Politikere efter opfordring om kviklån til gældsramt: Der skal være et loft

En sagsbehandler i Syddjurs Kommune har opfordret en borger til at tage et kviklån til trods for massiv gæld og lav indkomst – nu vil politikere gerne have et loft på kviklån.

07:02

Det er helt efter bogen, at kontanthjælpsmodtager Anette Christensen blev foreslået at optage et kviklån af sin sagsbehandler. Sådan lyder det i dag fra en politiker i Syddjurs Kommune. Anette Christensen skulle bruge kviklånet til et sæt nye tænder.

- Det er et fuldstændig tåbeligt råd at give til en borger, som allerede er nede og bide i græsset.

Sådan lyder det fra Kathrine Olldag, som er medlem af Socialudvalget, efter TV2 ØSTJYLLAND i går kunne fortælle om en sagsbehandler i Syddjurs Kommune, der har opfordret en borger til at tage et kviklån til trods for massiv gæld og lav indkomst.

Læs også Sagsbehandler til gældsramt borger: Tag da et kviklån

Kviklån er en hurtig, men ikke helt smertefri måde at låne penge på. Det var Anette Christensen opmærksom på, da hendes sagsbehandler opfordrede hende til at tage et kviklån på 15.000 kroner gennem firmaet Santander.

Det er yderst kritisabelt, at en kommune tilbyder det. Det er uacceptabelt. Det er ikke noget, en kommune skal opfordre til.

Torsten Gejl, Alternativet

Årsagen er, at 62-årige Anette Christensen oplevede så voldsomme tandsmerter og paradentose, at hun har fået lavet et prisoverslag på at få rykket tænderne ud og få lavet nye proteser.

Tandlægens prisoverslag lyder på godt 31.000 kroner. Heraf dækker Syddjurs Kommune 65 procent af regningen, fordi Anette Christensen er kontanthjælpsmodtager. De sidste 35 procent - 10.500 kroner - skal hun selv betale. På en mail i e-boks opfordrede sagsbehandleren derfor Annette til at tage et kviklån. 

Skærmbilledet her viser, at sagsbehandleren via e-boks har vedhæftet et budget for Anette Christesen samt et ansøgningsskema til et lån hos Santander.

Og det får nu politikerne til at melde ind med mulige tiltag mod de hurtige lån med dårlige lånebetingelser.

- Det er yderst kritisabelt, at en kommune tilbyder det. Det er uacceptabelt. Det er ikke noget, en kommune skal opfordre til. Der skal været et loft over ÅOP (årlige omkostninger i procent). Men før man skal lovgive, skal vi lige finde ud af, om det er en enlig svale, siger Torsten Gejl fra Alternativet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Lov om aktiv socialpolitik, §82

Kommunen kan yde hjælp til udgifter til sygebehandling, medicin, tandbehandling eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis ansøgeren ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne. Der kan kun ydes hjælp, hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet.

 

Stk. 4. For personer, som er 25 år eller derover, ydes tilskud til dækning af 65 pct. af modtagerens egne udgifter til tandpleje, som årligt overstiger en egenbetaling på 600 kr.

 

Kilde: Retsinformation.dk

Kathrine Olldag, som er medlem af Socialudvalget siger, at hun ikke ved, om hun skal grine eller græde.

- Det siger jo både noget om Syddjurs Kommunes faglige niveau på det område. Det siger måske også noget om manglende tid i administrationen. Så er det jo ikke desto mindre et fuldstændig tåbeligt råd til en borger, som allerede er nede og bide i græsset, siger Kathrine Olldag (Rad. V.).

Et tjek på Santanders hjemmeside lørdag eftermiddag viser, at de årlige omkostninger kan ende på 87,03 procent, hvilket betyder, at med et lån på 15.000 kroner kan Anette Christensen samlet ende med at betale langt mere tilbage.

Detaljerne for et lån på 15.000 kroner med en løbetid på et år hos Santander viser, at de samlede årlige omkostninger kan løbe op i 87,03 procent. Foto: Skærmbillede, www.santander.dk

Anette Christensen har ikke taget kviklånet, for hun kender godt farene ved det.

- Jeg er stor modstander af det, og jeg har frarådet begge mine drenge at gøre det. Men så bliver man opfordret af kommunen til at gøre det, så tænker man 'hvad er nu det for noget?', sagde Anette Christensen tidligere.

Teknisk fejl hos Santander.dk

Efter TV2 ØSTJYLLAND har fortalt Anette Christensens sag, har Santander kontaktet redaktionen. I en mail forklarer de, at der har været en teknisk fejl på deres hjemmeside i netop det tidsrum, TV2 ØSTJYLLAND lavede et pristjek på deres lån.

De skriver blandt andet:

 

'Vi kan desværre konstatere, at vi har haft en kortvarig fejl på vores beregner, som beklageligvis i dette tilfælde har oplyst en alt for høj ÅOP(årlige omkostninger i procent, red.) samt det samlede tilbagebetalingsbeløb. Såfremt vi kan godkende kunden, bliver renten tilbudt afhængigt af lånets størrelse og en samlet risikovurdering. Vi vil samtidigt understrege, at fejlen på beregneren har været isoleret til hjemmesiden og ikke har påvirket vores kunders lån eller tilbudte lån.'

Politikere vil have begrænsninger

- Der skal simpelthen sættes begrænsninger på kviklån, så de ikke er så dyre. Man skal begrænse de årlige omkostninger til, at de maksimalt må være 15 procent, man skal begrænse markedsmekanismer, så man ikke målretter det lige præcis de borgere, som har allerfærrest penge i forvejen, siger Kirsten Normann Andersen (SF).

Læs også Læge hjalp østjyde med at dø – nu har Højesteret fundet ham skyldig

Hun tilføjer, at det også inkluderer, at sagsbehandleren ikke henviser til et kviklån.

- Jeg anerkender, at der er brug for penge i den pågældende situation, så må vi have set på, om kommunerne kan få mulighed for at låne de penge ud, siger Kirsten Normann Andersen.

Læs også Kommuner jubler: Flere film skal optages i Østjylland

Også Karina Adsbøl (DF), der er næstformand i Social- og Indenrigsudvalget mener, det virker uhensigtsmæssigt.

- Hvis man ikke skal forbyde det helt, skal der være nogle klare retningslinjer for, hvordan en kommune kan agere, siger Karina Adsbøl.

Udvalgsformand: Der er intet gjort forkert

Spørger man derimod den ansvarlige politiker i Syddjurs Kommune, så har piben en helt anden lys. Gunnar Sørensen, som er formand for Udvalget for erhverv og beskæftigelse, Han mener, at sagsbehandleren har handlet efter bogen.

Altså jeg ville jo heller aldrig selv benytte mig af den slags lån. Men det er kommunen uvedkommende, hvor borgerne henter sine penge henne.

Gunnar Sørensen, Formand for Beskæftigelsesudvalget

- Vi har jo vejledt borgeren, som vi skal, og borgeren kan så træffe den afgørelse, man så vil efterfølgende og kan vende tilbage til kommunen og sige, at der ikke er noget, der kan lade sig gøre her, siger Gunnar Sørensen (V), som er formand for Udvalget for erhverv og beskæftigelse i Syddjurs Kommune.

Fakta
Valgt ved kommunalvalget i Syddjurs
Gift
Politiske hverv
Byrådsmedlem Syddjurs Kommune, Venstre
2005 - nu
Formand, udvalget for erhverv og beskæftigelse Syddjurs Kommune, Venstre
2018 - nu
Formand, Arbejdsmarkedsudvalget Syddjurs Kommune, Venstre
2013 - 2017
Byrådsmedlem Ebeltoft Kommune, Venstre
2001 - 2005

Alligevel kan de dog godt se problemerne ved kviklån af den type, Anette Christensen er blevet anbefalet:

- Altså jeg ville jo heller aldrig selv benytte mig af den slags lån. Men det er det, vi ser, at rigtig mange mennesker gør, og det er kommunen uvedkommende, hvor borgeren henter sine penge henne, siger han.

Læs også Aldrig mere pengeproblemer: Pensionister giver gratis hjælp til økonomi

Mette Thiesen fra Nye Borgerlige er dog uenig med udvalgsformanden. Hun mener, at kviklån ikke skal forbydes, men som mange af de andre politikere mener hun, at der skal være et loft.

- Man skal ikke forbyde kviklån, men man bør kigge på et loft over et ÅOP, så vi ikke ser en gentagelse, siger Mette Thiesen.

Der skal simpelthen sættes begrænsninger på kviklån, så de ikke er så dyre.

Kirsten Normann Andersen (SF)

Har aldrig hørt lignende

Hos Syddjurs Kommune mener formanden for Socialudvalget ikke, at opfodringer til kviklån til deres klienter er en procedure, der normalt foregår.

- Jeg er da rystet, hvis det her har noget på sig. Det er første gang, jeg nogensinde hører om det her, siger Jan Fischer (Soc. Dem.) til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også De sang ved Luther Kings berømte tale: Nu optræder de på østjysk skole

Det betyder også, at han sammen med kolleger skal have kigget mere på sagen, før han kan komme nærmere en afklaring på, hvad der skal ske.

- Jeg beder om, at vi får undersøgt til bunds, hvad der er op og ned i den her sag, og om det har noget på sig, at man virkelig beder borgere om at optage privatlån eller kviklån, siger han.

03:43

VIDEO: Se hele Anettes Christensens historie her.

Luk video