdag mødte på gaden i Aarhus.
- For mig virker det meget utroværdigt, at personen, man har stemt på, pludselig skifter parti, siger Daniel Gade.
- Så synes jeg i hvert fald, at man i det mindste skal sidde valgperioden ud. Man kan jo ikke hindre folk i at få andre meninger. Det, synes jeg jo, kun er spændende. Men midt i perioden, er det en dårlig ide, siger Bente Matthiesen.
- Vi har jo et repræsentativt demokrati, så jeg synes, man skal stå ved det, man er valgt ind for. Og man skal holde fast i de holdninger og mærkesager, man bliver valgt ind på. Ellers er det lidt tomme løfter, hvis man bare kan skifte fra den ene dag til den anden, lyder det fra Oliver Rasmussen.
Ekspert: 'Aarhuskontrakt' er ikke bindende
Spørger man Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er alternativets kontrakt med deres kandidater ikke bindende i juridisk forstand.
- Det eneste, der binder kommunal- og folketingspolitikere, det er deres samvittighed og holdninger. Man kan lave alle mulige stykker papir, skrive under og sætte laksegl og stempler på, men det betyder ikke noget. Politikerne kan gøre, som de vil, siger Roger Buch.
- Der er nogle gode sider ved det med at skifte parti. Det er for eksempel det, der skaber nye partier. Det er også en beskyttelse mod, at partibosserne kommer til at styre for meget, siger han.
Valgforskeren fortæller, at der er mange årsager til, at folk skifter parti.
- Det er individuelt i hver eneste sag. Det kan være, fordi partiet står dårligt i meningsmålingerne, og at man har en bedre en bedre chance hos et andet parti. Man kan være blevet politisk uenige, kørt træt af hinanden eller man ikke får den plads på opstillingslisten, man har tænkt sig, siger han.
Omkring syv procent af byrådsmedlemmerne skifter på landsplan parti i løbet af en valgperiode, oplyser Roger Buch.