Smukfest booster lyd og look: Ikonisk scene nu større og stærkere
Det har været dyrt og besværligt, men ombygning af Bøgescenen skal fremtidssikre Smukfest.
Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.
Aflysningen af Smukfest 2020 betyder således, at de store mængder jord, der igennem senere tid er flyttet rundt i bøgeskoven, får lov til at sætte sig, inden tusindvis af glade festivalgængere hopper og danser på den.
Når græsrødderne har fæstnet sig godt og grundigt i jorden, vil næste års festivalgængere opleve en opgraderet udgave af Bøgescenen.
Større og stærkere
Den nye udgave af Bøgescenen står nu (næsten helt) klar, og der er sket noget siden sidst.
Scenen er rykket 45 meter bagud og har fået nye dimensioner, så den nu er 60 meter bred og 12 meter høj.
Arrangørerne af Smukfest har investeret i en række højtalertårne (delaytårne), der både skal sikre væsentlig bedre lyd og udsyn. Tårnene, et af dem er 19 meter højt, er således udstyret med storskærme.
Bøgescenen - der reelt er to scener, A og B - er ikke kun blevet større. Den er også blevet stærkere.
- De gamle scener kunne bære 13 tons under taget, og de nye kan holde til 60 tons. Sidste gang, vi havde besøg af Thomas Helmig, vejede de skærme, han havde med, 24 tons, og det betød, at han ikke kunne optræde på Bøgescenen, siger produktionschef for Smukfest, Stig Andersen, og fortsætter:
- Det skal en kunstner af hans kaliber selvfølgelig, og det fortæller noget om, hvorfor vi var nødt til at gøre noget.
Headliners
Folkene bag festivalen har desuden gennemgået hele infrastrukturen omkring Bøgescenen, så festivalgængere kan få "fuld valuta for pengene" i forhold til at kunne se scenen.
De mange ændringer åbner nye døre, lyder det.
- Vi får mulighed for at have fire store headliners. Vi får mulighed for at hyre de største navne. Mange af vores gæster kommer for festen og samværet, men vi skal huske, at det er headliners, der skaber festivalen, siger Stig Andersen og fortsætter:
- De største navne vil bruge det udstyr, de har med, og visse bands har vi ikke kunnet afvikle. Det gælder eksempelvis SlipKnot.
En vigtig milepæl
Alle de nye tiltag skal også fremtidssikre den 40 år gamle festival, siger produktionschef Stig Møller.
- Mange tænker nok, at det bare kører derud for Smukfest, men vi skifter 25 procent af vores kunder hvert år, og vi har rigtig mange kolleger, der kæmper om publikum. Hvis vi ikke havde haft mulighed for at lave en ombygning, havde vi været under afvikling.
Læs også:
Stig Andersen har været en del Smukfest fra starten og betegner ombygningen som "en kæmpe milepæl for Smukfest.
- Det er den største ændring, jeg har været med til at lave i de 39 år, jeg har været en del af festivalen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Har ombygningen af Bøgescenen tæret på økonomien?
- Det er knaldhamrende dyrt, og det er noget, vi har sparet op til i nogle år. Sådan en ombygning løber op i cirka 12 millioner. Vi er gået all-in med det hele.
I forbindelse med ombygningen af Bøgescenen er der fældet 70 træer. De erstattes med 120 træer, der er omkring 4 meter høje.